Πώς ψήφισαν οι Ελληνες στις εκλογές - iefimerida.gr

Πώς ψήφισαν οι Ελληνες στις εκλογές

(EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου πέρασε πλέον στην ιστορία, αλλά η ανάλυσή του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, ως προς τους παράγοντες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη νίκη.

Οπως καταγράφεται στην «ακτινογραφία» της Κάπα Research στα αποτελέσματα της κάλπης, η οποία δημοσιεύεται στο «Βήμα», ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη διείσδυση σε όλους τους πολιτικούς χώρους, όλες τις επαγγελματικές αλλά και τις ηλικιακές ομάδες. Το 36,34% που συγκέντρωσε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν αποτέλεσμα «διαρροής» ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 34,8% των μετακινήσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τη ΔΗΜΑΡ, το 24,4% από το ΠΑΣΟΚ, το 24% από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το 20,7% από το ΚΚΕ και το 20,5% από το Ποτάμι, ενώ ένα 10,7% προήλθε από τη Χρυσή Αυγή, 8,6% από τη Νέα Δημοκρατία και 7,6% από το ΛΑΟΣ. Αντίστοιχες μετακινήσεις έγιναν και προς τη Νέα Δημοκρατία, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από το ΛΑΟΣ (50,1%) και ένα 20,8% προήλθε από το Ποτάμι.

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων των κομμάτων, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υψηλή διείσδυση σε όλες τις κατηγορίες, έχοντας με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε άνεργους (43,4%), αγρότες (39,8%), φοιτητές (38,7%) και δημόσιους υπαλλήλους (38,4%). Τη Νέα Δημοκρατία προτίμησαν από την άλλη οι επιχειρηματίες (37,5%), οι νοικοκυρές (34,8%) και οι συνταξιούχοι (33,3%).

Στις ηλικιακές κατηγορίες από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης στις ηλικίες 54-59 ετών (43,4%) και 48-53 ετών (43,4%), ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά του και στους νεότερους.

Πώς ψήφισαν οι Ελληνες στις εκλογές | iefimerida.gr 0
Πώς ψήφισαν οι Ελληνες στις εκλογές | iefimerida.gr 1
Πώς ψήφισαν οι Ελληνες στις εκλογές | iefimerida.gr 2
Πώς ψήφισαν οι Ελληνες στις εκλογές | iefimerida.gr 3
Πώς ψήφισαν οι Ελληνες στις εκλογές | iefimerida.gr 4

Αναλυτικά οι πίνακες της Κάπα Research, όπως τους δημοσίευσε το «Βήμα»









Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογές 2015 ΣΥΡΙΖΑ Νέα Δημοκρατία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ