Η ΕΚΤ απειλεί τις ελληνικές τράπεζες: Χωρίς παράταση του προγράμματος δεν μπορούμε να δανείσουμε - iefimerida.gr

Η ΕΚΤ απειλεί τις ελληνικές τράπεζες: Χωρίς παράταση του προγράμματος δεν μπορούμε να δανείσουμε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προειδοποίηση προς τις ελληνικές τράπεζες έστειλε μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι αν δεν παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί ο δανεισμός τους.

Αυτά δήλωσε ο Ερκι Λικάνεν, σύμφωνα με το Reuters. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα, μέρος του συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ πακέτου βοήθειας μαζί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και χωρίς παράταση η Αθήνα δεν θα δύναται να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κόβοντας παράλληλα τις ελληνικές τράπεζες από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, εξηγεί το πρακτορείο στο δημοσίευμα.

Σε αυτό σημειώνεται ότι η νέα αριστερίστικη κυβέρνηση της Ελλάδας άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της την Παρασκευή, αρνούμενη κατηγορηματικά να συναινέσει στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ή να συνεργαστεί με την τρόικα που το εποπτεύει.

«Εμείς έχουμε τη δική μας νομοθεσία και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτήν... Δεν πιστεύω πως μπορούμε να κρυφτούμε από τις πραγματικότητες στην οικονομία», επισήμανε ακόμη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.

Σε ερώτηση για ένα πιθανό κούρεμα χρέους, ο Ερκι Λικάνεν σημείωσε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια σημαντική αναδιάρθρωση χρέους των ιδιωτών πιστωτών (PSI). «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα ένα κράτος, και στη συγκεκριμένη περίπτωση το κούρεμα θα σήμαινε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ έρχεται λίγες ώρες μετά από την απειλή του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's, για υποβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ EKT ελληνικές τράπεζες χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ