Η Ελλάδα είναι «επικίνδυνο παιχνίδι» επισημαίνει στο ομότιτλο άρθρο του ο αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC Γκάβιν Χιούιτ.
Ο βρετανός δημοσιογράφος τονίζει, μεταξύ άλλων, στο μακροσκελέστατο άρθρο του για τις πυρετώδεις ζυμώσεις στην Ευρώπη, που δρομολογήθηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ότι «η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε μια χώρα της ευρωζώνης απέρριψε τους όρους της συμφωνίας διάσωσης που συντάχθηκε σε Βρυξέλλες και Βερολίνο». Ωστόσο, αυτό που τονίζει ο Χιούιτ είναι πως πλέον, δεν διακυβεύεται μόνο το «αν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι εντός ευρωζώνης», αλλά και η ίδια «η εξουσία της Γερμανίας να καθορίσει την πολιτική γραμμή στην Ευρώπη και την ευρωζώνη».
Πολύπλοκες οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους
Ο αναλυτής του BBC επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι πολύπλοκες και πως «το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει η Αθήνα για την υπάρχουσα συμφωνία είναι να παραταθεί». «Υπάρχει επίσης και προθυμία να πάει πιο πίσω η λήξη κάποιων εκ των χρεών της (Ελλάδας) και ίσως να συνδεθεί πιο στενά η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη».
Ωστόσο, κατά τον Χιούιτ, «όλα αυτά θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος για την Ελλάδα, αλλά ο μόνος τρόπος η Γερμανία να σκεφτεί σοβαρά αυτά τα βήματα είναι η νέα κυβέρνηση να παραμείνει πιστή στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί από το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης».
Και αυτό το σημείο είναι για τον Βρετανό δημοσιογράφο «η καρδιά της πολύπλοκης διαπραγμάτευσης», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία λέγοντας ότι οι συνθήκες διάσωσης έχουν προκαλέσει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και μια ανθρωπιστική κρίση».
Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, ο Χιούιτ παρόλο που αναλύει τις θέσεις των εταίρων μέσω των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι «όπως και να 'χει οι Έλληνες και οι κακουχίες τους δεν μπορούν έτσι απλά να αγνοηθούν», γιατί έτσι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενισχυθούν σε όλη την ήπειρο τα κόμμταα που είναι αντίθετα στο κατεστημένο στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Για αυτό τον λόγο, δημοσιογράφος του BBC καταλήγει στο συμπέρασμα πως και για τους Ευρωπαίους -εκτός από την Ελλάδα για την οποία ο χρόνος είναι αδυσώπητος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η δίμηνη παράταση του προγράμματος- «υπάρχει ξεκάθαρο κίνητρο να καταλήξουν σε συμφωνία». Αυτή η συμφωνία, προσθέτει ο Χιούιτ, θα μπορούσε να είναι «η απλή επέκταση και παράταση της λήξης της προθεσμίας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, η σύνδεση εξυπηρέτησής του με την ανάπτυξη και η χαλάρωση μερικών από τους υπάρχοντες όρους του προγράμματος σε αντάλλαγμα με τη δέσμευση σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Φόβοι για «Κόκκινη Άνοιξη»
Ωστόσο, για τον Βρετανό αναλυτή «εδώ ακριβώς είναι που έγκειται το πρόβλημα: Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να “πουλήσει” την όποια συμφωνία στους ψηφοφόρους του». «Στην προεκλογική εκστρατεία, υποσχέθηκε ότι την πρώτη του ημέρα στην κυβέρνηση θα σηματοδοτούσε το τέλος της λιτότητας. Υποσχέθηκε επίσης, ότι το εθνικό χρέος θα μειωνόταν» επισημαίνει και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «θα πρέπει τουλάχιστον να δείξει ότι χαλάρωσε τη λιτότητα».
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και οι άλλοι ηγέτες οι οποίοι «δεν θα αγνοήσουν έτσι απλά τους δικούς τους ψηφοφόρους που φαίνονται να μην βλέπουν θετικά κι άλλες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες. Φοβούνται πως αν βοηθήσουν την Αθήνα, κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα έρθουν ζητώντας βοήθεια με το χρέος τους ή με τα προγράμματα λιτότητας» που τους έχουν επιβληθεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ισπανία και η άνοδος του Podemos, «ενός όμοιου κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει ο Γκάβιν Χιούιτ και ενημερώνει το βρετανικό κοινό για την τεράστια διαδήλωση κατά της λιτότητας που διοργάνωσε το Σάββατο στη Μαδρίτη, με τον ηγέτη του Πάμπλο Ιγκλέσιας να δηλώνει μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους πως «ο άνεμος της αλλαγής φύσηξε στην Ευρώπη», αρχής γενομένης από την Ελλάδα.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου, «ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν θα κάτσει να δεχθεί το οτιδήποτε (από τους Ευρωπαίους) που θα ισχυροποιήσει τη ριζοσπαστική αριστερά στην Ισπανία. Και οι Ευρωπαίοι δανειστές θα είναι επιφυλακτικοί ως προς το να δώσουν την οποιαδήποτε ώθηση σε αυτό που ονομάζεται “Κόκκινη Άνοιξη”».
Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη παρά το τι λένε δημόσια
Παράλληλα, στην ανάλυση του BBC επισημαίνεται ότι «οι ευρωπαίοι δανειστές θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Παρά το τι λένε δημόσια, φοβούνται ότι μια ελληνική έξοδος θα προκαλέσει την αφετηρία απρόβλεπτων γεγονότων που θα μπορούσαν να ταράξουν την ΕΕ και να υποτιμήσουν την ευρωζώνη».
«Επίσης και οι αξιωματούχοι επιθυμούν συμφωνία, επειδή η τωρινή κρίση απογυμνώνει μερικά από τα ρήγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη σήμερα. Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη διαίρεση βορρά-νότου μέσα στην ευρωζώνη. Υπάρχει μια αυξανόμενη “επανάσταση” κατά της “θεραπείας” που έχει επιβάλει η Γερμανία. Χωρίς κάποιο συμβιβασμό, υπάρχει η πιθανότητα αυτή η “αντιπολίτευση” να δοκιμάσει την ενότητα της ευρωζώνης» προσθέτει ο Χιούιτ.
Τέλος, ο Βρετανός επισημαίνει ότι «για αυτόν ακριβώς τον λόγο ένας επίσημος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι αυτές οι επόμενες εβδομάδες είναι τόσο σοβαρές όσο ό,τι συνέβη στις σκοτεινές ημέρες του 2011 και του 2012».