Δραγασάκης: Τέλος Μνημόνια και Τρόικα – Χαρδούβελης: Δεν έχουμε πολύ χρόνο - iefimerida.gr

Δραγασάκης: Τέλος Μνημόνια και Τρόικα – Χαρδούβελης: Δεν έχουμε πολύ χρόνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μορφή άτυπου ντιμπέιτ πήραν οι ομιλίες του Γιάννη Δραγασάκη και του Γκίκα Χαρδούβελη στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Οι δύο οικονομολόγοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους από το βήμα του συνεδρίου και είχαν αντιπαράθεση για την οικονομική πορεία της χώρας και την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι την Κυριακή ο λαός θα ψηφίσει για τη συνέχιση ή όχι της αξιολόγησης από την Τρόικα. «Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το κεφάλαιο της αξιολόγησης» τόνιζε ο κ. Δραγασάκης προσθέτοντας ότι «Σε περίπτωση αυτοδυναμίας η νέα κυβέρνηση θα μιλάει μόνο με θεσμούς και όχι με την Τρόικα».

Σημείωσε, ακόμη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει το Μνημόνιο και θα το καταργήσει την επόμενη ημέρα, ωστόσο, αναγνωρίζει και σέβεται τις δανειακές συμβάσεις, τις οποίες θα διαπραγματευθεί κανά.
Μάλιστα, ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται πάρα πολύ την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφκγανγκ Σόιμλε και προσέχει αυτά που λένε, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι το κόμμα του θα ζητήσει χρόνο για να ολοκληρώσει το σχέδιό του.

Χαρδούβελης: Πρέπει να βιαστούμε η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει άνεση χρόνου

Στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει άνεση και πολυτέλεια χρόνου, καθώς θα πρέπει να πάρει αποφάσεις άμεσα λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών.

«H EKT αναμένεται να ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης που αναμένεται να εφαρμόσει την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και αν υποθέσουμε ότι το συνολικό ύψος του Προγράμματος Ποσοτικής χαλάρωσης είναι €550 δις, τότε το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου €16 δισ.» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι αρκετό από μόνο του.

Ο κ. Χαρδούβελης, μάλιστα, ρώτησε τον Γιάννη Δραγασάκη τι θα απογίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα όχι ως δάνειο αλλά ως επιστροφή του κέρδους της ΕΚΤ·

«Δεν πρέπει να αφήνουμε λεφτά στο τραπέζι. Είναι μεγάλο το ποσό. Αντιστοιχεί σχεδόν με τη φαρμακευτική δαπάνη ενός έτους» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε λέγοντας «Η απώλεια του ποσού των 7,2 δισ. ευρώ θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (Euro 15 δις) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική. Το ελάχιστο που θα συμβεί θα είναι άνοδος των επιτοκίων, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία».

Ο υπουργός Οικονομικών, τέλος, απηύθυνε και έκκληση υπογραμμίζοντας ότι στις 28 Φεβρουαρίου η αξιολόγηση πρέπει να έχει τελειώσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε εκτροχιασμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ