Die Welt: Τσίπρας, ο Τσάβες των Βαλκανίων που ευθύνεται για την απώλεια 10 δισ. στο Χρηματιστήριο - iefimerida.gr

Die Welt: Τσίπρας, ο Τσάβες των Βαλκανίων που ευθύνεται για την απώλεια 10 δισ. στο Χρηματιστήριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον θανόντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Όπως αναφέρει, ο «Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων» έχει την ευθύνη για το πατατράκ στο Χρηματιστήριο και για την απώλεια τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού της χώρας, τη Δευτέρα. Γεγονός που θυμίζει τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος με αντίστοιχες ακραίες ανακοινώσεις του είχε τρομάξει τους επενδυτές, που εγκατέλειψαν τη χώρα του.

Αντίστοιχα με τον Τσάβες, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προβεί σε μια «αρμάδα» ανακοινώσεων που έχουν ένα κοινό στόχο: Η Ελλάδα να πάψει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της και να αθετήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές.

Μια τέτοια συμπεριφορά, αναφέρει το δημοσίευμα, μπορεί να οδηγήσει τους Γερμανούς σε ένα μόνο συμπέρασμα: Αντί να ενδώσει η Ευρώπη στις απαιτήσεις της Ελλάδας, να αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει εν μέσω αμφιβολιών. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από το ευρώ, παρά το μεγάλο ρίσκο για την Ευρωζώνη.

Σε μια εκτενή ανάλυση, το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας, όπως έγινε με την Κύπρο, μαζί με ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ που θα λέει ότι είτε η χώρα άμεσα συμφωνεί με τους δανειστές είτε σταματάει η χορήγηση ρευστότητας και εγγυήσεων στις τράπεζες.

Με δεδομένη μάλιστα την ακραία αυτή κατάσταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών στο Μάνχαϊμ έχει συντάξει ένα εναλλακτικό πλάνο που θα βασιστεί σε ένα νέο stress test των τραπεζών σε πιθανή χρεοκοπία. Το Ινστιτούτο Οικονομικών της Κολωνίας, μάλιστα, αναφέρει το δημοσίευμα, έχει συγγράψει μια έκθεση βάσει της οποίας θα αντιμετωπίζονται χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες, επιβάλλοντας οι οφειλές τους να συνεχίζουν να πληρώνονται σε ευρώ ακόμα και αν αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ