Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Λ. Τολστόι μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος - iefimerida.gr

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Λ. Τολστόι μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ είναι το τελευταίο σπουδαίο έργο του Λέοντα Τολστόι. Ένα κλασικό μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ένα αριστουργηματικό βιβλίο που στην εποχή του ξεπέρασε σε πωλήσεις το ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ και το ΑΝΝΑ #ΚΑΡΕΝΙΝΑ#.

Βρισκόμαστε στη Ρωσία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Κατερίνα Μάσλοβα, μια φτωχή, ταλαιπωρημένη κοπέλα κατηγορείται για τη δολοφονία ενός εμπόρου σε κάποιον οίκο ανοχής. Στη δίκη της παρίσταται ως ένορκος ο πρίγκιπας Νεχλιούντοφ, ένας τυπικός εκπρόσωπος της ρωσικής αριστοκρατίας. Η σχέση του πρίγκιπα με την κατηγορούμενη Κατερίνα ξεκινάει μερικά χρόνια πριν, τότε που ο νεαρός Ντμίτρι αποπλάνησε την άμαθη κοπέλα, την άφησε έγκυο στον μικρό Μιτιένκα και αρνούμενος οποιαδήποτε ηθική ευθύνη, την εγκατέλειψε στην τύχη της. Η Κατερίνα καταδικάζεται, τελικά, σε τέσσερα χρόνια καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η «ανάσταση» του πρίγκιπα Νεχλιούντοφ ο οποίος, κατατρεγμένος από τις Ερινύες και αρνούμενος να ζήσει μια ζωή ανέφελη μαζί με την αριστοκράτισσα μνηστή του, ακολουθεί την νεαρή κοπέλα στο μαρτύριό της προσπαθώντας να την βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Ο Λέων Τολστόι γράφει την ΑΝΑΣΤΑΣΗ το 1899, προς το τέλος της ζωή του, τη στιγμή που έχει αρχίσει να αναθεωρεί τη σχέση του με το κράτος και την επίσημη Εκκλησία. Το επικό αυτό μυθιστόρημα, αν και λιγότερο γνωστό από το ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ και το ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ, κλείνει μέσα του όλη τη σοφία και την κοσμοθεωρία του μεγάλου συγγραφέα, εκφράζοντας τους στοχασμούς, τις πνευματικές ανησυχίες και τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Ο Τολστόι περιγράφει τη Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα, μια κοινωνία σε έντονη κρίση και παρακμή, και δεν διστάζει να κατακρίνει το τσαρικό καθεστώς και όλες τις δομές που το στηρίζουν: πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα φανερώνει όλη του τη συμπάθεια προς τον φτωχό λαό και τους αγωνιστές που παλεύουν να απελευθερωθούν από την εκμετάλλευση και το σκοτάδι της αμάθειας. Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, καθώς φωτογραφίζει με μοναδικό τρόπο τους θεσμούς που μοιραία υπακούουν στις ατέλειες των ανθρώπων που τους υπηρετούν, και τις κοινωνικές σχέσεις που στηρίζονται στην αδικία και στην εκμετάλλευση.
Την μετάφραση της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ έκανε η έμπειρη μεταφράστρια Ελένη Μπακοπούλου, η οποία τελευταία χρόνια καταπιάνεται με τη μετάφραση των κλασικών έργων της ρώσικης λογοτεχνίας, όπως ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ (2007), Ο ΗΛΙΘΙΟΣ (2008), ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ (2011), ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ (2012). Η Ελένη Μπακοπούλου έχει καταφέρει, κατά γενική ομολογία, να δώσει μια νέα πνοή στα κλασικά αυτά έργα και να τα φέρει πιο κοντά στους σημερινούς αναγνώστες.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Λ. Τολστόι μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος | iefimerida.gr 0

INFO
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Συγγραφέας: Λέων Τολστόι
Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 632
Τιμή: 25€

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ