Σε αυτό το εστιατόριο θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς - iefimerida.gr

Σε αυτό το εστιατόριο θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Στρασβούργο, στο εστιατόριο «Zum Ysehuet», θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς και πρώτο πιάτο θα είναι η Ελλάδα.

Το δείπνο ήταν να γίνει πριν από 15 ημέρες, αλλά οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου δεν επέτρεψαν τη συνάντηση κορυφής. Ο Stéphane Kayser, ιδιοκτήτης του «Ysehuet», θα υποδεχθεί τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σικάτο εστιατόριό του. Το εστιατόριο θα κλείσει τις πόρτες του για το κοινό. Καλεσμένοι θα είναι περίπου 30 άτομα και τον λογαριασμό θα πληρώσει το Eυρωκοινοβούλιο.

Σε αυτό το εστιατόριο θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς | iefimerida.gr 0
Σε αυτό το εστιατόριο θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς | iefimerida.gr 1

Τι είδε και τι άκουσε ο Σουλτς στην Αθήνα

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα εξηγήσει στους δύο ηγέτες όσα είδε και άκουσε στην Ελλάδα μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σουλτς δήλωσε δημόσια ότι σε άλλα συμφώνησε και σε άλλα διαφώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ωστόσο, μετά το χθεσινό ραντεβού του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο είπε όσα δεν εκστόμισε δημοσίως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Και οι δύο εκφράσαμε ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα», ήταν η δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.

Ο κ. Σουλτς μετέφερε στον κ. Βενιζέλο το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε νωρίτερα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αντάλλαξαν απόψεις. «Καταλήξαμε», πρόσθεσε, «ότι πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμούς και η ελληνική κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα».

Αλλά και σε κατ'ιδίαν συζητήσεις που είχε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα έδειξε προβληματισμένος από την κατεύθυνση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ολες τις εξελίξεις θα μεταφέρει στο αποψινό δείπνο κορυφής και εκεί θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και της Ελλάδας.

Το παρασκήνιο του δείπνου κορυφής

«Το δείπνο θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου το βράδυ σε ένα αλσατικό εστιατόριο κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Σουλτς, Armin Machmer. Αυτή η άτυπη συνάντηση κορυφής θα είναι κλειστή για τους δημοσιογράφους, πρόσθεσε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας. «Θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Αλλά οι γαλλογερμανικές σχέσεις θα είναι στην κορυφή της ατζέντας», είπε ο εκπρόσωπος του Σουλτς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι στο δείπνο θα συζητηθεί «το μέλλον της Ευρώπης». Η Ελλάδα επίσης θα συζητηθεί, είχε προσθέσει. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε προσανατολιστεί σε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και αμφισβητούσε την πολιτική λιτότητας. Αλλά την Παρασκευή πριν από τις ελληνικές εκλογές η Ανγκελα Μέρκελ ευχήθηκε η Ελλάδα «να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας», στις δηλώσεις της από τη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Τι θα φάνε οι ηγέτες στο διάσημο εστιατόριο:

Σε αυτό το εστιατόριο θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς | iefimerida.gr 2
Σε αυτό το εστιατόριο θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς | iefimerida.gr 3
Σε αυτό το εστιατόριο θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς | iefimerida.gr 4
Σε αυτό το εστιατόριο θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς | iefimerida.gr 5
Σε αυτό το εστιατόριο θα δειπνήσουν απόψε Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δείπνο Μέρκελ Ολάντ Σουλτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ