France 24: Είναι η Ελλάδα ο Δούρειος Iππος της Ρωσίας στην ΕΕ; - iefimerida.gr

France 24: Είναι η Ελλάδα ο Δούρειος Iππος της Ρωσίας στην ΕΕ;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει τις φιλορωσικές της δηλώσεις, ακόμη κι αν συγκρούονται με εκείνες των Ευρωπαίων εταίρων» σχολιάζει το France 24 και αναρωτιέται αν «η Μόσχα θα γίνει ο μεγάλος νικητής της έλευσης στην εξουσία του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

Στην ερώτηση, απάντηση δίνει ο ίδιος ο αρθρογράφος Sébastian Seibt: «Μην είστε τόσο σίγουροι».

Η Ελλάδα έφερε στις ευρωπαϊκές πορσελάνες έναν ρωσικό ελέφαντα

Ο ίδιος αναφέρει καυστικά πως «η Ελλάδα αποφάσισε να φέρει σε ένα μαγαζί με ευρωπαϊκές πορσελάνες έναν ρωσικό ελέφαντα» και τονίζει πως «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα [...] αποδείχθηκε ότι μπορεί να γίνει εκτός από ένα αγκάθι στην οικονομία των Βρυξελλών, μπορεί εξ ίσου να γίνει κι ένα αγκάθι στο διπλωματικό πόδι της ΕΕ».

Οπως αναφέρει ο Γάλλος δημοσιογράφος, «πολλοί αναλυτές στα μέσα και διπλωμάτες βλέπουν την Ελλάδα υπό τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως τον νέο Δούρειο Ίππο της Ρωσίας στην Ευρώπη».

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του αμερικανικού περιοδικού γεωπολιτικής «Foreign Policy», το οποίο τιτλοφορείται: «Γιατί ο Πούτιν είναι ο μεγάλος νικητής των ελληνικών εκλογών». Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Standart Bank εκτιμά σε άλλο άρθρο ότι «η Ελλάδα συνεργάζεται με τη Ρωσία, κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνο παιχνίδι για την Ευρώπη».

Η προσέγγιση Αθήνας-Μοσχας έχει μια λογική

Ωστόσο, ο Sébastian Seibt εκτιμά πως κατά κάποιους διεθνολόγους, η προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας είναι κάτι που έχει λογική. Η ακροαριστερά διατηρούσε από τη Σοβιετική εποχή μια συμπάθεια στο Κρεμλίνο. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» από την άλλη, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «εθνικιστές» από τον δημοσιογράφο του France 24, «θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Ρωσία του Πούτιν μοιράζονται κοινές “πολιτισμικές”αξίες, βασισμένες στην χριστιανοορθόδοξη κληρονομιά των δύο χωρών».

Τσίπρας-Πούτιν κατά Ουκρανών νεο-ναζί

Σε αυτό το σημείο ο Seibt θυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει από το παρελθόν εκφραστεί υπέρ της Ρωσίας. Τον Μάιο του 2014, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Ρωσία, είχε εκφράσει τη λύπη του που «οι φασίστες και οι νεοναζί είχαν μπει σε μια κυβέρνηση στην Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και είχε χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου για να δυσφημίσει την ουκρανική κυβέρνηση.

H Μόσχα από την πλευρά της, έχει προχωρήσει και αυτή σε δηλώσεις φιλικές προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Seibt ενημέρωνει το γαλλικό αναγνωστικό κοινό πως ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Νικολάι Φιοντόροφ είχε δηλώσει ήδη από τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και τα έξιτ πολ έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα αν τα προβλήματα με το χρέος της την ανάγκαζαν να εγκαταλείψει το ευρώ. Μάλιστα, επισημαίνεται στο άρθρο, ο πρώτος διπλωμάτης του έγινε δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκη του ήταν ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, ο οποίος παρέδωσε τη συγχαρητήρια προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπορεί η Ρωσία να αγοράσει τη στήριξη της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ;

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενδιαφερθεί για εναλλακτικούς τρόπους, που θα μπορούσαν μέσω Μόσχας να του εξασφαλίσουν ρευστότητα σε μετρητά» εκτιμά στο France 24 ο Έλληνας αναλυτής και καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου Θεοχάρης Γεωργιάδης. Ωστόσο, μέσα από την πολύχρονη μελέτη του πάνω στις ελληνορωσικές σχέσεις, του δίνει τη δυνατότητα να εκτιμά πως παρά τις αβρότητες που αντάλλαξαν τα δύο μέρη, είναι δύσκολο αυτές να οδηγήσουν σε κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό.

«Η Ρωσία είχε αρνηθεί να βοηθήσει οικονομικά την Κύπρο, που θα της κόστιζε πολύ πιο φθηνά από ό,τι να σώσει την Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης στο γαλλικό δίκτυο και επισημαίνει ότι η Ρωσία δεν βοήθησε παρόλο που η Κύπρος ήταν ένας δημοφιλής φορολογικός παράδεισος και προορισμός για τους Ρώσους επιχειρηματίες.

Ωστόσο, τονίζει ότι την εποχή που έσκασε η οικονομική κρίση στην Κύπρο, «η Μόσχα δεν ήθελε να ερεθίσει την ΕΕ, στηρίζοντας οικονομικά το νησί». Μετά την υιοθέτηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το Κρεμλίνο δεν το ενδιαφέρει να κρατήσει το ίδιο διπλωματικούς τρόπους όπως άλλοτε. «Για να επιβάλει κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το αποφασίσει με ομοφωνία, έτσι η Μόσχα έχει κάθε συμφέρον να δημιουργήσει διχόνοιες μέσα στο ευρωπαϊκό μπλοκ» εξηγεί από την πλευρά της στο Foreign Policy η Φιόνα Χιλ, εμπειρογνώμονας του αμερικανικού think-tank «Brookings Institution» πάνω στα ρωσικά θέματα.

Ετσι, ο Sébastian Seibt αναρωτιέται: «Μπορεί η Ρωσία στην πραγματικότητα να αγοράσει ένα δικαίωμα βέτο σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στηριζόμενο από την Αθήνα»; Η απάντηση εξαρτάται από τον εξής έναν παράγοντα: Το χρήμα. «Η Ρωσία είναι σε κακή οικονομική κατάσταση και τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι σε ύφεση», έτσι «τίποτα δεν μας λέει ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά έτοιμη να γίνει το μάτι και το αυτί της Μόσχας στις Βρυξέλλες».

Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ περισσότερο φιλοευρωπαίοι από όσο νομίζουν, παρά φιλορώσοι

Κατά τον Θεοχάρη Γεωργιάδη, τα όσα υποστηρίζουν κάποια μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για τη Ρωσία, είναι «περισσότερο θέμα ρητορικής και τίποτε άλλο [...] Πρόκειται για λόγια που δεν κοστίζουν τίποτα και δεν σε δεσμεύουν για τίποτα».

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος του France 24 επισημαίνει ότι αυτή ρητορική προσέγγιση της Μόσχας δεν μπορεί παρά να ιδωθεί μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς για το χρέος. «Η νέα κυβέρνηση θέλει να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα που θα ασκήσει πίεση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» διαβεβαιώνει στον Γάλλο δημοσιογράφο ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος υποστηρίζει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας τρόπος πίεσης στο ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να μην δεχθούν τις απαιτήσεις της Αθήνας που σχετίζονται με την αποπληρωμή του χρέους. Ετσι, η Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει εμπόδια σε άλλα ευαίσθητα θέματα.

Ωστόσο, καταλήγει ο δημοσιογράφος του γαλλικού δικτύου, πως τίποτα δεν δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμος να μπλοκάρει μια συγκεκριμένη διπλωματική πρωτοβουλία της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία. Προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας είναι απλώς απέναντι στο ενδεχόμενο επιπρόσθετων κυρώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου Θεοχάρη Γεωργιάδη, τα μέλη της κυβέρνησης με τη μεγαλύτερη επιρροή «έχουν όλα σπουδάσει σε αγγλοσαξωνικά πανεπιστήμια» και δεν έχουν βαθείς δεσμούς με τη Ρωσία. Ετσι λοιπόν, μπορεί να αποδειχθούν πολύ περισσότερο φιλοευρωπαίοι από όσο οι ίδιοι νομίζουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα ΡΩΣΙΑ ΕΕ δούρειος ίππος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ