Γαλλικό Πρακτορείο: Οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν σοκ στις αγορές - iefimerida.gr

Γαλλικό Πρακτορείο: Οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν σοκ στις αγορές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την αντίδραση των αγορών στις ανακοινώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης αφιερώνει ένα μεγάλο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το άρθρο ξεκινά με την παράθεση των σημερινών δηλώσεων προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην ευρείας κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως «δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους», αλλά ταυτόχρονα είχε δηλώσει πως «ρυθμίσεις είναι δυνατές», στον απόηχο των εξαγγελιών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες, όπως γράφει το AFP «έχουν ταρακουνήσει τις αγορές».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπενθυμίζει πως «την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σε πολλές ανακοινώσεις που υπήρχαν στο πρόγραμμα του ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είναι αντίθετες με τις συστάσεις της Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ)» με αποτέλεσμα «ως πρώτη συνέπεια» να σημειωθεί «μαζική κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο».

Ο Γάλλος δημοσιογράφος ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό πως ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε πτώση 9,24% και οι τράπεζες έχασαν το 1/4 της αξίας τους (-26,67%, ενώ την ίδια ώρα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας ξεπέρασε το 10%.

Σκωτσέζικο ντους οι δηλώσεις των Τσίπρα και Βαρουφάκη

«Ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, έπεσαν σε αντιφάσεις» σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενο στην ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στην ομιλία του κ. Βαρουφάκη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ο κ. Τσίπρας», σχολιάζει το άρθρο, «έκανε λόγο για “κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας” η οποία είναι έτοιμη “να χύσει και το αίμα της” για να αποκαταστήσει “την αξιοπρέπεια των Ελλήνων”». «Αυτή η απώλεια “αξιοπρέπειας” έχει επανειλημμένως χρεωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στις συμφωνίες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα μετά την ισχύ των προγραμμάτων διάσωσης το 2010, και για τα οποία η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να απαλλαχτεί, ζητώντας ταυτόχρονα μια αναδιαδιάρθρωση του χρέους της χώρας» προσθέτει το AFP.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ότι ο κ. Τσίπρας σχεδόν αμέσως έθεσε «τις προτεραιότητες» της νέας κυβέρνησης,μέσα στις οποίες είναι μια «νέα επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία ωφέλιμη λύση». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι και τα δύο μέρη, και Ελλάδα και ΕΕ, θέλουν να αποφύγουν μια «αμοιβαία καταστροφική ρήξη» και να βάλουν τέλος στην «πολιτική υποταγή» της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτει ο Γάλλος αρθρογράφος, διαβεβαίωσε πως η χώρα του «γυρίζει τη σελίδα της πολιτικής της λιτότητας» αλλά «δεν επιθυμεί καμία μονομαχία» με τους εταίρους, αντίθετα, επιθυμεί «μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας».

Οι δηλώσεις των νέων υπουργών έριξαν λάδι στη φωτιά αντί να λειτουργήσουν πυροσβεστικά

Ωστόσο, προσθέτει ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, «οι αμέτρητες δηλώσεις των υπουργών της νέας κυβέρνησης ήταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς να κάνουν τίποτα στο να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη της ΕΕ».

«Η πρώτη δήλωση δεν ήταν άλλη από το πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της ΟΛΘ, αλλά και της ΔΕΗ. Ακολούθησε η ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναπρόσληψη πολλών δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των συντάξεων των πιο φτωχών» επισημαίνει το AFP το οποίο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον συμβολισμό της επαναπρόσληψης των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ.

«Από αυτά και μόνο, οι Τροϊκανοί δυσαρεστήθηκαν, όταν μόνο η ΕΕ πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να καταβάλει στην Ελλάδα τα τελευταία 7 δις της δόσης του πακέτου διάσωσης, αλλά υπό τις ρητές προϋποθέσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει από πριν να έχουν ολοκληρωθεί και ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει ένα αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς» διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας πως «ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο υπουργός του των Οικονομικών φάνηκαν την Τετάρτη να δίνουν έστω και την ελάχιστη σημασία στις προθεσμίες του Φεβρουαρίου.

Το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι πιθανό να χειροτερέψει από την έλλειψη εμπειρίας των νέων υπουργών

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται στην έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard's and Poor's, ο οποιος «απείλησε από νωρίς το βράδυ να υποβαθμίσει από “σταθερή” σε αρνητική” την κλίμακα “Β” με την οποία έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα». Η πολιτική αναλυτής της IHS για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μπλάνκα Κολενίκοβα εκτίμησε ότι το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα «είναι πιθανό να χειροτερέψει από την έλλειψη εμπειρίας των νέων υπουργών».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτει το AFP, «ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί στις 2 το μεσημέρι τον πρώτο του επίσημο υψηλά ιστάμενο προσκεκλημένο, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτζ». «Ωστόσο, όλη η προσοχή επικεντρώνεται στην επίσκεψη που θα κάνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την προσεχή Παρασκευή, πρόεδρος του Eurogroup» τονίζεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι «ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε την Τετάρτη ότι οι συζητήσεις αυτές είναι “σημαντικές και παραγωγικές” και το απόγευμα της Τετάρτης συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπεύθυνους των Οικονομικών για να προετοιμαστεί για τη συνάντηση».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραθέτει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος είχε αναφέρει πως «είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις ιδιωτών», προσθέτοντας πως «μέλημα της κυβέρνησης είναι η άνοδος των μετοχών των τραπεζών και η εύρυθμη λειτουργία τους»

Παράλληλα, καταλήγει το άρθρο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ