Γιατί ο Βενιζέλος «ξήλωσε» την Ελληνική Στατιστική Αρχή - iefimerida.gr

Γιατί ο Βενιζέλος «ξήλωσε» την Ελληνική Στατιστική Αρχή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τελικά η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό τη κότα; Κάπως έτσι μοιάζει να είναι η υπόθεση του «αποκεφαλισμού» των μελών του διοικητικού συμβουλίου της υποτίθεται Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από τον υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αιτία της αποπομπής των μελών του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ ήταν η κάκιστη συνεργασία τους με τον Πρόεδρο της Αρχής Α. Γεωργίου, ο οποίος σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο έχει άψογη συνεργασία με τη EUROSTAT και έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να ξεκολλήσει η «ρετσινιά» των greek statistics από τα στοιχεία που παρέχει η Ελλάδα στις Κοινοτικές Αρχές. Οι κακές γλώσσες λένε, μάλιστα, ότι κάποια από τα μέλη του δ.σ. σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους «πριόνιζαν» τη καρέκλα του επικεφαλής της Αρχής στέλνοντας επιστολές ακόμα σε βουλευτές.
Η άλλη εκδοχή της υπόθεσης είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με πληροφορίες από συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είναι εκείνος ο οποίος από την αρχή είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα των προθέσεων του, αποφεύγοντας επιμελώς να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο, επιχειρώντας επί της ουσίας να καταστήσει "τσιφλίκι" του- όπως λένε τα ίδια στελέχη- την Αρχή.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν δύο πρόσφατα γεγονότα που κλονίζουν την αξιοπιστία της Αρχής. Το πρώτο είναι ότι ξαφνικά η ΕΛΣΤΑΤ δήλωσε αδυναμία να παρουσιάσει εποχικά διορθωμένα στοιχεία για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, με αποτέλεσμα και οι πρώτες εκτιμήσεις και τα προσωρινά στοιχεία που ακολούθησαν, να προκαλέσουν σύγχυση αφού έδειχναν ύφεση 7,3% αλλά μη συγκρίσιμη με τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται από τη EUROSTAT, εξ ου και το κενό στα στοιχεία που παρουσίασε για όλη την Ευρωζώνη. Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με την έντονη αμφισβήτηση από περίπου 50 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, του ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στους Φορείς που συμπεριλαμβάνονται στους Οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης άρα οφείλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τον επόμενο μήνα επίκειται αναθεώρηση του σχετικού καταλόγου και όπως όλα δείχνουν, η σχετική λίστα θα έχει πολλές αλλαγές...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ