Ποιος είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης -Ενας Μανιάτης εισαγγελέας που θα κυνηγήσει τη διαφθορά [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης -Ενας Μανιάτης εισαγγελέας που θα κυνηγήσει τη διαφθορά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Παναγιώτης Νικολούδης έγινε υπουργός Δικαιοσύνης για την πάταξη της διαφθοράς γιατί ξέρει. Ηταν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Από τη νέα του θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ανέλαβε να κυνηγήσει την παραβατικότητα και τη διαφθορά που θεωρείται μάστιγα Νο 1 στην Ελλάδα.
Ο Παναγιώτης Νικολούδης είχε δρομολογήσει τη συνταξιοδότησή του από το Δικαστικό Σώμα και σχεδίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποσυρθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μάνη. Ωστόσο, η πρόκληση που του πρόσφερε ο Αλέξης Τσίπρας ορίζοντάς τον υπουργό Επικρατείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης (παρότι ακουγόταν το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου) ήταν για τον κ. Νικολούδη ένα νέο στοίχημα στη ζωή του.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης από τη φτωχή Μηλέα Μάνης
Οπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής, άνθρωποι από τη γενέτειρά του, το χωριό Μηλέα της Μάνης, τον θυμούνται μικρό παιδάκι τη δεκαετία του '50, όταν όλη η Ελλάδα ήταν καθημαγμένη από τον Εμφύλιο και η ζωή ήταν παντού δύσκολη.
Συντοπίτες του τούς θυμούνται «ένα ξυπόλητο τάγμα» -όπως τους αποκαλούσαν- να βαδίζουν χωρίς παπούτσια από και προς το σχολείο, «το καλοκαίρι πάνω στην καυτή πέτρα και τον χειμώνα στην τσουχτερή παγωνιά»!
Ο ίδιος και οι συνομήλικοί του, που ενώ ως παιδιά στερούνταν ακόμη και το ίδιο το νερό, όχι μόνο δεν πτοούνταν, αλλά τους θυμούνται να τραγουδάνε «Μανιάτες και Μανιάτισσες, για μια ένδοξη πατρίδα, το αίμα μας θα χύσουμε ως τη στερνή ρανίδα».

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης -Ενας Μανιάτης εισαγγελέας που θα κυνηγήσει τη διαφθορά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

(H φωτογραφία είναι από το Εθνος της Κυριακής)


Λίστα Νικολούδη κατά διαφθοράς
Ο Παναγιώτης Νικολούδης δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό:
«Το μήνυμα δόθηκε: Κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος» είχε δηλώσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής κατά της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δύο εκθέσεις πεπραγμένων το 2014.

Σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο της Αρχής κ. Νικολούδη, εντός του 2013 έχει εντοπιστεί εγκληματικό προϊόν ύψους 200 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από φοροδιαφυγή, εμπορία ναρκωτικών και απάτες μέσω υπολογιστή, καθώς και 412 περιπτώσεις παραβίασης του νόμου περί πόθεν έσχες.

Εντόπισε την Proton Bank, FBB και Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας
Ενα από τα καυτά ντοσιέ του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν ότι εστίασε και στη διαφθορά που εντόπισε στις τράπεζες Proton Bank, FBB και Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας, οι διοικήσεις των οποίων έδιναν εικονικά ή πραγματικά δάνεια σε βάρος των ίδιων τους των τραπεζών, με στόχο το προσωπικό όφελος.

Στο στόχαστρο δήμαρχοι, περιφειάρχες, γιατροί, διαιτητές, δημοσιογράφοι
Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2014 ο ανώτατος δικαστικός έφερε στη Βουλή την διαβόητη «Λίστα Νικολούδη» με 413 υποθέσεις ψευδών δηλώσεων, στην οποία περιλαμβάνονται Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, γιατροί του ΕΣΥ, πρόεδροι ΝΠΔΔ, διαιτητές και δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2013, έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη συνολικά 413 υποθέσεις για ψευδείς δηλώσεις ενώ «πρωταθλητές» στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακολουθούν οι γιατροί του ΕΣΥ.
Ο τότε πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης έκανε λόγο στην έκθεση για «ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας», για «εγκληματικές συμπεριφορές» αλλά και για «φαινόμενο καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω». Παράλληλα, αναφέρεται σε «δυσχέρειες που υπήρξαν για να αντληθούν στοιχεία και πληροφορίες από τις ελεγχόμενες τράπεζες τα οποία στρέφονται εναντίον των διοικήσεων τους».
Στη «Λίστα Νικολούδη», καταγράφονται χωρίς να κατονομάζονται, μεταξύ άλλων, 75 περιπτώσεις δημάρχων και έξι περιφερειαρχών, 62 γιατρών νοσοκομείων, 48 προέδρων ΝΠΔΔ, 37 μελών επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, 18 δημοσιογράφων, 7 διαιτητών επαγγελματικού αθλητισμού.

Ολα από την αρχή στη διαφθορά
Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με την έκθεση, η Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», δέσμευσε 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις τις οποίες έχει στείλει στη Δικαιοσύνη, εκ των οποίων περίπου 73 εκατ. ευρώ αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.
Τέλος, σημειώνεται ότι η Αρχή, με διεθνή συνεργασία, εντόπισε τραπεζικούς λογαριασμούς σε offshore εταιρίες στο εξωτερικό, στους οποίους κρύβονται χρήματα που προέρχονταν από δωροληψία κρατικών αξιωματούχων που μετείχαν στην κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ