Η γυναίκα που θέλει πίσω η ISIS: Απειλoύν με νέες εκτελέσεις αν δεν απελευθερωθεί [εικόνες] - iefimerida.gr

Η γυναίκα που θέλει πίσω η ISIS: Απειλoύν με νέες εκτελέσεις αν δεν απελευθερωθεί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι γνωστή από την αποτυχημένη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ιορδανίας το 2005. Τα τελευταία 9 χρόνια κρατείται στην Ιορδανία και η ISIS ζητάει την απελευθέρωση της, με αντάλλαγμα τον δεύτερο Ιάπωνα κρατούμενο. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική για τους τζιχαντιστές;

Η Σαγίντα αλ Ρισάβι αναφέρεται ως «φυλακισμένη αδελφή» της τρομοκρατικής ομάδας σε ένα μήνυμα που υποτίθεται ότι δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από υποστηρικτές της ISIS.

Το μήνυμα προτείνει μια συμφωνία ανταλλαγής της Αλ Ρισάβι με τον δεύτερο Ιάπωνα όμηρο Κέντζι Γκότο. Στο βίντεο, ο Γκότο φαίνεται να κρατάει μία φωτογραφία του πρόσφατα αποκεφαλισμένου συμπατριώτη του Αρούνα Γιουκάουα.

Η πρόταση αυτή έρχεται τέσσερις ημέρες μετά το βίντεο της ISIS με το οποίο απαιτούσε από την Ιαπωνική κυβέρνηση να πληρώσει 200.000.000 δολάρια μέσα σε 72 ώρες για την απελευθέρωση των δύο Ιαπώνων ομήρων. Ωστόσο, ο ένας Ιάπωνας όμηρος φαίνεται ότι εκτελέστηκε ήδη, ενώ στην τελευταία ηχογράφηση, η φωνή ενός ατόμου που ισχυρίζεται ότι είναι ο Γκότο ακούγεται στα αγγλικά να κατηγορεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε για το θάνατο του Γιουκάουα. Στη συνέχεια αναφέρει το νέο αίτημα της ISIS: την απελευθέρωση της Αλ Ρισάβι.

Η Αλ Ρισάβι, η οποία κρατείται από τις αρχές στην Ιορδανία, δεν έχει αναφερθεί από τα μέσα εδώ και 9 χρόνια. Σε μια τηλεοπτική ομολογία το Νοέμβριο του 2005, η ίδια ήρεμα εξιστόρησε το πώς προσπάθησε να λάβει μέρος σε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Ιορδανία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 άτομα.

«Ο σύζυγός μου πυροδότησε τη βόμβα του, και προσπάθησα να πυροδοτήσω τη δική μου, αλλά απέτυχα», δήλωσε η Αλ Ρισάβι στην ιορδανική τηλεόραση, χωρίς να δείχνει κανένα συναίσθημα. «Οι άνθρωποι έφυγαν τρέχοντας και άρχισα να τρέχω μαζί τους»

Το 2006, η Αλ Ρισάβι καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά την ίδια χρονιά, η Ιορδανία επέβαλε μορατόριουμ για τη θανατική ποινή. Οι εκτελέσεις ξανάρχισαν τον περασμένο μήνα.

Φορώντας ένα λευκό μαντίλι στο κεφάλι και το μαύρο φόρεμα κατά τη διάρκεια της δήλωσης, η Αλ Ρισάβι εμφανίζεται ζωσμένη με εκρηκτικά κολλημένα μεταξύ τους με μονωτική ταινία.

Σύμφωνα με τις Ιορδανικές αρχές, η 40χρονη πλέον Αλ Ρισάβι, ακολούθησε το σύζυγο της Χουσεΐν Αλί αλ-Σάμαρι στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο Ράντισον. Τα εκρηκτικά εξερράγησαν σκοτώνοντας 38 άτομα σε γαμήλια δεξίωση στην αίθουσα χορού.

Η ίδια είναι Ιρακινή από το Ραμάντι και αδελφή του Μουμπάρακ Ατρους αλ-Ρισάβι που κάποτε ήταν το δεξί χέρι του Αμπου Μουσαμπ Αλ Ζαρκάουι ιδρυτή της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Ο Μουμπάρακ σκοτώθηκε στη Φαλούτζα. Ζαρκάουι σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2006.

Η Αλ Ρισάβι, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, ταξίδεψε στην Ιορδανία με τον σύζυγό της. Οπως είπε στις ιορδανικές αρχές ο σύζυγός της την δίδαξε πώς να χρησιμοποιεί τη ζώνη εκρηκτικών της. Στην ομολογία της η Αλ Ρισάβι πρόσθεσε ότι: «Ο σύζυγός μου είναι αυτός που οργάνωσε τα πάντα»

Γιατί όμως η ISIS ενδιαφέρεται τόσο να απελευθερώσει αυτή τη γυναίκα που αποκαλούν «αδελφή» τους; «Αυτοί οι οικογενειακοί και οργανωτικοί δεσμοί μπορεί πράγματι να είναι σημαντικοί για την απελευθέρωση της Αλ Ρισάβι» εξηγεί ο Καρίμα Μπενούνε, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι η ISIS ζήτησε την απελευθέρωση της για σκοπούς προπαγάνδας, προκειμένου να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των μουσουλμάνων γυναικών», προσθέτει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μπενούνε, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο βίντεο, στο οποίο η Αλ Ρισάβι αναφέρεται ως «φυλακισμένη αδελφή» επιβεβαιώνει τη θεωρία περί προπαγάνδας.

Η γυναίκα που θέλει πίσω η ISIS: Απειλoύν με νέες εκτελέσεις αν δεν απελευθερωθεί [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Η γυναίκα που θέλει πίσω η ISIS: Απειλoύν με νέες εκτελέσεις αν δεν απελευθερωθεί [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Η γυναίκα που θέλει πίσω η ISIS: Απειλoύν με νέες εκτελέσεις αν δεν απελευθερωθεί [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Η γυναίκα που θέλει πίσω η ISIS: Απειλoύν με νέες εκτελέσεις αν δεν απελευθερωθεί [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Isis Ιαπωνία όμηρος Σαγίντα αλ Ρισάβι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ