Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έχασαν 7,5 δισ., το Δημόσιο έχασε 19 δισ. σε τρεις ημέρες - iefimerida.gr

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έχασαν 7,5 δισ., το Δημόσιο έχασε 19 δισ. σε τρεις ημέρες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Με τον χειρότερο τρόπο μεταφράστηκαν χθες στο χρηματιστήριο οι φόβοι για την εξέλιξη των «ανοικτών» μετώπων των τραπεζών στο πλαίσιο των χειρισμών της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος», γράφει το capital.gr στην ανάλυσή του για το κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο τις δύο τελευταίες ημέρες.


Και συνεχίζει:
«Λαμβάνοντας διαστάσεις πραγματικού Αρμαγεδδώνα, κυριολεκτικά σαν να μην υπάρχει αύριο, τα hedge funds ξεπουλούσαν τις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τις τιμές να κλείσουν σχεδόν στο limit down, κάτι πρωτόγνωρο για την ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αθροιστικά μέσα στις τρεις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις:

- με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να χάνουν, μόλις σε ένα τριήμερο, πάνω από 7,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους,

- με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 43% και το σκηνικό που διαμορφώθηκε να γυρνάει τον τραπεζικό κλάδο στα επίπεδα της άνοιξης του 2012

- το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (στην πράξη το Δημόσιο) να καταγράφει λογιστικές ζημίες πάνω από 19 δισ. ευρώ, και

- όσους επένδυσαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών να χάνουν έως και 70% της επένδυσής τους.

Και προσθέτει για τα «κόκκινα δάνεια»:
«Η μεγαλύτερη επιβάρυνση, πάντως, αναμένεται από την «σεισάχθεια» που έχει ευαγγελιστεί η νέα κυβέρνηση και η οποία δημιουργεί ένα τοπίο στην ομίχλη όσον αφορά το ύψος των δανείων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από τις τράπεζες. Σε αυτά, προστίθεται ο φόβος για τις νέες επισφάλειες που μπορεί να δημιουργηθούν, πλήττοντας καίρια την υγεία και την κερδοφορία των τραπεζών.

Στους φόβους αυτούς, τέλος, ήρθαν να προστεθούν οι φόβοι για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Και αυτό όχι γιατί είναι καινοφανές οι διοικήσεις των τραπεζών να αλλάζουν με τις αλλαγές των κυβερνήσεων, αλλά διότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν μπορεί στις σημερινές εποχές να λειτουργήσει με λογικές εθνικοποίησης. Πάντως, χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης έσπευσε να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων στις τράπεζες, προαναγγέλλοντας συναντήσεις με τους μετόχους της Eurobank και των λοιπών συστημικών τραπεζών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ