Οδοιπορικό της Liberation: Το ταξίδι στην Αθήνα και η χαρά των αριστερών της Ευρώπης - iefimerida.gr

Οδοιπορικό της Liberation: Το ταξίδι στην Αθήνα και η χαρά των αριστερών της Ευρώπης

Φωτογραφία: SOOC/ΝΙΚΟΣ ΛΙΜΠΕΡΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική μουσική, τα τραγούδια των Ιταλών παρτιζάνων, η κόκκινη σημαία της γερμανικής αριστεράς και οι σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, συνθέτουν το σκηνικό των πανηγυρισμών για την νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Σε ρεπορτάζ της, η γαλλική εφημερίδα Liberation καταγράφει τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ευρώπη που βρέθηκαν στην καρδία της Αθήνας, για να γιορτάσουν μαζί με τους έλληνες την νίκη του αριστερού κόμματος.

«Είμαι πολύ χαρούμενη! Περάσαμε δύσκολες στιγμές κατά την διάρκεια της κρίσης. Εχω την ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Είναι μια νέα ομάδα και το πρόγραμμα του μας ξαναφέρνει το χαμόγελο στα χείλια», δηλώνει η Ελένη Παπαδόπουλου, μισθωτή 43 ετών, που βρίσκεται μαζί με ένα ενθουσιασμένο πλήθος μπροστά από το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του μεγάλου προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ενθουσιασμό, δάκρυα χαράς και έκανε τις σημαίες να κυματίζουν ξέφρενα στον αέρα. Οι δεκάδες δημοσιογράφοι, από όλο τον κόσμο, δεν δυσκολευτήκαν να βρουν ανθρώπους να τους μιλήσουν, μέσα σε αυτή την Βαβέλ γλωσσών και εθνικοτήτων. Η Καταρίνα Πρινσίπε, μέλος του πορτογαλικού αριστερού κόμματος «Left block», δηλώνει: « Πέρασα την ημέρα μου με Δανούς , Αγγλους και Ισπανούς συντρόφους. Για την γενιά μας, αυτές είναι οι εκλογές της ζωής μας. Η κατάσταση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία είναι τόσο όμοιες».

Οδοιπορικό της Liberation: Το ταξίδι στην Αθήνα και η χαρά των αριστερών της Ευρώπης  | iefimerida.gr 0

Για την ευρωπαϊκή αριστερά, το « ταξίδι στην Αθήνα» ήταν απαραίτητο. Οπως εξομολογείται η Κλαούντια Μορίντζι,Ιταλίδα ακτιβίστρια: «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ένα παράδειγμα για εμάς. Η ιταλική αριστερά είναι πολύ διασκορπισμένη και δεν έχουμε βρει ακόμα ένα ηγέτη, σαν τον Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζουμε αυτή η νίκη να δημιουργήσει μια δυναμική». Ο συμπατριώτης της Αντόνιο Αλιτσίνο, μέλος αντιρατσιστικής οργάνωσης, συμπληρώνει: « Ηρθαμε να υποστηρίξουμε τον Σύριζα γιατί, μόνος του, θα είναι πολύ απομονωμένος στην Ευρώπη. Πρέπει να δείξουμε στην Ευρώπη ότι έχει την υποστήριξη ενός μεγάλου μέρους των λαών της Ευρώπης».

Οδοιπορικό της Liberation: Το ταξίδι στην Αθήνα και η χαρά των αριστερών της Ευρώπης  | iefimerida.gr 1

Οι Έλληνες υποστηρικτές μαθαίνουν στους ξένους συντρόφους τους πώς να προφέρουν την μαγική λέξη αυτοδυναμία. Μια αυτοδυναμία, που χάθηκε για λίγο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 149 έδρες, γεγονός που δεν μετριάζει την χαρά του πλήθους που συγκεντρώθηκε στα Προπύλαια του πανεπιστημίου. Ο Σεμπάστιαν Βάλτερ, φοιτητής και μέλος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς , Die Linke, πανηγυρίζει μαζί με τον 54χρονο κρεοπώλη Αντώνη Μπαλούση. Και οι δύο συμφωνούν ότι η νίκη είναι σημαντική «Αυτή η νίκη είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα αποδείξουμε, ότι μια άλλη οικονομική πολιτική είναι δυνατή».

Οδοιπορικό της Liberation: Το ταξίδι στην Αθήνα και η χαρά των αριστερών της Ευρώπης  | iefimerida.gr 2

Μέσα στο ενθουσιασμένο πλήθος βρίσκεται και ο Αλεχάνδρο Μπορτάρτ, αργεντινός βουλευτής του Κινήματος των Σοσιαλιστών Εργατικών, που δηλώνει ότι ήρθε για να διαπιστώσει αν μια εναλλακτική λύση είναι βιώσιμη :« Η χώρα μου αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το χρέος, εδώ και 30 χρόνια. Ελπίζω οι Έλληνες να τα καταφέρουν». Ο Ζεράρ Φιλός, γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής, καλεί στην διαγραφή των χρεών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κοινός ενθουσιασμός όλων φανερώνει την επιθυμία της ευρωπαϊκής αριστεράς για μια αναγέννηση της και την ελπίδα της για την δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου της Ιστορίας της Ευρώπης.

Πηγή Φωτογραφιών: SOOC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ