Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία - Η πορεία του ερευνητικού σκάφους - iefimerida.gr

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία - Η πορεία του ερευνητικού σκάφους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιμένει η Τουρκία να ταράζει τα νερά στα ανοιχτά του Καστελόριζου και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει πως θα πραγματοποιηθούν ερευνητικές εργασίες στην περιοχή. Το βλέμμα όλων είναι πλέον στραμμένο στο νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και στις κινήσεις του.

Την ίδια ώρα, τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλάκατοι που χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά, κάνουν επιχειρησιακή εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και μέσω αυτών η Άγκυρα προσπαθεί να στείλει σχετικά μηνύματα στην Αθήνα, τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ.

Οι προκλήσεις μάλιστα από την πλευρά της Τουρκίας συνεχίζονται, αφού μετά την ανακοίνωση για τις υποθαλάσσιες έρευνες, υποστήριξε πως θα υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος!

Το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου ως και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» θα διεξάγει έρευνες σε περιοχή η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορίζου. Δείτε την πορεία του ερευνητικού σκάφους εδώ.

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία - Η πορεία του ερευνητικού σκάφους  | iefimerida.gr 0

Το υπουργείο Εξωτερικών μετά από αυτή την εξέλιξη έδωσε οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργειο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Λέγεται όμως πως οι Τούρκοι διπλωμάτες απάντησαν προκλητικά ότι οι έρευνες γίνονται σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας, όταν τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας υποστήριξαν ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Σε ότι αφορά στις ανακοινώσεις της Αγκυρας ότι προτίθεται να συνάψει "συμφωνία" οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, είπε πως "είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο" και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια "συμφωνία" θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές προκλήσεις προκάλεσαν και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον υπεύθυνο του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Πάνο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει ότι οι νέες απειλές της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των υποθαλασσίων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την Άγκυρα. Σημείωσε επίσης ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και επιπλέον δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα προσβολής του Διεθνούς Δικαίου και ανατροπής της Διεθνούς Νομιμότητας.

Συνάντηση Παπανδρέου με Χριστόφια και Ερντογαν

Σήμερα ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί θα έχει δυο σημαντικές συναντήσεις τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο Χριστόφια, όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογαν.
Αυτά στο περιθώριο της συνέλευσης, με τον Αμερικανό πρόεδρο στον... ίδιο χώρο και τον αμερικανικό παράγοντα να έχει στείλει ως τώρα σαφή μηνύματα προς την Τουρκία ενόψει των ερευνών της Κύπρου για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ