Ο Βαρουφάκης διόρισε σύμβουλο για το χρέος τον εισηγητή του κουρέματος το 2012 - iefimerida.gr

Ο Βαρουφάκης διόρισε σύμβουλο για το χρέος τον εισηγητή του κουρέματος το 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με μια λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι ανατέθηκε στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD ο ρόλος του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Διαβάζοντας κανείς πίσω από την ανακοίνωση, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά με στόχο το "κούρεμα", όπως ακριβώς δήλωσε σε διεθνή μέσα πριν από μερικές ημέρες ο Ματιέ Πιγκάς, ανώτατο στέλεχος τηςLAZARD.

Ποια είναι η LAZARD

Η LAZARD είναι η τράπεζα που παρείχε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους της ως το 2012, δηλαδή το περιβόητο PSI και πλέον βάζει ρότα για ένα νέο «κούρεμα».

«Αυτή η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι επίσης εφικτή», δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ο Ματιέ Πιγκάς σε μια δήλωσή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business, και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο».

«Πιστεύω ότι πρέπει να απομειωθεί κατά το 50% το Χρέος της Ελλάδας που διακρατείται από δημόσιους φορείς», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας στην Ευρώπη.

Το 2012 είχε αναδιαρθρωθεί το Χρέος που διακρατούσαν ιδιωτικές τράπεζες και όχι εκείνο που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, υπενθύμισε ο Πιγκάς: «Από τα 320 δισεκ. ευρώ και κάτι του χρέους, περίπου το 75% διακρατείται από τον επίσημο τομέα. Η αναδιάρθρωση πρέπει να αφορά αυτό το τμήμα του δημόσιου χρέους», δηλαδή περίπου τα 200 δισεκ. ευρώ, έκρινε ο ίδιος.

«Έχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται "κούρεμα", μια απομείωση του χρέους» εξήγησε.

«Πιστεύω ότι αν το χρέος αυτό μειωθεί κατά 50%», μειωθεί δηλαδή «κατά 100 δισεκατομμύρια από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα» σημείωσε ο Πιγκάς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ