Μόλις ξεκίνησε το μπρα-ντε-φερ με τους Ευρωπαίους - iefimerida.gr

Μόλις ξεκίνησε το μπρα-ντε-φερ με τους Ευρωπαίους

(EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κι όποιος αντέξει! Μόλις στην αρχή βρίσκεται η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους, η οποία μόνο εύκολη δεν θα είναι, ειδικά από τη στιγμή που η Αθήνα έχει επιλέξει να "χτίσει" συμμαχίες πριν την καθοριστική συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης άρχισε, πάντως, να ξεδιπλώνεται και το ζητούμενο είναι να βρεθούν σε πρώτη φάση πεδία συνεννόησης στις συναντήσεις του Γιάννη Βαρουφάκη στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Ρώμη, αλλά πάνω απ' όλα στο τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με το Φρανσουά Ολάντ στη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία θα γίνει με φόντο τις πιο "στρογγυλές" δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα από το Γάλλο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μετά από τις 28 Φεβρουαρίου, τα πράγματα είναι μάλλον σαφή. Η Αθήνα απορρίπτει την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, που απορρίπτεται εκ προοιμίου, πόσο μάλλον με αξιολόγηση από την Τρόικα, όπως επιμένει να ζητά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με αυτό το σκεπτικό δεν θα ζητηθούν, άλλωστε και τα 7,2 δισ ευρώ, που συνδέονται με την αξιολόγηση. Αντ' αυτού, η Αθήνα αναζητά κατ' αρχάς συμφωνία- γέφυρα, που θα την διευκολύνει στην κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων, μετά από τη λήξη της δίμηνης παράτασης. Ενδεικτικά, το Φεβρουάριο θα πρέπει να πληρωθούν 1,9 δισ ευρώ και το Μάρτιο άλλα 2,4 δισ ευρώ, ενώ μέσα σε αυτό το κρίσιμο δίμηνο θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 7 δισ ευρώ. Ως εκ τούτου, κρίσιμη είναι η διατήρηση ανοικτής της "ομπρέλας" του ELA, ενώ στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται το αίτημα για έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Βασικό σημείο της διαπραγμάτευσης είναι η δέσμευση της Αθήνας για ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς, με χαμηλότερα ή και μηδενικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να μην "πνιγεί" η δυναμική ανάκαμψης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έως 33 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας. Με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση ζητά, επιπλέον, την εξαίρεση των δαπανών για Δημόσιες Επενδύσεις από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σημειώνεται ότι με βάση το Πρόγραμμα που εκπνέει, η Ελλάδα θα έπρεπε να πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ κι από το 2016 ως το 2022 πρωτογενή πλεονάσματα 4- 4,5%, διασφαλίζοντας παράλληλα ρυθμούς ανάπτυξης 3,2% κατά μέσο όρο ετησίως!

Όσον αφορά στο Χρέος, η Αθήνα προσέρχεται στις διαβουλεύσεις υποστηρίζοντας ότι μόνο με "κούρεμα" μπορεί να γίνει βιώσιμο, ζητώντας Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, θέση που απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι, αφήνοντας ανοικτό "παράθυρο" μόνο για παράταση της λήξης των ομολόγων και μείωση επιτοκίων. Σημείο- κλειδί της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης είναι η σύνδεση της εξυπηρέτησης του Χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι έως ότου πάρει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, θα μείνουν "παγωμένες" οι πληρωμές των τόκων, διευκολύνοντας έτσι τη χρηματοδότηση δράσεων και προγραμμάτων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ