Ισπανοί δημοσιογράφοι περιγράφουν στο iefimerida τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Podemos - iefimerida.gr

Ισπανοί δημοσιογράφοι περιγράφουν στο iefimerida τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Podemos

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν 900 δημοσιογράφοι από 45 χώρες έχουν στρατοπεδεύσει στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου προκειμένου να καλύψουν τις εκλογές. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανταποκριτών προέρχεται από τις χώρες του Νότου και κυρίως από την Ισπανία. Μιλώντας στο iefimerida.gr και στη Μαριάννα Μαρμαρά ορισμένοι από αυτούς εξηγούν γιατί είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον, ενώ περιγράφουν τις διαφορές και τις ομοιότητες με το δικό τους... ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos.

Ο Marsa dot Pol από το κανάλι της Βαρκελώνης 8TV η οποία βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στην Αθήνα, μιλώντας στο iefimerida.gr αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos. «Οι διαφορές τους είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ήταν ένα μικρό κόμμα αλλά έχει μια ιστορία ως κόμμα, ενώ το Podemos είναι κάτι εντελώς καινούργιο και απόλυτα προσωποπαγές. Οταν λέμε Podemos σκεφτόμαστε μόνο τον Πάμπλο Ιγκλέσιας ενώ όταν λέμε ΣΥΡΙΖΑ σκεφτόμαστε και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως σκεφτόμαστε ένα συγκεκριμένο κόμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σαφώς, όμως, υπάρχει και κάποια ομοιότητα μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων. Ποιά είναι αυτή; Οτι και στα δύο κόμματα ο κόσμος πήγε γιατί είναι εξαιρετικά απογοητευμένος από την κρίση και την αυστηρή λιτότητα. Για το Podemos αυτός είναι ο λόγος της δημοφιλίας του, αν και, όπως αναγνωρίζει και ο Καταλανός δημοσιογράφος για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο μόνος, καθώς είναι πιο παλιό κόμμα και σίγουρα συντέλεσαν και άλλοι παράγοντες. Πάντως, όπως και να έχει η απογοήτευση από τα συστημικά κόμματα που υιοθέτησαν τις πολιτικές λιτότητας είναι αυτό που τους έστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε αυτόν βλέπουν μια προοπτική ελπίδας.

Οσον αφορά το πώς δικαιολογείται το ενδιαφέρον των Ισπανών για τις ελληνικές εκλογές ο Marsa τονίζει ότι στην Ισπανία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ενδεχόμενη νίκη του γιατί υπάρχει έξαψη, προσδοκία και πολλές ελπίδες πως από αυτόν θα ξεκινήσει κάτι να αλλάζει στην Ευρώπη. «Ο κόσμος περιμένει πράγματα», λέει.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ραχόι στην Αθήνα πριν από τις εκλογές είπε πως «για τον Ισπανό πρωθυπουργό δεν σήμαινε τίποτα και πως ήταν μια ακόμη φωτογραφία του με έναν ακόμη Ευρωπαίο ηγέτη. Ο Σαμαράς είχε ανάγκη την επίσκεψη του Ραχόι σε απάντηση για την επικείμενη μέχρι τότε εμφάνιση του Ιγκλέσιας στην ομιλία του Τσίπρα».

Ισπανοί δημοσιογράφοι περιγράφουν στο iefimerida τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Podemos | iefimerida.gr 0

Δεξία στη φωτογραφία ο Μάρσα και αριστερά ο Τσάμπι

Πάντως, μια διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές επιπτώσεις που είχε η κρίση και η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας στις δύο χώρες, είναι ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ισπανία δεν υπάρχει άνοδος ακροδεξιών κομμάτων αντίστοιχων με αυτών της Χρυσής Αυγής. «Ακροδεξιά κόμματα στην Ισπανία υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν χωρίς όμως να έχουν καμιά ελπίδα να μπουν στην Βουλή, όπως γίνεται στην Ελλάδα. Από την εποχή του Φράνκο και μετά έχουν να εμφανιστούν στην Ισπανία ακραίες δυνάμεις» είπε και πρόσθεσε: «Στην Ισπανία ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ την οποία τη συνδέουν με το Ποδέμος παρά με τη Χρυσή Αυγή».
Ο Marsa βρίσκεται στην Αθήνα εδώ και μια εβδομάδα και πριν.... καταλύσει στο Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο σήμερα, έκανε ρεπορτάζ σε περιοχές υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, πήγε σε ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης και σε οργανώσεις που διοργανώνουν συσσίτια.Μαζί του σε πολλά από τα ρεπορτάζ ήταν και μία εκπρόσωπος του Podemos.

Στο iefimerida.gr μίλησε και ο δημοσιογράφος Τσάμπι Σάδα από το τηλεοπτικό κανάλι Rac 1 της Βαρκελώνης. «Στην Ισπανία περιμένουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ελπίζουν πως θα ανοίξει την πόρτα της αλλαγής και στην Ισπανία και κατ' επέκταση και στην Ευρώπη», μας λέει και προσθέτει πως στην Ισπανία πιστεύουν πως αν σε ένα χρόνο κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη χρονιά θα γίνει κάτι αντίστοιχο με το Podemos στην Ισπανία. «Ο κόσμος νομίζει πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει ο φόβος», συμπληρώνει.

Πάντως, αναφερόμενος στην επίσκεψη Ραχόι στην Αθήνα, ο Τσάμπι υποστήριξε πως ο μόνος λόγος για τον οποίον ήρθε στην Αθήνα για να στηρίξει τον Σαμαρά ήταν γιατί υπάρχει το Podemos. «Εψαχνε μία φωτογραφία για να ανακόψει το Podemos. Αν δεν υπήρχε ούτε θα το σκεφτόταν να έρθει», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κέντρο τύπου ΣΥΡΙΖΑ podemos εκλογές 2015
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ