Μπλόκο από τον Σόιμπλε: Είμαι αντίθετος με την παράταση του προγράμματος - iefimerida.gr

Μπλόκο από τον Σόιμπλε: Είμαι αντίθετος με την παράταση του προγράμματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, την Παρασκευή, υποσημειώνεται από όλους τους αναλυτές ως το πρώτο «face to face» ραντεβού της ελληνικής πλευράς με την Ευρωζώνη. Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τη Γερμανία δεν είναι και τα πλέον ευνοϊκά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, τάχθηκε εναντίον μιας τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος, εκτός και αν η νέα κυβέρνηση δεσμευτεί πως θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το τελευταίο review της Τρόικα, οι οποίες είχαν «παγώσει» από τον Σεπτέμβριο. Άνθρωπος που γνωρίζει τις σκέψεις του Σόιμπλε αποκάλυψε στους Financial Times: «Πρέπει να έχεις μια δομή για να διαπραγματευτείς. Μέχρι τώρα οι Έλληνες δεν ήταν σαφείς ως προς αυτό».

Σύμφωνα πάντα με τους FT, ο κ. Σόιμπλε αντιτίθεται σε μια γρήγορη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τις 28 Φεβρουαρίου, περιορίζοντας έτσι τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους.

Μάλιστα, σημειώνει ότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν με νόημα πως μεγάλο μέρος της προθυμίας για επιείκεια που συμφώνησαν να δείξουν στην Ελλάδα είχε δοκιμαστεί από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ πριν έρθει στην εξουσία. «Τώρα, όμως, τα πράγματα πηγαίνουν σε μια άλλη κατεύθυνση», σημείωσε ένας εξ αυτών.

Πάντως, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς για συνολική διαπραγμάτευση περί το χρέος δεν θα βρει αρνητές μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στη Μαδρίτη, που ζητάει από τους εταίρους να μην αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με διαφορετικό τρόπο από ό,τι αντιμετωπίστηκαν οι άλλες χώρες που δέχθηκαν τα επίχειρα της οικονομικής κρίσης. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση Ραχόι δεν θα έβλεπε με καλό μάτι μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα πρόσφερε πόντους στο Podemos.

Όσο για το ταξίδι του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, οι FT σημειώνουν πως ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έχει καμία εντολή από την Ευρωζώνη, απλώς θέλει να ξέρει από πρώτο χέρι τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. «Μέχρι τώρα το μοναδικό που ξέρουμε είναι οι δημόσιες ανακοινώσεις του και τίποτα πέραν αυτού», είπε ένας αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ