Wall Street Journal: Η αμείλικτη πίεση από τη Γερμανία οδηγεί την Ευρώπη σε πολιτική αναταραχή - iefimerida.gr

Wall Street Journal: Η αμείλικτη πίεση από τη Γερμανία οδηγεί την Ευρώπη σε πολιτική αναταραχή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το παιχνίδι του δειλού (απόδοση στα ελληνικά του chicken game) ανάμεσα στη συντηρητική ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της βοήθησαν το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης να προηγηθεί στις δημοσκοπήσεις».

Αυτή είναι η εισαγωγική παράγραφος του μακροσκελέστατου ρεπορτάζ των Μάρκους Γουόκερ και Μαριάννας Κακαουνάκη στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal για το πώς «Ελλάδα και Γερμανία έφεραν το καζάνι της Ευρώπης που σιγόβραζε μέσα στην κρίση, σε σημείο βρασμού».

Το «παιχνίδι του δειλού» είναι όρος της Θεωρίας των Παιγνίων και χρησιμοποιείται στη γλώσσα της διπλωματίας και της πολιτικής επιστήμης για καταστάσεις που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Η προέλευση του όρου όμως εντοπίζεται στις ΗΠΑ, όταν Αμερικανοί ραλάκηδες έστηναν δύο αυτοκίνητα, το ένα απέναντι στο άλλο, και γκάζωναν προς μία τυφλή, μετωπική σύγκρουση θανάτου. Αν κανείς εκ των οδηγών δεν έστριβε το τιμόνι και η σύγκρουση γινόταν πραγματικότητα, τότε συνήθως το επόμενο ραντεβού τους ήταν για τον άλλο κόσμο. Στην περίπτωση όμως που κάποιος το μετάνιωνε τελευταία στιγμή, αποφάσιζε πρώτος να υποχωρήσει και έστριβε έγκαιρα το τιμόνι, ήταν ο χαμένος, ο δειλός της υπόθεσης (chicken ή κότα).

Η Ελλάδα είναι δεμένη σε ένα αμείλικτο πρόγραμμα, δημιούργημα του Βερολίνου

Το ρεπορτάζ ξετυλίγει το κουβάρι των συγκεκριμένων εκλογών από την περασμένη άνοιξη, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, με τον Αντώνη Σαμαρά να μιλά για «ανακούφιση του χρέους». Η κα Μέρκελ είχε ζητήσει την ακριβή μετάφραση της λέξης «ανακούφισης» και είχε δηλώσει πως «κάτι τέτοιο δεν αντηχεί και τόσο καλά στα γερμανικά». «Ωστόσο, τότε το μήνυμα που πήρε η Ελλάδα ήταν πως θα μπορούσε να περιμένει λίγη επιείκεια από τους πιστωτές της» γράφουν οι αρθρογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας και τονίζουν πως «η Ελλάδα, η πιο προβληματική οικονομία της ευρωζώνης, παραμένει δεμένη σε ένα αμείλικτο πρόγραμμα διάσωσης, δημιούργημα του Βερολίνου, που δίνει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και τακτικές αξιολογήσεις».

Οι ατσάλινοι κανόνες του προγράμματος έσπρωξαν την Ελλάδα στις πρόωρες εκλογές

«Οι ατσάλινοι κανόνες του προγράμματος έσπρωξαν την ελληνική κυβέρνηση στις πρόωρες εκλογές, με ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να ξαναβάλει τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ» επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι, επικαλούμενοι τις δημοσκοπήσεις στις οποίες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο «θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο» από τη συντηρητική κυβέρνηση του Σαμαρά, στη διαπραγμάτευση.

«Ακόμα κι αν ο Σαμαράς νικήσει την Κυριακή, οι θεμελιώδεις διαφωνίες της Αθήνας με τους πιστωτές της δείχνουν πόσο δύσκολο είναι για οποιοδήποτε Έλληνα ηγέτη να ικανοποιήσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ, χωρίς να μην προκαλέσει πολιτικές αναταραχές στη χώρα» τονίζεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η τεράστια πίεση της Γερμανίας προς τις αδύναμες χώρες είναι η αιτία που το 2015 θα είναι η χρονιά των πολιτικών ανακατατάξεων στην Ευρώπη

«Η αυστηρή συνταγή της Γερμανίας να κάνει την Ευρώπη πιο ολιγαρκή και ανταγωνιστική μέσω της άσκησης τόσο μεγάλης πίεσης προς τις πιο αδύναμες χώρες-μέλη του ευρώ έκανε το 2015 να απειλείται να γίνει η χρονιά των πολιτικών ανακατατάξεων. Μεταξύ των χωρών του καταπιεσμένου ευρωπαϊκού Νότου, ανερχόμενοι αστέρες στην πολιτικοί, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το αριστερό πάρτι Ποδέμος στην Ισπανία αμφισβητούν τις αντιλαϊκές αποφάσεις» Ευρώπης και ΔΝΤ.

H λιτότητα τροφοδοτεί την άνοδο των λαϊκιστών στην Ευρώπη

«Το νέο ελληνικό δράμα δείχνει καθαρά πόσο η μακροχρόνια οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μια πολιτική και κοινωνική κρίση, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στα καθιερωμένα κόμματα και σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ώρα τροφοδοτεί την άνοδο των λαϊκιστών και από την αριστερά και από τη δεξιά» τονίζεται στην ανάλυση της Wall Street Journal.

Ο άκαμπτος ευρωπαϊκός μηχανισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θεία δίκη

Αυτό το συμπέρασμα, όπως αναφέρουν ο Γουόκερ και η Κακαουνάκη βγήκε από τις συνεντεύξεις 18 υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, με «πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ήτα ένοχη για ύβρη καθώς προσπάθησε να λήξει τον έλεγχο από τους δανειστές της, πριν διορθώσει τα οικονομικά της». «Ομως», επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι, «ο κ. Σαμαράς χάσει την Κυριακή τις εκλογές, ο άκαμπτος ευρωπαϊκός μηχανισμός θα βρει τη θεία δίκη του (Νέμεση)».

Στο άρθρο ακολουθεί μια μακροσκελής παράθεση δηλώσεων στις οποίες αποτυπώνεται το χρονικό της επίσπευσης των εκλογών κυρίως από τις αρχές Σεπτέμβρη και μετά. Σε όλο το κείμενο διαφαίνεται το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Τρόικας. Όμως, τώρα πια, όπως γράφουν οι δημοσιογράφοι της Wall Street Journal, όλοι οι αξιωματούχοι σε Ευρώπη και ΔΝΤ θεωρούν ότι «η Αθήνα θα χρειαστεί μια ακόμα μεγαλύτερη παράταση» από αυτή που δόθηκε πριν από έναν μήνα και «ο νικητής των εκλογών της Κυριακής θα κληθεί να γεφυρώσει ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογές 2015 Γερμανία ευρώπη λιτότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ