Forbes: Γιατί οι τράπεζες στην Ελλάδα έχασαν το 1/3 της αξίας τους – Πέντε βασικοί λόγοι - iefimerida.gr

Forbes: Γιατί οι τράπεζες στην Ελλάδα έχασαν το 1/3 της αξίας τους – Πέντε βασικοί λόγοι

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους λόγους για τους οποίους «βούλιαξαν» οι τραπεζικές μετοχές προσπαθεί να αναλύσει το Forbes, τονίζοντας ότι έχουν χάσει περίπου το 1/3 της αξίας τους μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

Το Forbes, μάλιστα, παραθέτει και δήλωση τραπεζικού στελέχους στους Financial Times, το οποίο περιγράφει την πτώση ως «σφαγή».

Forbes: Γιατί οι τράπεζες στην Ελλάδα έχασαν το 1/3 της αξίας τους – Πέντε βασικοί λόγοι | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού, οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την πτώση είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια, ωστόσο, υπάρχουν πέντε συγκεκριμένοι παράγοντες για τους οποίους αποσύρονται οι επενδυτές από τις ελληνικές τράπεζες.

Forbes: Γιατί οι τράπεζες στην Ελλάδα έχασαν το 1/3 της αξίας τους – Πέντε βασικοί λόγοι | iefimerida.gr 1
  1. Επιταχύνεται η φυγή καταθέσεων: Μπορεί τα επίσημα στοιχεία να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο, οι φήμες κάνουν λόγο για μεγάλες εκροές καταθέσεων. Η Moody's εκτιμά ότι περίπου 8 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα τέλη του Νοεμβρίου κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες πιέσεις ρευστότητας προς τις τράπεζες.
  2. Ο κίνδυνος να σταματήσει η ρευστότητα από την ΕΚΤ: Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει πως θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα δεν συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα (το πρόγραμμα διάσωσης λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου). Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας που έχει μεγαλύτερα επιτόκια από την ΕΚΤ, αλλά και πάλι θα χρειάζεται η έγκριση του Μάριο Ντράγκι.
  3. Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιο και ιδιωτικού χρέους: Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους (11 δισ. ευρώ), ενώ αποτελούν και τους βασικούς αγοραστές εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Συνεπώς, μια αναδιάρθρωση του χρέους προκαλεί νευρικότητα στις αγορές για τους ισολογισμούς του. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των επισφαλών δανείων, κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους.
  4. Οι τράπεζες παρουσιάζουν χαμηλή κερδοφορία: Μαζί με όλα τα παραπάνω συνδέεται και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή κερδοφορία, ενώ, οι αναλυτές συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους.
  5. Εξάρτηση από τα assets του αναβαλλόμενου φόρου (DTA's): Τέλος, σύμφωνα με το Forbes, ο κίνδυνος από την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο είναι πολύ μεγάλος. Η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα για την αναβαλλόμενη φορολογία για να προστατέψει τις τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Μια κυβέρνηση λιγότερο σταθερή θα δυσκολευτεί περισσότερο να προσφέρει αυτή τη στήριξη και τελικά δημιουργεί ερωτηματικά για την ποιότητα των στοιχείων αυτών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Forbes ελληνικές τράπεζες κραχ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ