Τώρα και ο Λαφαζάνης υπέρ του ευρώ - Ο σοσιαλισμός αργότερα, προέχει η έξοδος από την κρίση - iefimerida.gr

Τώρα και ο Λαφαζάνης υπέρ του ευρώ - Ο σοσιαλισμός αργότερα, προέχει η έξοδος από την κρίση

Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, ακόμη και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο πολιτικο-οικονομικό πρόβλημα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που έχει ταχθεί κατά του ευρώ, διαβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νοβόστι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγει την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την ΕΕ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά άφησε για... αργότερα και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα.

Ο ηγέτης της μεγαλύτερης αριστερής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, αρκέστηκε να πει ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της χώρας και αναδιοργάνωσής της, ακύρωσης των μνημονίων και της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, απομάκρυνσης της τρόικας και υλοποίησης προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας, της μεγάλης φτώχειας, στην οποία οδήγησαν τα μνημόνια και, φυσικά, διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Οσο για το σοσιαλισμό; «Φυσικά και βλέπουμε και επιθυμούμε να υπάρχουν σοσιαλιστικοί ορίζοντες και σοσιαλιστική προοπτική στο πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών, που προτείναμε, όμως αναμφίβολα την ίδια στιγμή το θέμα του σοσιαλισμού δεν είναι τώρα για εμάς επίκαιρο, γιατί το κρίσιμο και επίκαιρο για την Ελλάδα είναι η έξοδος από την κρίση».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμώντας ότι «είμαστε σχεδόν πλήρως βέβαιοι ότι πλησιάζει μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πιθανώς θα διασφαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Η νίκη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, δεν θα καταστεί απλώς «αφετηρία για μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας», αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση, ώστε «ως φαινόμενο ντόμινο να προκαλέσει αλλαγές σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο» και ειδικότερα στην αλλαγή των νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών πολιτικών.

Ο Π. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι μετεκλογικά «σε κάθε περίπτωση δεν βλέπουμε δυνατότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ του Β. Βενιζέλου, με το κόμμα "Ποτάμι" του κ. Θεοδωράκη και, εάν μπει στη Βουλή, με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου». Άφησε ανοιχτό, όμως, αυτό το ενδεχόμενο για τους ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι «θα συνεργαστούμε με δυνάμεις, οι οποίες θα μπορέσουν υπεύθυνα να ακολουθήσουν πολιτική κατά των μνημονίων, πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση».

Στο καυτό θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των λιμανιών, ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, για το οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον η ρωσική πλευρά, ο Π.Λαφαζάνης δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διακόψει το πρόγραμμα και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των πάντων από τη χώρα. Αυτό είναι ακριβές. Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή τους. Το λιμάνι του Πειραιά θα αναδιοργανωθεί και θα παραμείνει κρατικό λιμάνι, που θα διευθύνεται από το Δημόσιο, με κοινωνικό έλεγχο και προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτό αφορά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όλα τα λιμάνια και φυσικά τους σιδηροδρόμους. Θα αναδιοργανώσουμε τους σιδηροδρόμους της Ελλάδας σε μια νέα εταιρεία, δημόσιου χαρακτήρα. Θα υποστηρίξουμε την κρατική μας εταιρεία, ώστε να αναπτυχθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, που είναι τόσο απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ