«Συμφωνία με τους εταίρους το ταχύτερο» -Aυτό ζητάει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής - iefimerida.gr

«Συμφωνία με τους εταίρους το ταχύτερο» -Aυτό ζητάει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφάσεις το ταχύτερο δυνατό και παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ζητάει από τη νέα κυβέρνηση το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με την τριμηνιαία έκθεση για τα πεπραγμένα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2014.

Σημειώνει, άλλωστε, πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές δαπάνες της χώρας για τους επόμενους μήνες.

«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβριο 2014, χωρίς μια τέτοια συμφωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι «το πλαίσιο επιδέχεται αλλαγές, κυρίως για μία διόρθωση κοινωνικών αδικιών, ενδυνάμωση του δικτύου προστασίας των φτωχών, την αποδιάρθρωση του άτυπου και τυπικού θεσμικού πλαισίου που προστατεύει τους “έχοντες και κατέχοντες” και κάνει δυνατή μεγάλης έκτασης προσοδοθηρική συμπεριφορά.


Οι συντάκτες της έκθεσης, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας:

  • Δεν θα καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες χωρίς μία συνολική συμφωνία με τους εταίρους
  • Ούτε το γενικότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ούτε τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας αφήνουν περιθώρια για επιστροφή στο παρελθόν
  • Μόνη κατεύθυνση για να βελτιωθούν η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι η ρήξη με το προ κρίσης προσοδοθηρικό υπόδειγμα ανάπτυξης.
  • Το μείζον είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση με δανεικά
  • Να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να σχεδιαστεί ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με την έκθεση, «θα διευκόλυνε τη συνεννόηση αν το ζήτημα του χρέους από την ελληνική πλευρά εντασσόταν ως μέρος μίας συνολικής δέσμης θεμάτων διαπραγμάτευσης, γεγονός που θα ενδυνάμωνε την ευνοϊκή δυναμική που διακρίνεται», τονίζοντας πάντως πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 7 δις ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, προεξοφλεί ότι θα προκύψει μετά τον Ιούλιο όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη 8,8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους τόκους, σημειώνοντας: «Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν …»

Συγκεκριμένα στην Εκθεση οι συντάκτες αναφέρουν για το κόστος που θα έχει η μη συμφωνία για την ΕΕ

Υποστηρίζεται από πολλές πλευρές ότι η ΕΕ είναι «θωρακισμένη» ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας μη συμφωνίας με την Ελλάδα. Αλλά, τυχόν ρήξη θα είχε άμεσο κόστος και στους εταίρους κυρίως διότι έχουν εγγυηθεί το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει €183 δισ. ως χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ. Για παράδειγμα, μόνο το γερμανικό μερίδιο είναι περίπου €50 δισ. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα κληθεί αναπόφευκτα ο γερμανικός προϋπολογισμός (δηλαδή οι φορολογούμενοί της Γερμανίας) να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση του ΕΜΣ και της ΕΚΤ.
Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα κράτη μέλη. Συνολικά, η ελληνική θέση είναι μεν αδύναμη, αλλά και η ΕΕ δε θα ωθήσει στα άκρα τις απαιτήσεις της, δεδομένου κιόλας ότι γενικάκατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής αμφισβητείται ήδη ιδεολογικά και πολιτικά. Επίσης, δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε ότι ένα πιθανό «GRexit» θα καθιστούσε την ευρωζώνη απλή ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών και συνεπώς θα έπληττε τη συνοχή της και θα αύξανε τον πιστωτικό κίνδυνο για άλλες υπερχρεωμένες χώρες. Επιπλέον, θα ενίσχυε τις ευρωσκεπτικιστικές κεντρόφυγες τάσεις σε πολλές χώρες μέλη.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ