Επεισόδια σε αντιφασιστικά συλλαλητήρια στη Αυστρία - iefimerida.gr

Επεισόδια σε αντιφασιστικά συλλαλητήρια στη Αυστρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αστυνομία της Αυστρίας προχώρησε την Παρασκευή στη σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν στη Βιένη με αφορμή τον αμφιλεγόμενο «Χορό των Ακαδημαϊκών» που διοργανώνει τα τελευταία 3 χρόνια το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων στα ανάκτορα Χόφμπουργκ.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων είχαν καταφθάσει στη Βιένη από άλλες χώρες, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στον λεγόμενο «Χορό των Ακαδημαϊκών». Η εκδήλωση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει προσωπικότητες όπως η ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, αποτελεί πλέον σημείο συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστών. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν «Έξω οι Ναζί».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF ότι 38 άνθρωποι είχαν προφυλακιστεί και ότι ένας αστυνομικός είχε τραυματιστεί εξαιτίας των επεισοδίων.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν απαγορεύσει 6 από τα 20 προγραμματισμένα συλλαλητήρια για την αποτροπή επεισοδίων. Οι απαγορεύσεις αυτές επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα συζήτησης σχετικά με το βαθμό στον οποίο ένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να εμποδίσει διαδηλωτές από το να πραγματοποιήσουν πορεία υπερασπιζόμενοι έναν σκοπό. Ωστόσο, εφέτος η αρχές της Βιέννης δεν απαγόρευσαν στους ανθρώπους να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους στο κέντρο της πόλης, αντίθετα επέβαλε μια μικρότερη απαγορευμένη ζώνη γύρο από το ανάκτορο Χόφμπουργκ. Περίπου 2.500 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο ηγέτης του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάινζ-Κρίστιαν Στράχε, προκάλεσε με πρόσφατες δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο και όσους παρευρεθούν στον Χορό ως τους «νέους Εβραίους» με αφορμή την προπέρσινη διοργάνωση της χοροεσπερίδας της «Αδελφότητας» (που αντικαταστάθηκε από τον Χορό των Ακαδημαίκών), η οποία είχε συμπέσει με την 67η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Άουσβιτς που τιμάται διεθνώς ως η Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Το γεγονός αυτό είχε θεωρηθεί ως πρόκληση και χλευασμός απέναντι στα θύματα του ναζισμού με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μαζικές διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χοφμπουργκ παλάτι χορός ακαδημαϊκών
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ