Ρήξη Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα: Τι είπαν στη συνάντηση - iefimerida.gr

Ρήξη Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα: Τι είπαν στη συνάντηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / POOL / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Τα έσπασαν στο Μέγαρο Μαξίμου

Σκληρή είναι η στάση που τηρεί, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις πρώτες επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού έσπασαν τον πάγο ανταλλάσσοντας δυο κουβέντες για τον καιρό, και οι δυο πλευρές φανέρωσαν τη ρήξη που ξεκίνησε στις συζητήσεις των δύο πλευρών που μόλις άνοιξαν. Ακολουθεί ένα τμήμα του διαλόγου που είχαν Ντάισελμπλουμ-Τσίπρας:

  •     Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα  η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.
  •     Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη
  •     Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%, 1,5 εκατ. Άνεργοι, 2,5 εκατ. Φτωχοί.
  •     Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση προγράμματος;
  •     Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Ρήξη Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα: Τι είπαν στη συνάντηση | iefimerida.gr 0

Τι διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση:

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αλλά δεν θα ζήσουμε και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα» είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Eurogroup και πρόσθεσε «Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση».

Επισήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει ετοιμότητα για να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας, παράλληλα τη στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Υποδοχή του Ντάισελμπλουμ στο Μαξίμου από τον Γιάννη Δραγασάκη:

Ρήξη Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα: Τι είπαν στη συνάντηση | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ