Telegraph: Πώς θα επηρεάσουν οι πολιτικές εξελίξεις τον τουρισμό της Ελλάδας - iefimerida.gr

Telegraph: Πώς θα επηρεάσουν οι πολιτικές εξελίξεις τον τουρισμό της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο απόηχο των ελληνικών εκλογών το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών σε σχέση με το δολάριο και στο χαμηλότερο της τελευταίας επταετίας σε σχέση με τη στερλίνα. Με τους αναλυτές των αγορών να κάνουν λόγο για περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας, οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς προσπαθούν να διαλευκάνουν τις συνθήκες καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph εξετάζει ενδελεχώς την ελληνική τουριστική αγορά υπό το πρίσμα της νέας κυβέρνησης θέλοντας να διαπιστώσει αν οι καινούργιες πολιτικές συνθήκες θα επηρέασουν ή όχι την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας. Ο κ.Ιωσηφίδης, πρόεδρος της ΑΒΤΑ, σημειώνει πως υπό τις παρούσες συνθήκες τα ταξίδια προς την Ελλάδα (αλλά και τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία) μπορούν να γίνουν φθηνότερα, έτσι καλό είναι όσοι ενδιαφέρονται να κλείσουν κάποιο πακέτο διακοπών για το προσεχές καλοκαίρι, να περιμένουν λίγο μέχρι να πέσουν κι άλλοι οι τιμές. Πάντως διευκρινίζει ότι από τη στιγμή που τα πάντα κρίνονται στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά υπάρξει σημαντικό ρεύμα προς τα ελληνικά νησιά είναι απίθανο οι τιμές να πέσουν πολύ χαμηλά. Ειδικά στα ξενοδοχεία των δημοφιλών προορισμών όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Το ευρώ

Μια άλλη παράμετρος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ. Η εφημερίδα σημειώνει πως ελάχιστοι πιστεύουν πως η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να συμβεί άμεσα. Ο Νικ Τρεντ, εκδότης της Τelegraph Travel Consumer, αναφέρει επ' αυτού: «Θα είναι μια μακρά, παρατεταμένη διαδικασία που θα πάρει μήνες με πολιτικές αντιπαραθέσεις που δύσκολα θα τελειώσουν πριν από το καλοκαίρι». Πάντως, δεν κρύβει πως η απευκταία εκδοχή της δραχμής θα έκανε την Ελλάδα ακόμη πιο φθηνό προορισμό για τους ξένους τουρίστες. «Κάποια πράγματα όπως ο καφές, η βενζίνη και οι υπηρεσίες τεχνολογίας θα ήταν φθηνότερα, όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα έχει κακό ιστορικό στην ανταγωνιστική τιμολόγηση των υπηρεσιών της. Όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, οι τιμές ανέβηκαν δυσανάλογα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως αν η Ελλάδα οδηγηθεί στη δραχμή, θα πέσουν και οι τιμές στον τουρισμό ».

Οι απεργίες

Ένα άλλο στοιχείο που ενδέχεται να διαφοροποιήσει την εικόνα που έχουν οι ξένοι για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είναι οι απανωτές απεργίες που συνάντησαν οι τουρίστες το 2011 και το 2012. Ο κ. Ιωσηφίδης αναφέρει πως: «Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε μορφή βίας. Όλα όσα συνέβησαν τότε ήταν ένα λαϊκό κίνημα – οιι άνθρωποι είχαν απηυδήσει με το παλαιό πολιτικό σύστημα γι' αυτό και τώρα ψήφισαν για μια αλλαγή». Το αυτό επιβεβαιώνει και ο Νικ Τρεντ χαρακτηρίζοντας αυτή την περίοδο ως «μήνα του μέλιτος» για τη νέα κυβέρνηση, άρα η πολιτική ένταση και οι απεργίες δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Τα all inclusive

Η τουριστική βιομηχανία ενδιαφέρεται άμεσα και για το τι πρόκειται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα all inclusive ξενοδοχεία, καθώς μεγάλα πακέτο «τρέχουν» προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχει ένας αξιοσημείωτος όγκος τουριστών που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτή την «οδό» για τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Ο κ. Ιωσηφίδης έχει την αίσθηση πως μπορεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ να τάχθηκε εναντίον των all inclusive, όμως δεν διαβλέπει να υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές, ενώ άλλες προτάσεις του κόμματος αφήνουν θετικά σημάδια. «Θα μπορούσαν να γίνουν τεράστιες αλλαγές στις υπηρεσίες των πλοίων και αυτό θα είναι μια καλή είδηση για τους τουρίστες. Για τα all inclusive η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο που θα έχει αν ταχθεί εναντίον τους. Δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά την απώλεια τουριστών προς την Τουρκία και την Αίγυπτο. Υπάρχουν καλά και λιγότερο καλά all inclusive ξενοδοχεία. Στα απομονωμένα το σύστημα λειτουργεί, σε αντίθεση με αυτά που βρίσκονται μέσα στην πόλη».

Ο αριθμός των επισκεπτών

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δεν αναμένει να υπάρξουν ακυρώσεις το προσεχές διάστημα. «Με τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας και την ανταγωνιστικότητα των τιμών μας, τροφοδοτούμενα από την υποτίμηση του ευρώ και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να φτάσουμε ή ακόμη και υπερβούμε τους στόχους μας για το τρέχον έτος», λένε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρισμός all inclusive ξενοδοχεία ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ