Δημήτρης Μάρδας: Ο Κωνσταντινουπολίτης «θησαυροφύλακας» του κράτους - iefimerida.gr

Δημήτρης Μάρδας: Ο Κωνσταντινουπολίτης «θησαυροφύλακας» του κράτους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομα του Δημήτρη Μάρδα προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς όταν ακούστηκε από το στόμα του Νίκου Παππά (που, παρεμπιπτόντως, τον είπε λανθασμένα «Κώστα»).

Ειδικά από τη στιγμή που η νέα του θέση, αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, έχει μεγάλες ευθύνες και σίγουρα πολλή δουλειά.

Ο κ. Μάρδας παραλαμβάνει σήμερα τα «κλειδιά» του θησαυροφυλακίου του κράτους, μαζί με το Γενικό Λογιστήριο, από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Είναι στέλεχος με μεγάλη κατάρτιση όσον αφορά στα οικονομικά θέματα, με πείρα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, κάτι που συνυπολόγισε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν τον τοποθετήσει στη νέα του θέση.

Ποιος είναι

Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955, σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλή­ρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990).

Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο υ­πουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως γε­νικός γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000-Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002-Απρίλιος 2004). Στο υπουργείο Ανάπτυξης άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη, με υφυπουργό τη Μιλένα Αποστολά­κη, συνεχίζοντας με υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό τον Χρήστο Θεοδώρου.

Το 2004 εκλέχθηκε εκπρόσωπος στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Συγγραφική δράση

Ο Δημήτρης Μάρδας έχει και πλούσια συγγραφική δράση. Το τελευταίο από τα βιβλία του, μάλιστα, με τίτλο «Η γοητεία μια συντριβής», είναι ένα πολιτικό θρίλερ. «Ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ και ταυτόχρονα μια απρόβλεπτη αστυνομική περιπέτεια, που διαδραματίζεται από την καρδιά της Ευρώπης έως την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τη Μέση Ανατολή, με γεγονότα και καταστάσεις της γνωστής μας καθημερινότητας, αλλά και με τις μνήμες ενός ζωντανού και μοιραίου παρελθόντος», όπως αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου.

Επίσης, έχει γράψει τα βιβλία «Ελλάδα-ΕΟΚ. Η ελληνική γεωργία και το πρόβλημα της ένταξής της στην ΕΟΚ» (1978), «Τα οικονομικά των προμηθειών του Δημοσίου» (1999), «Από την ΕΟΚ στην ΕΕ» (2005), «Διεθνείς οικονομικές σχέσεις: Από την ανοικτή οικονομία στην παγκοσμιοποίηση». Εχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στα αγγλικά και στα γαλλικά με θέμα το διεθνές εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, την τεχνολογική έρευνα, και την πολιτική των προμηθειών του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ