Επιασαν δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών -Σχέδιο άμεσης δράσης για την «τρύπα» στα έσοδα - iefimerida.gr

Επιασαν δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών -Σχέδιο άμεσης δράσης για την «τρύπα» στα έσοδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη χαρακτηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο την «επιθετική» δήλωση του Ντάισελμπλουμ λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα, αφού ούτως ή άλλως στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η αναπροσαρμογή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα, των υπερφιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων που «πνίγουν» τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν ο Γ. Δραγασάκης και ο Γ. Βαρουφάκης στο πρώτο τετ-α-τετ με τους επικεφαλής του EUROGROUP και του EUROWORKING GROUP, κρατώντας ανά χείρας και τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2014, όπου το στοιχείο που «χτυπάει» στο μάτι δεν είναι η «τρύπα» των 1,4 δις ευρώ στα φορολογικά έσοδα, αλλά η απόκλιση των 2,6 δις ευρώ από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σε αυτό το Μεσοπρόθεσμο υπήρχε ήδη η πρόβλεψη απόκλισης 911 εκατ. ευρώ από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και 1,9 δις ευρώ από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, καθώς πρόθεση και της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών.

Πέρα από την προετοιμασία για τις επαφές με τους Ευρωπαίους, ξεκίνησαν οι συσκέψεις με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αναμφίβολα, στην πρώτη γραμμή της λίστας των προτεραιοτήτων βρίσκεται το οξύ πρόβλημα των φορολογικών εσόδων, το οποίο δημιουργεί αρρυθμίες και στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο θα ανακοινωθεί και θα ενεργοποιηθεί μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Υπουργείο Οικονομικών έσοδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ