Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει - iefimerida.gr

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει

SOOC/ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την ορκωμοσία και τις «παραδοσιακές» τελετές παράδοσης-παραλαβής οι νέοι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα είναι αναγκασμένοι να πιάσουν αμέσως δουλειά, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα και ο χρόνος είναι λιγοστός.

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 0

Ευέλικτο σχήμα, αλλά με... σαράντα υπουργούς

Η νέα κυβέρνηση θα «πατήσει γκάζι» από τις 10.30 το πρωί της Τρίτης, όταν και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Η σύνθεση του νέου υπουργικού είναι και ένα στοίχημα για να κρατηθούν οι λεπτές ισορροπίες, καθώς, σε αυτό μετέχουν «προεδρικοί», η Αριστερή Πλατφόρμα, οι ΑΝΕΛ και οι εξωκοινοβουλευτικοί.

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 1

Στα 11 υπουργεία, τα τέσσερα είναι πλέον... υπερυπουργεία με αρκετούς τομείς μαζεμένους, ενώ όλο το «προσωπικό» της κυβέρνησης αριθμεί 41 άτομα, μαζί με τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ΕΔΩ

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 2

Τα πρόσωπα-«κλειδιά» της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου

Στην κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τέσσερα είναι τα πρόσωπα που θα παίξουν βασικό ρόλο και αναμένεται να αναλάβουν, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ένα μεγάλο κομμάτι του... βάρους εντός και εκτός υπουργικού συμβουλίου.

Πρώτος όλων, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, για προφανείς λόγους. Ο «γκουρού» του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που θα επιβλέπει τις κυβερνητικές προσπάθειες τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και σε εκείνο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 3

Κεντρικό πρόσωπο είναι και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ένας οικονομολόγος που χαρακτηρίζεται από ριζοσπαστικές απόψεις και έχει απασχολήσει αρκετά τους ευρωπαίους. Αυτός είναι που θα έχει και τον δύσκολο ρόλο να «πείσει» τους επιφυλακτικούς εταίρους για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 4

Ο ηγέτης της Αριστερής πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα ηγηθεί ενός κεντρικού υπερυπουργείου έχοντας μπροστά του πολλή δουλειά στον τομέα της Ανάπτυξης.

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 5

Τέλος, σημαίνον πρόσωπο θα είναι - όπως είναι αναμενόμενο - και ο Πάνος Καμμένος. Αλλωστε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι εκείνος που έδωσε τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, απαίτησε και πήρε ένα υπουργείο, αλλά και υπουργικές θέσεις για άλλα στελέχη του. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένων και των ιδεολογικών αποκλίσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η υπουργοποίηση του Πάνου Καμμένου (σε κρίσιμο υπουργείο) ίσως θα χρειαστεί λεπτούς χειρισμούς και ειδική μεταχείριση από τον πρωθυπουργό.

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 6

Οι πρώτες δηλώσεις - «φωτιά»

Την ίδια στιγμή, οι νέοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας τους, προέβησαν σε δηλώσεις (με αέρα αισιοδοξίας) αναφορικά με το έργο που θα έχουν να επιτελέσουν, ενώ, ορισμένοι από αυτούς έκαναν και τις πρώτες δηλώσεις - «φωτιά».

Ο Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, σημείωσε ότι «Ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ» εξηγώντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ή η καινούρια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη νέα της μορφή, θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 7

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η Αστυνομία να λειτουργεί μέσα στο Συνταγματικό της πλαίσιο. Θα μεριμνήσουμε για τις ελλείψεις της Αστυνομίας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι «Οι Ευρωπαίοι έρχονται στην Αθήνα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα».

Στην Αθήνα Σουλτς και Ντάισελμπλουμ με τη Μέρκελ να «βρυχάται»

Δεν είναι μόνο η νέα κυβέρνηση που βιάζεται, αλλά και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, καθώς, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την Πέμπτη φθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogoup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 8

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει σε θετικό κλίμα, ωστόσο, τα μαντάτα από το Βερολίνο δεν είναι ευχάριστα.

Η Ανγκελα Μέρκελ, θέλοντας να στείλει μήνυμα πως οι συζητήσεις δεν θα είναι καθόλου εύκολες, σημείωσε ότι η δόση δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί και πως αυτό εξαρτάται από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά πως δεν τίθεται ζήτημα για κούρεμα χρέους.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόεδρο της Βουλής

Μια από τις επιλογές, πάντως, που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση ήταν εκτός υπουργικού συμβουλίου και αφορά στη νέα πρόεδρο της Βουλής που θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η τοποθέτηση της δυναμικής βουλευτού έρχεται ως επιβράβευση της συνεχούς παρουσίας της στο Κοινοβούλιο, στο οποίο κατέγραψε πάρα πολλές ώρες παρουσίας, είτε στην Ολομέλεια, είτε σε επιτροπές.

Κυβέρνηση 40 υπουργών... τρέχει | iefimerida.gr 9

Εκτιμάται ότι με τον δυναμισμό της, ο οποίος έχει φανεί αρκετές φορές εντός της Βουλής, θα φέρει κάτι διαφορετικό στις συνεδριάσεις εντός της Ολομέλειας.

Μαξίμου: Κάναμε σε μια ημέρα αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, απαντούν στις όποιες πρώτες επικρίσεις πως το κυβερνητικό σχήμα είναι αρκετά ευέλικτο, αφήνοντας, μάλιστα και αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Κάναμε σε μια ημέρα αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια» λέει χαρακτηριστικά το μέγαρο Μαξίμου υπεραμυνόμενο των επιλογών του νέου Πρωθυπουργού για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ