Al Jazeera: Γιατί είναι απαραίτητη η επιλογή του Grexit για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Al Jazeera: Γιατί είναι απαραίτητη η επιλογή του Grexit για την Ελλάδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα χρειάζεται όσο τίποτα την επιλογή της εξόδου από το ευρώ, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Ντιν Μπέικερ παρουσιάζει το «Grexit» σαν «θείο δώρο» στη διαπραγμάτευση.

Ο συν-επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CEPR-Center for Economic and Policy Research) στην Ουάσινγκτον τονίζει στην ανάλυσή του στην αμερικανική έκδοση του Al Jazeera με τίτλο: Η Ελλάδα χρειάζεται την επιλογή της εξόδου (από το ευρώ) ότι «η μόχλευση του “Grexit” θα μπορούσε να βοηθήσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά με καλύτερη “θεραπεία”».

Η ΕΕ έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία

Παράλληλα, ο Μπέικερ επισημαίνει ότι κατά τα χρόνια της κρίσης η ΕΕ έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη και σοβαρή καταστροφή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία που οι επιπτώσεις από μια έξοδο από το ευρώ μοιάζουν συγκριτικά να είναι πολύ μικρότερης οξύτητας».

O Μπέικερ υποστηρίζει πως ο κάθε ένας που ξέρει έστω και λίγα από τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές, «γνωρίζει τη σημασία της εξόδου» και για να ενδυναμώσει τον ισχυρισμό του δίνει το εξής παράδειγμα: «Αν τα δημητριακά για το πρωινό σου είναι πολύ άνοστα, τότε μπορείς να αγοράσεις μια διαφορετική μάρκα δημητριακών. Αν ο κουρέας σου σε χρεώνει πολλά, μπορείς να ψάξεις για νέο κουρέα που θα σε χρεώνει λιγότερα. Η επιλογή να φύγεις είναι κρίσιμης σημασίας από τη στιγμή που αναγκάζει την εταιρεία που παράγει δημητριακά και τον ακριβό κουρέα να ικανοποιήσει τους καταναλωτές με σκοπό να τους κρατήσει».

Οι πολιτικές της ΕΕ στην Ελλάδα μέσα στην κρίση αξίζουν Νόμπελ οικονομικής κακοδιαχείρισης

Κατά τον Αμερικανό οικονομολόγο, «η ίδια λογική ισχύει και για τη θέση της Ελλάδας μέσα στο Ευρώ». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πιέσει την ΕΕ για συμφωνία που θα της επιτρέπει να επανεκκινήσει την οικονομία της χώρας, τονίζεται στην ανάλυση του Al Jazeera, στην οποία ο Μπέικερ υποστηρίζει ότι οι πολιτικές της ΕΕ που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα «θα μπορούσαν να κερδίσουν και βραβείο Νόμπελ οικονομικής κακοδιαχείρισης».

Ο συνιδρυτής του CEPR παρομοιάζει την ελληνική κρίση με τις συνέπειες του Κραχ του 1929 στις ΗΠΑ και τονίζει ότι οι επιπτώσεις στον ελληνικό λαό είναι ανυπολόγιστες. «Η πρώην μεσαία τάξη δεν διαθέτει πλέον χρήματα ούτε για τη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολλοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με την απώλεια του σπιτιού τους ή είναι ήδη άστεγοι. Κάποιοι ψάχνουν ακόμη και στα σκουπίδια για φαγητό» γράφει ο Μπέικερ και τονίζει ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι «το υπόβαθρο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι Ευρωπαίοι νοιάζονται μόνο να πάρουν τα λεφτά τους. Δεν τους ενδιαφέρουν οι κακουχίες του ελληνικού λαού

Ωστόσο, υπογραμμίζει παράλληλα, ότι η ΕΕ στην οποία κυριαρχεί η Γερμανία, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναστρέψει τα πράγμα και «στον βαθμό που την αφορά, όλα βαίνουν καλώς». «Η πρωταρχική της προτεραιότητα είναι να ενισχύσει την Ελλάδα στο να εφαρμόσει μεγάλα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό με σκοπό την αποπληρωμή των χρεών της. Οι συνέπειες των πολιτικών αυτών για τον ελληνικό λαό δεν έχουν λίγη σημασία, εκείνοι θέλουν απλώς η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της».

Η Ελλάδα χρειάζεται την επιλογή του Grexit ως ατού για τη διαπραγμάτευση εντός ΕΕ

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι κατά τον Μπέικερ, «πολύ σημαντική η επιλογή της εξόδου (από το ευρώ). Η Ελλάδα, τονίζει, «ως ένα από τα μικρότερα και λιγότερο οικονομικά ισχυρά κράτη μέσα στην ΕΕ, η Ελλάδα έχει λίγες πιθανότητες να σταθεί και να μπορέσει να σπρώξει από μόνη της (την ΕΕ) να αλλάξει πολιτικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει μια εφικτή επιλογή εξόδου και επειδή θα μπορούσε τελικά να επιλέξει αυτό τον δρόμο, αλλά και επειδή την χρειάζεται ως κάτι που θα της δώσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ μέσα στην ΕΕ».

Η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλέσει αρχικά αναταράξεις, αλλά μετά θα αποδώσει

Ωστόσο, ο Ντιν Μπέικερ τονίζει πως «αναμφίβολα μια έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε αρχικά να οδηγήσει σε μια τεράστια αποδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας. Η επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε να συνδεθεί μόνο με μια χρεοκοπία, με την κυβέρνηση και πολλούς ιδιώτες επιχειρηματίες και επιχειρήσεις να μην μπορούν να είναι συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις που είναι συνημμένες σε ευρώ». Παρόλα αυτά, συνεχίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, υπάρχουν παραδείγματα άλλων η χωρών που τα κατάφεραν μέσω παρόμοιων διευθετήσεων, με ορισμένες από αυτές να έχουν καταφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρεται το παράδειγμα της Αργεντινής το 2001 και των χωρών της Ανατολικής Ασίας το 1997.

Ο Μπέικερ υποστηρίζει ότι η υποτίμηση της δραχμής θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βελτιώσει τη θέση της στο εμπορικό ισοζύγιο, ενισχύοντας το δίκτυο των εξαγωγών της, κάτι που θα σημάνει μια μεγάλη στροφή στην αγορά εργασίας, όπου θα ανοίξουν άμεσα πολλές θέσεις απασχόλησης. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την αρχική περίοδο αστάθειας (της επιστροφής στη δραχμή) και στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης».

«Κι εδώ ακριβώς είναι που η ΕΕ θα έχει κάνει κατά λάθος χάρη στην Ελλάδα. Έχει καταστρέψει τόσο πολύ την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε τόσο σοβαρό βαθμό που οι ταραχές που θα προκληθούν από μια έξοδο από το ευρώ, μοιάζουν συγκριτικά πολύ μικρότερες» υποστηρίζει ο Ντιν Μπέικερ.

Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι η καλύτερη επιλογή, παρά μόνο αν συνδυαστεί με ανάπτυξη

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «για την Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερο να διατηρήσει το ευρώ και να διαπραγματευτεί έναν προϋπολογισμό που θα της επιτρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά είναι πιο πιθανό να αποσπάσει τις απαραίτητες συναινέσεις μόνο σε συνδυασμό με μια στρατηγική εξόδου (στη διαπραγμάτευση). Η Γερμανία και οι άλλες χώρες του βορρά ενδιαφέρονται μόνο για το ότι μια επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Ετσι, το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένα εναπομείναν ευρώ για τη Γερμανία και για τους λίγους γείτονές της».

«Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αποφευχθεί αν η Ελλάδα έχει μια καλή στρατηγική εξόδου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» τονίζει ο Μπέικερ ο οποίος καταλήγει τον συλλογισμό του με το παράδειγμα πως «όπως ακριβώς μια απειλή αλλαγής μάρκας, μπορεί να οδηγήσει τους παραγωγούς των δημητριακών στο να προσφέρουν καλύτερα δημητριακά, η απειλή ενός Grexit μπορεί να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να χαράξουν καλύτερες πολιτικές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit έξοδός ΕΕ απειλή ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ