Ο Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει την Ευρώπη -Ξεκινάει η διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει την Ευρώπη -Ξεκινάει η διαπραγμάτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα σταθερότητας και ηρεμίας πασχίζει να εκπέμψει η κυβέρνηση μετά τις «φωτιές» που άναψε η πανσπερμία εξαγγελιών από αρκετά μέλη του νέου υπουργικού σχήματος-για θέματα δημοσίου, παιδείας αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της οικονομίας-, λίγες ώρες πριν τις πρώτες κρίσιμες επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς αλλά και την επίσκεψη του επικεφαλής του eurogroup Γ.Ντάϊσελμπλουμ.

Με ορίζοντα την άφιξη των ανώτερων ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε από το υπουργικό συμβούλιο το πρώτο μήνυμα… ηρεμίας, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει διάθεση για μία καλόπιστη συζήτηση με όλους και ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει, όμως χωρίς συμβιβασμούς. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει ενώπιον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις πάγιες θέσεις του για τον τερματισμό της λιτότητας, τονίζοντας ότι η χώρα είναι ισότιμο μέλος της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν πως ο Μ. Σουλτς «δεν διαπραγματεύεται επισήμως», ωστόσο δεν παύει-ατύπως- να είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, με την οποία θα έχει ο κ. Σουλτς θα έχει κατ’ιδίαν συνομιλίες την επόμενη μέρα μεταφέροντας εκατέρωθεν μηνύματα.

«Φάκελος - πρόγραμμα»

Με αφορμή δε, την προετοιμασία της κυβέρνησης και για την επίσκεψη Ντάϊσελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι «έχουμε σχέδιο», το οποίο όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές θα περιλαμβάνει αφενός ένα νέο «πρόγραμμα» και αφετέρου λύση για το θέμα του χρέους για το οποίο ο κ. Τσίπρας είπε πως πρέπει να αναζητηθεί μία δίκαιη, βιώσιμη, αμοιβαία και επωφελής λύση.

«Εισπράττουμε θετικό κλίμα»

Τέλος, στους κόλπους της κυβέρνησης είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως οι συμμαχίες θα της επιτρέψουν να ανοίξει τη δική της ατζέντα στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Θετικές προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούνται τόσο οι δηλώσεις στήριξης από τη Γαλλική κυβέρνηση, καθώς επίσης και η στήριξη των ΗΠΑ μέσω του τηλεφωνήματος του Μπάρακ Ομπάμα στον πρωθυπουργό.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ