Γαλλικός Τύπος: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη βάλει νερό στο κρασί του - iefimerida.gr

Γαλλικός Τύπος: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη βάλει νερό στο κρασί του

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / PHASMA / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις 2 λεπτά πριν στην Ελλάδα δημοσιευτούν τα exit polls, το γαλλικό «20 minutes» δημοσίευσε τη συνέντευξη στου οικονομολόγου Ζαν Μαρί Ντανιέλ με την ελληνικότατη παροιμία για τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη βάλει νερό στο κρασί του».

Στην εισαγωγή της συνέντευξης ο Γάλλος δημοσιογράφος πληροφορεί το γαλλικό κοινό πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πόρτα της εξουσίας», ενώ χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «χαρισματικό ηγέτη».

Στην ερώτηση για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις του, ο γάλλος οικονομολόγος δηλώνει πως «το πρόγραμμά του θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί εντός του πλαισίου της ευρωζώνης. Αυτό το είδος της οικονομικής πολιτικής που κάποτε αποκαλούσαμε “ερέθισμα της αναδιανομής” οδηγεί σε αύξηση του ελλείμματος που κάποτε για να λυθεί αυτό θα οδηγούσε και σε υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος. Τώρα, κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον δυνατόν δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι εντός της ζώνης του ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει δυνατά ότι δεν πρόκειται να φύγει εκτός. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να μειώσει τις δαπάνες του πληθυσμού του μέσα στην πραγματικότητα του τι μπορεί να παράγει. Κατάφερε να βρει την ισορροπία έπειτα από ένα μεγάλο έλλειμμα. Αυτά τα οφέλη της προσπάθειας αυτής θα μπορούσαν να χαθούν».

Στη συνέχεια απαντώντας στην ερώτηση αν το τέλος της λιτότητας θα ήταν αρκετό για να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, ο Ζαν Μαρί Ντανιέλ απαντά πως «η κατάσταση βελτιώνεται στην Ελλάδα. Επειτα από πολλά χρόνια μείωσης της παραγωγής, η ανάπτυξη είναι εδώ. Υπολογίζεται πως το 2015 θα είναι της τάξης του 3%. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός είναι κοντά σε ισορροπία, η πίεση της λιτότητας είναι λιγότερο δυνατή. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εισέλθει σε μια νέα φάση ανάπτυξης στην οποία οι ξένοι και οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμη».

Οσο για το αν είναι είναι πιθανή μια επιτυχημένη αναδιαπραγμάτευση πάνω στο χρέος, ο Γάλλος οικονομολόγος απαντά:«Τώρα πια, το ελληνικό χρέος ανήκει σχεδόν αποκλειστικά σε δημόσιους φορείς (ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Μία αναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να βασίζεται σε πολύ ισχυρά πολιτικά κριτήρια και θα γίνει πραγματικότητα, αλλά δεν βλέπουμε τους εταίρους της Ελλάδα να είναι θετικοί σε μια οριστική διαγραφή μέρους του χρέους».

Ζαν Λικ Μελανσόν: Ιστορική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν έσπευσε ελάχιστα λεπτά μετά τα πρώτα exit polls να δηλώσει πως πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή» για την Ευρώπη.

«Γυρίζει μια νέα σελίδα στην Ευρώπη. Ίσως να έχουμε την ευκαιρία να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη, που έγινε η Ευρώπη των φιλελευθέρων» δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες είναι ίσως μέσα στο τρένο να πλήξουν το αυτόν τον ζουρλομανδύα και χάρη σε αυτούς, ίσως δούμε ότι θα μπορέσουμε να ξαναβάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα δεδομένα που μας έκαναν τη ζωή κόλαση μέσα στην Ευρώπη. Είναι ίσως, ναι μπορώ να το πω, μια ιστορική στιγμή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ