Liberation: «Υπάρχει και η πλούσια Αθήνα -Το Κολωνάκι, το Salon de Bricolage, οι ξανθές και οι κύριοι με τα πούρα» [εικόνες] - iefimerida.gr

Liberation: «Υπάρχει και η πλούσια Αθήνα -Το Κολωνάκι, το Salon de Bricolage, οι ξανθές και οι κύριοι με τα πούρα» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τα ηλιόλουστα σαββατοκύριακα, στο Κολωνάκι, πρέπει να δώσεις μάχη για να βρεις μια θέση στα καφέ που βρίσκονται ολόγυρα στην πλατεία. Οι τιμές θυμίζουν κέντρο του Παρισιού, η πορτοκαλάδα έχει 5 ευρώ. Ανθρωποι με γυαλιά ηλίου παρατηρούν με ύφος την κίνηση του δρόμου». Η Liberation κάνει ρεπορτάζ στην Αθήνα.

Η Liberation έστειλε ανταποκριτή στην Αθήνα. Πήγε στα φτωχά προάστια αλλά και στο Κολωνάκι. Γράφει με τίτλο «Αθήνα, η πλούσια» και υπότιτλο «Κολωνάκι: Ο Ολυμπος της μπουρζουαζίας»:

Liberation: «Υπάρχει και η πλούσια Αθήνα -Το Κολωνάκι, το Salon de Bricolage, οι ξανθές και οι κύριοι με τα πούρα» [εικόνες] | iefimerida.gr 0


«Ανάμεσα στους πελάτες που συζητούν θορυβωδώς, καθισμένοι στα τραπέζια του Da Capo ή του Café Peros, βρίσκει κανείς περισσότερες ξανθές γυναίκες από ό,τι σε μια σκανδαβική χώρα. Αψογο κρεπάρισμα στα μαλλιά. Οι άνδρες βγάζουν από το τσεπάκι πούρα και καπνίζουν ακόμη και μέσα στα καφέ, ποδοπατώντας την απαγόρευση για κάπνισμα που ποτέ δεν μπόρεσε να πιάσει στην Ελλάδα.
Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2010, οι Ελληνες βρέθηκαν πολλές φορές κατηγορούμενοι. Στιγματισμένοι για κακοδιαχείριση, για την διεφθαρμένη και αναποτελεσματική γραφειοκρατία τους, για τη φοροδιαφυγή τους, πλήρωσαν πολύ ακριβά την ανεμελιά των χρόνων της αφθονίας και τους επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ μέτρα λιτότητας απίστευτης κλίμακας.

«Τόσες πολλές πελάτισες που μετακομίσαμε»
Η Ελλάδα ξαφνικά φτώχυνε. Η ανεργία αυξήθηκε κατά 190% σε πέντε χρόνια ενώ η αγοραστική δύναμη έπεσε κατά 25%. Ωστόσο όταν κοιτάζεις την κατάσταση από το Κολωνάκι όλα αυτά τα νούμερα μοιάζουν αφηρημένα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες πινακίδες που γράφουν «Πωλείται» μπροστά σε άδειες μπουτίκ. Αλλά αμέσως ανοίγουν άλλες και ορισμένες γνωρίζουν τρομερή επιτυχία. Οπως ένα κομμωτήριο για κυρίες με τρελές τιμές, γεμάτο από νεαρές υπάρξεις που επιδεικνύουν εξωτερικά τον πλούτο σουφρώνοντας περιφρονητικά τα χείλη. «Εχουμε τόσες πελάτισσες που αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε σε μεγαλύτερο κατάστημα πριν από μια εβδομάδα» εξηγεί ο Στέλιος, ένας από τους νεαρούς κομμωτές. Το μαγαζί βρίσκεται στο ισόγειο ενός υπέροχου κτιρίου στην οδό Αναγνωστοπούλου, όπου μένει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Liberation: «Υπάρχει και η πλούσια Αθήνα -Το Κολωνάκι, το Salon de Bricolage, οι ξανθές και οι κύριοι με τα πούρα» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

(Από εκδήλωση της ΝΔ στις 17 Ιανουαρίου. Η φωτογραφία δημοσιεύεται στην Liberation)


Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι όλα αλλάζουν για να μην αλλάξει τίποτα. Ακόμη και σε αυτή την περίοδο κρίσης, η ονειρεμένη ζωή των πλουσίων μοιάζει να διαιωνίζεται σε έναν άλλο πλανήτη. «Αν έχεις κατάθλιψη στο γραφείο, άλλαξε δουλειά!» συμβουλεύει αυτό το μήνα το ελληνικό Figaro Madame. Οι πιο πλούσιοι πηγαίνουν να αλητέψουν στις πρώην εργατικές συνοικίες όπως το Μεταξουργείο, όπου τα σικ εστιατόρια και τα λοφτ επωφελούνται από την κατάρρευση των τιμών για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θυμίζει το Σόχο.

Η ελίτ ξεχωρίζει από τη χρήση άφθονων αγγλικών λέξεων που πλημμυρίζουν τις συζητησεις. Οι τριαντάρηδες και σαραντάρηδες από τα πλούσια στρώματα σπούδασαν όλοι στο εξωτερικό και ελπίζουν επιστρέφοντας στην πατρίδα να συνδιάσουν την μεσογειακή γλύκα με τις ανέσεις των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η γοητεία του εξωτερικού δεν είναι καινούρια στους Ελληνες. Αλλά ενώ οι γονείς τους ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν περιουσίες στα μπουζουξίδικα, οι γόνοι τους ονειρεύονται να ξαναβρούν στην Αθήνα την ατμόσφαιρα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Το τείχος του χρήματος

Liberation: «Υπάρχει και η πλούσια Αθήνα -Το Κολωνάκι, το Salon de Bricolage, οι ξανθές και οι κύριοι με τα πούρα» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

(Από το Salon de Bricolage)
Η κρίση; Στα μάτια τους έχει θετικά σημεία αφού «θα περιοριστεί η σπατάλη και η επίδειξη πλούτου» αναφέρει ένας νεαρός χρηματιστής, ο οποίος οδηγεί ένα 4χ4. Αλλά ενώ πολλοί θέλουν να επιδεικνύονται με την κρίση επιλέγουν και πιο διακριτικά μέρη. Αυτό εξηγεί εν μέρει την επιτυχία του κλαμπ «Salon de bricolage». Είναι ιδιωτικό κλαμπ σε έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της Αθήνας. Εχει 1.300 μέλη τα οποία πρέπει να πληρώσουν 500 ευρώ εγγραφή και άλλα τόσα ετησίως και πρέπει να προταθούν από ένα μέλος.
«Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική κοινότητα καλλιτεχνών και επιχειρηματιών. Το χρήμα δεν είναι το μόνο κριτήριο, δεν μπορούμε να δεχθούμε τους πάντες» δηλώνει ο Χρύσανθος Πανάς, ιδιοκτήτης. Είναι ένας χαμογελαστός σαραντάρης, παθιασμένος από την σύγχρονη τέχνη. Μεγάλωσε στη Βουλιαγμένη σε μια οικογένεια εισοδηματιών. Εκεί συχνάζουν παιδιά εφοπλιστών και διάσημες τραγουδίστριες ενώ στο ισόγειο υπάρχει κουζίνα «όπου τα μέλη μπορούν να μαγειρεύουν για τους καλεσμένους τους, με τη βοήθεια ενός σεφ».
Ο Πανάς ομολογεί ότι η επιτυχία τον ξεπέρασε την ημέρα που το Salon de bricolage έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο κοινοβούλιο. Αρχές Δεκεμβρίου ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δείπνησε σε αυτό το ιδιωτικό κλαμπ με δύο γυναίκες εφοπλιστών, πολύ δραστήριες στα οικονομικά πράγματα. Αλήθεια ή ψέμματα; Ο Χρύσανθος Πανάς το αρνείται αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τον πιστέψει. Το συμβάν δεν είχε συνέχεια γιατί ο υπουργός Κουκουλόπουλος δεν έδειξε φωτογραφίες από τη συνάντηση αλλά αυτή η προσπάθεια να αναμείξουν τον αρχηγό της ριζοσπαστικής αριστεράς με το μεγάλο κεφάλαιο για να αποσταθεροποιήσουν τα επιχειρήματά του είναι αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί στις αρχές του 2015 στην Ελλάδα...
Ωστόσο, το τείχος του χρήματος στην Ελλάδα είναι πιο στέρεο από το τείχος του Βερολίνου. Ορισμένοι υποπτεύονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει νερό στο κρασί του την τελευταία στιγμή ώστε να μη συγκρουστεί με τα συμφέροντα την επόμενη της εκλογικής του νίκης...»

Oι φωτογραφίες της Liberation είναι της Alexia Tsagaris

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Liberation ρεπορτάζ Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ