Παπανδρέου: Εγγυώμαι προσωπικά, θα πει σε Μέρκελ, Σαρκοζί - iefimerida.gr

Παπανδρέου: Εγγυώμαι προσωπικά, θα πει σε Μέρκελ, Σαρκοζί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μικρή αχτίδα φωτός στο σκοτεινό τούνελ, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκέλα Μέρκελ, δίνει σημερινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, που επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία, ούτε έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Αισιόδοξο μήνυμα αποτελεί επίσης η θετική τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο κολέγιο των Επιτρόπων, όπου τάχθηκε υπέρ της εκταμίευσης της 6ης δόσης υπέρ της Ελλάδας.

Βεβαίως σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο αυτό θα πρέπει να συμβεί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί στους στόχους της, για τον λόγο ότι η ευρωζώνη δε θα είναι σε θέση να ελέγξει αυτή τη στιγμή τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας μέλους της.

Στο μεταξύ και ενώ στην Αθήνα συνεχίζονται οι επαφές του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ με υπουργούς της κυβέρνησης, στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να προετοιμαστεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου για να πείσει τόσο τον Γάλλο πρόεδρο, όσο και τη Γερμανίδα καγκελάριο να μας δοθεί μια ακόμη ευκαιρία.

Ετσι, στις 7 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων που ψηφίζει η κυβέρνηση, κάτι το οποίο θα εγγυηθεί και προσωπικά.

Στο μεταξύ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του επικεφαλής της Τρόικα Πολ Τόμσεν με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον προκειμένου αφενός να ενημερώσει και αφετέρου να λάβει σαφείς και σκληρές οδηγίες προκειμένου να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, είτε πριν είτε μετά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην έδρα του ΔΝΤ στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσία του Επιτρόπου Ολι Ρεν και προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ θα συζητηθούν η συνολική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα.

Τέλος να σημειωθεί η συνάντηση την οποία θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την ευκαιρία της εκεί επίσκεψής για τη συζήτηση του προγράμματος «Ηλιος» που αφορά στις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε νεώτερες δηλώσεις του στον Τύπο ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνει ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση προς τη χώρα, πέραν εκείνης που έχει ήδη συμφωνηθεί. «Εάν η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και τα βήματα εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν, θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ