Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες] - iefimerida.gr

Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες]

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενωτικός και με τον αέρα του μελλοντικού πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην προτελευταία προεκλογική του ομιλία από την Ομόνοια, απ ’όπου και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα, να δώσουν αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητάμε μια καθαρή εντολή. Πεντακάθαρη. Ανόθευτη. Αδιαμφισβήτητη. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» είπε και ανέβασε κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο.

«Δεν θα κυβερνήσουμε με εντεταλμένους των Μνημονίων»

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες της επομένης των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί «στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ», επαναλαμβάνοντας πως «δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων», ενώ ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να ξεκολλήσει- όπως είπε- η χώρα από τη διαπλοκή και την υποτέλεια.

«Πλασιές του φόβου ο Σαμαράς»

Σφυροκοπώντας μέχρι…κεραίας τον Αντώνη Σαμαρά και αφού σημείωσε ότι «αυτοί έχουν τη στήριξη της κας Μέρκελ», τόνισε πως ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν δυσφήμισε τόσο τη χώρα του, τη δημοκρατία, και το λαό του, όσο ο κύριος Σαμαράς. «Ποτέ πρωθυπουργός δεν κακοποίησε τόσο το αξίωμά του, συμπεριφερόμενος σαν περιφερόμενος πλασιέ του φόβου. Ποτέ πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τόσο επίμονα το δημόσιο διάλογο, προτιμώντας να κρύβεται στα σκοτάδια, στο μονόλογο και το μοντάζ. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα του διχασμού», υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «θα το αναγνώσουμε αυτούσιο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, στις Προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης».

Υποστήριξε ότι «δεν έχουμε καμιά δέσμευση απέναντι στην ολιγαρχία, στο παλιό καθεστώς, στις μικρές και μεγάλες εξουσίες του χρήματος» και διαβεβαίωσε ότι «θα συγκρουστούμε αν χρειαστεί με μεγάλα συμφέροντα. Με κατεστημένες νοοτροπίες. Με τζάκια και κυκλώματα. Αλλά το πρόγραμμά μας, οι δεσμεύσεις μας απέναντί σας θα υλοποιηθούν».

Το δίλημμα

Το δίλημμα κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι: «Αυτή την Κυριακή εσείς αποφασίζετε αν θέλετε τη συνέχεια των μνημονίων ή το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τις δεσμεύσεις του κου Σαμαρά προς την τρόικα ή τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κυρίαρχο ελληνικό λαό».

Επιτέθηκε στην ΝΔ για την λογική της κινδυνολογίας που ανέπτυξε κατά την προεκλογική περίοδο: «Κάποιοι σας είπαν ότι είμαστε κίνδυνος για το μέλλον. Μην τους ακούτε. Είμαστε κίνδυνος για το δικό τους μέλλον. Κάποιοι σας είπαν ότι είμαστε κίνδυνος για την Ευρώπη. Μην τους ακούτε. Είμαστε η μεγάλη πρόκληση για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ευρώπη που αλλάζει. Κάποιοι σας είπαν ότι φοβούνται για την Ελλάδα. Μην τους ακούτε. Για το μόνο που φοβούνται είναι για τον εαυτό τους. Για τα προνόμια της εξουσίας που χάνουνε».

Ασκησε μάλιστα κριτική στα προεκλογικά μηνύματα της ΝΔ: «Κάποιοι έφτιαξαν σποτ για να προπαγανδίσουν και να διαφημίσουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Μην τους πιστεύετε. Δε μπορούν να κρύψουν την επιθυμία τους. Θέλουν την Ελλάδα χρεοκοπημένη».

Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, προεξοφλώντας αλλαγή αρχηγού στη ΝΔ.

«Η μόνη χρεοκοπία που θα δούμε τους επόμενους μήνες, είναι η χρεοκοπία του κου Σαμαρά και της ακροδεξιάς του παρέας, που μας κυβερνούσε τόσα χρόνια με το φόβο. Και η μόνη ασφαλής πρόβλεψη για το μέλλον, είναι ότι το Φλεβάρη στη Νέα Δημοκρατία θα ψάχνουν για νέο αρχηγό».

Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε άνοιγμα προς τη ΝΔ μετεκλογικά: «Τους ευχόμαστε το καλύτερο, γιατί την επόμενη ημέρα, επιθυμούμε να έχουμε μια υγιή αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που θα μας ασκεί κριτική, αλλά δε θα στέκεται εμπόδιο στην Εθνική προσπάθεια της σκληρής διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το εθνικό θέμα του χρέους».

Οι δεσμεύσεις:

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα είναι αυτό που θα αναγνώσει αυτούσιο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, στις Προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης, και περιέγραψε τις δεσμεύσεις του:

  • Η Ελλάδα να διεκδικήσει ξανά τη θέση του ισότιμου εταίρου στην Ευρώπη.  
  • Να αρνηθούμε την κηδεμονία, απ' όπου κι αν προέρχεται. 
  • Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να διαπραγματευτούμε σκληρά με μόνο γνώμονα το συμφέρον του λαού μας. 
  • Να επιδιώξουμε κοινό αγώνα με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να απελευθερωθούμε από την θηλιά της λιτότητας.
  • Να υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο, εγγυήθηκε:

  • τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες,
  • τις συντάξεις, 
  • τις αγροτικές επιδοτήσεις, τονίζοντας ότι θα μπει τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. 

Ακόμη, δεσμεύθηκε για:

  • απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με Φορολογική Ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων
  • αφορολόγητο στα 12000 ευρώ για όλους
  • κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
  • Τέλος στην διαπλοκή
  • Τέλος στο μαύρο πολιτικό χρήμα
  • Τέλος στο χορό των σκανδάλων

«Ψηφίστε και για τα... εγγόνια σας»

Εκφράζοντας τέλος, την αισιοδοξία του ότι από Δευτέρα αρχίζει για την Ελλάδα μια νέα εποχή, «με οδηγό τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του λαού μας όχι τα e-mail μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης» προχώρησε σε ένα γενναίο άνοιγμα και κάλεσε κάθε γενιά να ψηφίσει.
«Και ιδιαίτερα τη Τρίτη ηλικία. Αυτή τη Κυριακή ψηφίστε και για τα εγγόνια σας. Ψηφίστε για το δικό τους αύριο. Ψηφίστε και για αυτούς τους 200.000 νέους επιστήμονες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό», τόνισε.

Τσίπρας-Ιγκλέσιας αγκαλιά: Πρώτα παίρνουμε την Αθήνα, μετά τη Μαδρίτη

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέβασε στην εξέδρα τον ηγέτη των Podemos της Ισπανίας Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος ήρθε από την Μαδρίτη προκειμένου να συμπαρασταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα, ανήρτησε την φωτογραφία τους στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter με την λεζάντα: First we take Athens, then we take Madrid (πρώτα παίρνουμε την Αθήνα, μετά παίρνουμε την Μαδρίτη).

Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη, σχετικά με την αποψινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας είχε έτοιμη την ομιλία του από χθες ή, τέλος πάντων, σίγουρα πριν τις ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι. Αλλιώς, δεν έχουν καταλάβει τίποτα».

Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Τσίπρας: Θέλουμε πεντακάθαρη εντολή να απογειώσουμε την Ελλάδα - Στη ΝΔ το Φλεβάρη θα ψάχνουν αρχηγό [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκλογές 2015
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ