Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολες οι... γλώσσες του πλανήτη ακούγονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και κυρίως στο κέντρο Τύπο στο Ζάππειο, καθώς, πάρα πολλοί ξένοι ανταποκριτές βρίσκονται στην πρωτεύουσα για να καλύψουν τις βουλευτικές εκλογές.

Το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της κάλπης είναι παγκόσμιο και για το λόγο αυτό στην Ελλάδα έχουν καταφθάσει αποστολές από ειδησεογραφικά πρακτορεία από όλο τον πλανήτη.

Το iefimerida βρέθηκε από το πρωί της Κυριακής στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου και συνομίλησε με αρκετούς δημοσιογράφους οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις, τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες τους από τις σημερινές εκλογές στην Μαριάννα Μαρμαρά.

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Bloomberg: Οι εκλογές, οι αγορές και το μηδενικό ενδιαφέρον των Αμερικανών

Το έγκριτο πρακτορείο Bloomberg και οι δημοσιογράφοι του Megan Chu και Joe Weisenthail μίλησαν τις ελληνικές εκλογές, τις αγορές και το... ανύπαρκτο ενδιαφέρον των αμερικανών.

Και οι δύο έχουν βάση τη νέα Υόρκη και ήρθαν στην Ελλάδα την Πέμπτη μόνο για τις εκλογές.

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Το ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές είναι υψηλό σε παγκόσμια κλίμακα γιατί η Ευρωζώνη είναι μια μεγάλη οικονομία και οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο του τι γίνεται στην Ευρωζώνη» σημειώνουν και οι δύο ενώ ο Joe ασχολείται με τα της Ευρωζώνης από το 2009.

Θεωρούν και οι δύο πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή ο κόσμος είναι βαθιά απογοητευμένος και είναι η πρώτη φορά που φαίνεται πως θέλει να δείξει αυτήν του την απογοήτευση με την ψήφο του σε ένα κόμμα που αντιτίθεται δυνατά απέναντι στη λιτότητα.

Ο κόσμος, αλλά μάλλον και κανένας δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει τελικά να κάνει συμφωνία με την ΕΕ, μου είπε ο Τζο και όταν τον ρώτησα ειδικά για τις αγορές η απάντηση ήταν: Ποιος ξέρει τελικά τι θα κάνουν οι αγορές; Ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θέλουν εν τέλει οι αγορές. Η εκτίμηση του ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει τελικά να κάνει ένα είδος συμφωνίας με την ΕΕ, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοίσει τι ακριβώς και με ποιους όρους,

Οσο για την πολιτική του φόβου, ο Joe σημειώνει ότι ότι, ναι, αυτή η κυβέρνηση είναι αντικειμενικά η πιο ασφαλής και σταθερή επιλογή, αλλά ο φόβος δεν δούλεψε στον κόσμο. «Ο κόσμος δεν το έφαγε» είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για το ενδιαφέρον του μέσου Αμερικανού για τα ελληνικά πράγματα, η απάντηση ήταν πως ο μέσος Αμερικανός δεν ενδιαφέρεται σχεδόν για τίποτα που δεν γίνεται εντός ΗΠΑ, αλλά οι επιχειρηματίες και ο κόσμος των media και των αγορών ενδιαφέρονται για τα θέματα όλης της Ευρωζώνης και κατ' επέκταση για την Ελλάδα.

Nelly Todorova: NOVA Television Βουλγαρίας

«Υπάρχει ενδιαφέρον στη Βουλγαρία για τις ελληνικές εκλογές αλλά όχι τόσο πολύ όσο ενδιαφέρονται για παράδειγμα οι Γερμανοί ή οι Ισπανοί, γιατί έτσι κι αλλιώς στη Βουλγαρία δεν ενδιαφέρονται και τόσο πολύ για την Ευρώπη.

Ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον στο πλαίσιο για το «αν η Ελλάδα θα στρίψει αριστερά».

O απλός κόσμος στη Βουλγαρία ενδιαφέρεται πιο πολύ για την Ελλάδα παρά για τις εκλογές. Αλλωστε έχουμε κοινή ιστορία.

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τα μέσα στη Βουλγαρία ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσωπικότητα του Τσίπρα και αν θα γίνει «ο δικός μας Τσίπρας». Είναι πολύ ενδιαφέρον για το αν τελικά νικήσει αν και κατά πόσο θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους, γιατί τα αντίστοιχα κόμματα στη Βουλγαρία δεν έκαναν ούτε το 1% από αυτά που υπόσχονται.

Από την πλευρά της η Βουλγαρία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης αλλά του ΔΝΤ, ωστόσο δεν την ενδιαφέρει και πολύ τι θα κάνει η Ελλάδα με το χρέος και αν τελικά θα πετύχει την αναδιάρθρωση γιατί νιώθουν ότι δεν έχουν πληρώσει τα δανεικά προς την Ελλάδα, όσο το νιώθουν τα κράτη -μέλη του ευρώ.

Gardara Rio: Φωτορεπόρτερ για τη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές.

Ηρθε στην Αθήνα την Πέμπτη και πήγε στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι «είδα έναν ροκ σταρ να ανεβαίνει στη σκηνή». Δεν πήγα στην ομιλία Σαμαρά

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Στη Φινλανδία θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει τις εκλογές και αυτό το θεωρούν «μάλλον κακή εξέλιξη» γιατί φοβούνται ότι δεν θα εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις.

Mehdr Chedil: Polaris, Γαλλία

Στη Γαλλία υπάρχει «τεράστιο ενδιαφέρον» για τις ελληνικές εκλογές γιατί «μπορεί να σημάνουν το τέλος της λιτότητας».

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον που μπορεί «Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία να ενδιαφέρονται πιο πολύ για τις ελληνικές εκλογές από ό,τι οι ίδιοι οι Έλληνες». Στο Παρίσι υπάρχουν αρχηγοί που διοργανώνουν συγκεντρώσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ολάντ μπορεί να μην έχει ανοιχτά παρέμβει, όπως έκαναν άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα προτιμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βγει. Ο Ολάντ είναι κοντά στην πολιτική της Μέρκελ και θα ήταν «ενοχλητικό» για εκείνον να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Η ανταποκρίτρια του γαλλικού BfmTV

Stamfelj Dejan από τη δημόσια τηλεόραση της Σλοβενίας RTV

Βρίσκεται στην Αθήνα από την προηγούμενη Κυριακή. Εκανε κι ένα ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή

«Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές αλλά περισσότερο για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ. Ολοι μιλούν για το αν η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη ή όχι.

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Πάντως θεωρούν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει, δεν θα υπάρξει Grexit γιατί πιθανώς θα συμβιβαστεί. Δεν νομίζουν στη Σλοβενία ότι ο Τσίπρας θα μπορέσει να βρει καλύτερους όρους να διαπραγματευτεί.

Προσθέτει ότι εδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να κατανοήσει το εκλογικό σύστημα και πώς βγαίνει η αυτοδυναμία, γιατί για τους ξένους δημοσιογράφους είναι δύσκολο να κατανοήσουν αυτή τη διαδικασία με το μπόνους των 50 εδρών αλλά και την αναλογία του όσο λιγότερα κόμματα στη Βουλή τόσο χαμηλότερο το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία.

Πήγε στην προεκλογική ομιλία του Τσίπρα και όχι του Σαμαρά. Και αυτός αισθάνθηκε ότι είναι σαν ροκ σταρ και ότι είδε στα μάτια του κόσμου την ελπίδα, τη λάμψη. Παρομοίασε τη συγκέντρωση του Τσίπρα με αυτή του Παπανδρέου πριν από τις ευρωεκλογές του 2009 και είπε πως είδε τις ίδιες ηλικίες και πως ο κόσμος που ψήφιζε και ήλπιζε στον Παπανδρέου το 2009 τώρα ψηφίζει Τσίπρα.

Valeria Da Rosa από το ραδιόφωνο της "Il Sole 24 ore" και Vittorio Da Rold από την εφημερίδα "Il Sole 24 ore",

Στην Ιταλία υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές, αλλά όχι τόσο πολύ μεταξύ του απλού κόσμου.

Ωστόσο,περισσότερο το ενδιαφέρον των Ιταλών εστιάζεται στην επόμενη ημέρα και στα μέτρα που θα έρθουν από την τρόικα. Και οι Ιταλοί θεωρούν πως κατά πάσα πιθανότητα θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ βασιζόμενος στις εξαγγελίες του να ζητήσει αναδιάρθρωση χρέους και πως στην ΕΕ φοβούνται πως αν συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο τότε, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητήσουν το ίδιο, η Da Rosa απάντησε ότι πρόκειται για «διαφορετικές περιπτώσεις"» και πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μοιάζει τόσο πολύ όσο νομίζουμε με αυτή της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά ούτε και οι τρεις αυτές μεταξύ τους.

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Κατά τη γνώμη της, ο Ρέντσι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει κούρεμα του ιταλικού χρέους και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για haircut

Ωστόσο, στην Ιταλία υπάρχει η ελπίδα ότι ο Τσίπρας θα πετύχει αναδιαπραγμάτευση και ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αρχή της αλλαγής στην Ευρώπη, η αρχή της αναδιαπραγμάτευσης. Οι Ιταλοί ελπίζουν στην αλληλεγγύη με την Ελλάδα σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οσο για το "κοινό μέτωπο Ολάντ και Ρέντσι" πριν από κάποιους μήνες, η Ντα Ρόζα τόνισε ότι ο Ρέντσι είναι αποφασισμένος να σταματήσει τη λιτότητα, Είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη λιτότητα. Ομως, την ίδια ώρα, η ίδια επισημαίνει: "Δεν ξέρω όμως, αν αυτό που ο Ρέντσι εννοεί λιτότητα είναι το ίδιο με αυτό που ο Τσίπρας εννοεί λιτότητα".

Κριστίν Πυροβολάκης και Στίβεν Λόμαν από το Γερμανικό Πρακτορείο / Ειδήσεων Deutsche Presse-Agentur (DPA) -Για την αγγλόφωνη version

Οι ανταποκριτές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων ήταν πολύ περιορισμένοι σε αυτά που μπορούσαν να απαντήσουν.

Δεν απάντησαν στο πώς βλέπουν οι Γερμανοί τις εκλογές και τι πιστεύουν για την επόμενη ημέρα, καθώς όπως είπαν δεν τους επιτρέπεται κανένα πολιτικό σχόλιο.

Δήλωσαν ότι το ενδιαφέρον των Γερμανών αλλά και ολόκληρου του κόσμου για τις ελληνικές εκλογές είναι πάρα πολύ υψηλό γιατί θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της Ευρώπης.

Η Κριστίν Πυροβολάκης είναι μόνιμη ανταποκρίτρια στην Ελλάδα ενώ ο Λόμαν που είναι και ο editor των κειμένων της στο DPA ήρθε την Τετάρτη. Οπως είπαν αυτό που έχουν δει στην Ελλάδα, με αφορμή την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, είναι ότι υπάρχει ελπίδα στον κόσμο πως για μια καλύτερη Ελλάδα, ελπίδα για την χώρα, ελπίδα πως θα καλυτερεύσει η καθημερινή ζωή.

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Τσάμπι Σάδα από το τηλεοπτικό κανάλι Rac 1 της Βαρκελώνης

Στην Ισπανία περιμένουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ελπίζουν πως θα ανοίξει την πόρτα της αλλαγής και στην Ισπανία και κατ' επέκταση και στην Ευρώπη.

Πιστεύουν πως αν σε έναν χρόνο κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη χρονιά θα γίνει κάτι αντίστοιχο με το Ποδέμος στην Ισπανία.

Ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα μιλούν στο iefimerida: Τι λένε για τις εκλογές και την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Ο κόσμος νομίζει πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει ο φόβος.

Για τον Σάδα ο μόνος λόγος που ο Ραχόι ήρθε στην Ελλάδα να στηρίξει τον Σαμαρά είναι γιατί υπάρχει το Podemos. Εψαχνε μία φωτογραφία για να ανακόψει το Podemos. Αν δεν υπήρχε ούτε θα το σκεφτόταν να έρθει

Marsa dot Pol από το κανάλι της Βαρκελώνης 8TV

Είναι στην Αθήνα εδώ και μία εβδομάδα.

Εκανε ρεπορτάζ σε περιοχές υποβαθμισμένες, πήγε σε ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης και σε οργανώσεις που διοργανώνουν συσσίτια. Μαζί τους σε πολλά από τα ρεπορτάζ ήταν και μία εκπρόσωπος του Podemos.

Tόνισε πως η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ήταν μικρό κόμμα αλλά έχει μια ιστορία ως κόμμα, ενώ το Podemos είναι κάτι εντελώς καινούργιο και απόλυτα προσωποπαγές.

«Οταν λέμε Podemos σκεφτόμαστε μόνο τον Πάμπλο Ιγκλέσιας ενώ όταν λέμε ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σκεφτόμαστε και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως σκεφτόμαστε ένα συγκεκριμένο κόμμα».

Τα κοινά των δύο κομμάτων είναι πως ο κόσμος είναι εξαιρετικά απογοητευμένος από την κρίση και την αυστηρή λιτότητα για αυτό και ήλθε κοντά κυρίως στο Podemos. Για τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πιο παλιό κόμμα μπορεί κατά την κρίση του Καταλανού δημοσιογράφου να συνετέλεσαν και άλλοι παράγοντες, αλλά ναι, κυρίως η απογόητευση από τα συστημικά κόμματα που υιοθέτησαν τις πολιτικές λιτότητας είναι αυτό που τους έστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν μια προοπιτική ελπίδας.

Στην Ισπανία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ενδεχόμενη νίκη του γιατί υπάρχει έξαψη, προσδοκία και πολλές ελπίδες πως από αυτόν θα ξεκινήσει κάτι να αλλάζει στην Ευρώπη. Ο κόσμος περιμένει πράγματα

Για την επίσκεψη του Ραχόι στην Αθήνα πριν από τις εκλογές είπε πως για τον Ραχόι δεν σήμαινε τίποτα και πως ήταν μια ακόμη φωτογραφία του με έναν ακόμη ευρωπαίο ηγέτη, Ο Σαμαράς είχε ανάγκη την επίσκεψη του Ραχόι σε απάντηση για την επικείμενη μέχρι τότε εμφάνιση του Ιγκλέσιας στην ομιλία του Τσίπρα,.

Τέλος είπε πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ισπανία δεν υπάρχει άνοδος ακραιοδεξιών κομμάτων αντίστοιχων με αυτών της Χρυσής Αυγής και πως υπάρχουν όπως υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν χωρίς όμως να έχουν καμιά ελπίδα να μουν στην βουλή, όπως γίνεται στην Ελλάδα. Από την εποχή του Φράνκο μκαι μετά έχουν να εμφανιστούν στην Ισπανία ακραίες δυνάμεις είπε. Παρόλα αυτά, μου είπε ότι στην Ισπανία ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ την οποία τη συνδέουν με το Podemos παρά με τη Χρυσή Αυγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ