Τι θα ζητήσουν οι αγορές από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας - iefimerida.gr

Τι θα ζητήσουν οι αγορές από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, καθώς η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής.

Εκτός από τα μέσα ενημέρωσης, η Ελλάδα και οι πολιτικές εξελίξεις απασχολούν έντονα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους οίκους αξιολόγησης, ιδιαίτερα μετά τις ιστορικές αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία, όμως, έχει βάλει για τη χώρα συγκεκριμένους... αστερίσκους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως σημαντικά ιδρύματα, όπως η Standard & Poor's, η Goldman Sachs και η Bank of America, προειδοποιούν την επόμενη κυβέρνηση για το ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα και το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Καμπανάκι-πρόκληση από Standard & Poor's: Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα υποβαθμίσουμε την Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's προχώρησε σε μία προειδοποίηση-πρόκληση για την Ελλάδα και την Ισπανία, αφού ανέφερε πως μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες την εξουσία θα αναλάβουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Μιλώντας για μια ανησυχητική μεταστροφή του κλίματος, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως «οι ευρωσκεπτικιστές υποστηρίζουν μία μεγάλη αλλαγή στη μακροοικονομική πολιτική», προσθέτοντας ότι «μία απόφαση οποιασδήποτε κυβέρνησης να μην πληρώσει τα χρέη της ή να υποτιμήσει το νόμισμα θα αποτελούσε, χωρίς ερώτημα, μία νέα κατεύθυνση της πολιτικής».

Τα κόμματα που είναι δυνητικά τα πλέον «πιστωτικά αρνητικά» (credit negative) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές της Κυριακής, και το ισπανικό Podemos, το οποίο επίσης υποστηρίζει την αύξηση των δημοσίων δαπανών και την αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρει ο S&P.

Goldman Sachs: Κρίσιμη και αναγκαία μια συμφωνία Ελλάδας-Τρόικα

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs, σε σημερινή της ανάλυση, εξηγεί γιατί είναι αναγκαία η συμφωνία της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα πάνω στην αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο οίκος, με αφορμή τις εξαγγελίες Ντράγκι για την αγορά ομολόγων, επισημαίνει ότι η μη τήρηση του προγράμματος θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, ωστόσο υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα θα δυσκολευτεί να το τηρήσει.

«Γι' αυτόν τον λόγο, η επιλογή του προσώπου του υπουργού Οικονομικών, θετικά διακείμενου προς το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, θα καταφέρει να κερδίσει χρόνο για την Ελλάδα», τονίζει με νόημα η Goldman Sachs.

Σε περίπτωση «ναυαγίου» με την Τρόικα, η Goldman Sachs επσιημαίνει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενώ θα χάσει και τη στήριξη που θα παράσχει η ΕΚΤ μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ο οίκος επισημαίνει ότι με κυβέρνηση ΝΔ μια τέτοια συμφωνία είναι σχετικά απλή, ωστόσο αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι διαφορετική. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει εξαγγείλει εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του προγράμματος της Τρόικα.

«Μια συμφωνία με την τρόικα θα απαιτούσε σημαντικές παραχωρήσεις σε σχέση με το πρόγραμμά του από τον ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει η Goldman Sachs και προσθέτει: «Το βασικό ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει έναν συμβιβασμό με τους διεθνείς δανειστές».

Επιπλέον, σημειώνεται στην ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να πείσει την πλειοψηφία της Βουλής να ψηφίσει υπέρ ενός συμβιβασμού. «Αν αναλογιστεί κανείς το κόστος που "κατέβαλαν" (σε ψηφοφόρους και βουλευτές) η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να νομοθετήσουν για τις μεταρρυθμίσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση», επισημαίνει ο οίκος και προσθέτει ότι οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί είναι αρκετά υψηλές, επομένως μια διάψευση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ «δαπανηρή» για το κόμμα.

Η Goldman Sachs δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως είτε υπάρξει συμφωνία τον Φεβρουάριο είτε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις έως τον Ιούνιο, το πρόσωπο που θα αναλάβει τις επαφές με την Τρόικα θα αποτελέσει το «κλειδί».

BofA – Merrill Lynch: «Μαστίγιο και καρότο» από την ΕΚΤ στη νέα κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η Bank of America εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρήκε τη... χρυσή τομή στην προσπάθειά της να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμά της, εντείνοντας, παράλληλα, την πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, στην ανάλυσή του ο οίκος επισημαίνει ότι το μήνυμα στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά «καρότο και μαστίγιο».

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ κατέχει ήδη πάρα πολλά ελληνικά ομόλογα δεν είναι σε θέση να αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πριν από τον Ιούλιο του 2015. Με βάση αυτά τα δεδομένα τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στην αγορά θα μειωθούν σημαντικά, καθώς θα τα αγοράζει η ΕΚΤ, μόνο εφόσον η αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει πως όποια κυβέρνηση αναδειχθεί στις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να συμφωνήσει με την Τρόικα ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση εκλογές 2015 αγορές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ