Guardian και AP για τον Βαρουφάκη: Ο πολέμιος των μνημονίων γίνεται υπουργός Οικονομικών - iefimerida.gr

Guardian και AP για τον Βαρουφάκη: Ο πολέμιος των μνημονίων γίνεται υπουργός Οικονομικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο βρετανικός Guardian σημειώνει: «Ένας ριζοσπάστης οικονομολόγος στη νέα κυβέρνηση». Το Associated Press συμπληρώνει: «Ο επικριτής του προγράμματος διάσωσης θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών».

Το όνομα αυτού: Γιάννης Βαρουφάκης. Ο γνωστός οικονομολόγος, όπως αποκάλυψε δημοσίως και ο ίδιος, αναλαμβάνει το νευραλγικό υπουργείο και ο διεθνής Τύπος υποδέχεται την είδηση με σκεπτικισμό. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Γιάννης Βαρουφάκης λέει για τον εαυτό του πως έγινε τυχαία οικονολόγος και επιβεβαίωσε την υπουργοποίησή του μέσω συνέντευξης σε ραδιόφωνο. Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο Newstalk είπε στους δημοσιογράφους: «Συμβαίνει τώρα, μέσα στην ημέρα θα ορκιστούμε». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η πρώτη προτεραιότητα του κ.Βαρουφάκη θα είναι να διαπραγματευτεί με την Τρόικα τους όρους του προγράμματος διάσωσης προς την Ελλάδα, ύψους 240 δισ. ευρώ και να αντιπαρατεθεί με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως με τη Γερμανία.

Ο 53χρονος οικονομολόγος που σπούδασε στη Μ. Βρετανία και έχει διδάξει σε Αυστραλία, Ελλάδα και ΗΠΑ, προεκλογικά υποσχέθηκε το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, να αφαιρέσει ένα σημαντικό μέρος του χρέους και να καταστρέψει τους ολιγάρχες που ρούφηξαν την ενέργεια και την οικονομική δύναμη εις βάρος της πλειοψηφίας.

Και συμπληρώνει το who is who του ως εξής: «Είναι ένας παραγωγικός blogger και σχολιαστής στα ΜΜΕ που ντύνεται με χρωματιστά πουκάμισα και τζιν. Έχει διπλή υπηκοότητα (ελληνική και αυστραλιανή) και εγκατέλειψε τη δουλειά του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας για να ενταχθεί στην ομάδα Τσίπρα. Το βράδυ των εκλογών, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεδομένη, παράφρασε τον Ντίλαν Τόμας λέγοντας: «Η ελληνική δημοκρατία σήμερα επέλεξε να σταματήσει να πηγαίνει απλά μέσα στη νύχτα. Η ελληνική δημοκρατία αποφάσισε να οργιστεί εναντίον του ετοιμοθάνατου φωτός».

Ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνει το ρεπορτάζ του Guardian, εδώ και καιρό έχει επικρίνει το χειρισμό των Ευρωπαίων για την ελληνική οικονομική κρίση και επιτέθηκε επί μακρόν στην συντηρητική οικονομική ορθοδοξία που επιδίωκε αυστηρούς προϋπολογισμούς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πριν από ένα μήνα έγραφε στο blog του πως «όλο αυτό ήταν μια κυνική μεταφορά των τραπεζικών απωλειών στους ώμους των πιο αδύναμων φορολογούμενων», ενώ έχει χαρακτηρίσει τις συμφωνίες διάσωσης ως «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό» που διακινδυνεύει τη μετατροπή της νότιας Ευρώπης σε μια μορφή βικτωριανού πτωχοκομείου.

Από την μεριά του το Associated Press αναφέρει πως ο επικριτής του προγράμματος διάσωσης γίνεται ο νέος υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, ενώ σημειώνει και το τελευταίο blog του κ. Βαρουφάκη στο οποίο ενημερώνει τους αναγνώστες του πως από εδώ και πέρα θα αραιώσει τα κείμενά του, με την ελπίδα πως θα αποζημιώσει τους πάντες με παρατηρήσεις, ιδέες και εύχυμες απόψεις».




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ