Ερευνα: Οι ξένοι επενδυτές καλοβλέπουν την κτηματαγορά της Αθήνας -Στην 5η θέση για το 2015 - iefimerida.gr

Ερευνα: Οι ξένοι επενδυτές καλοβλέπουν την κτηματαγορά της Αθήνας -Στην 5η θέση για το 2015

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να και μια είδηση που έρχεται από διεθνή έρευνα και δεν κατατάσσει την Ελλάδα στον πάτο κάποιου οικονομικού μεγέθους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η ULI (Urban Land Institute) σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers (PwC), η Αθήνα κατατάσσεται στην 5η θέση των προορισμών για επενδύσεις γης μέσα στο 2015.

Το δείγμα της έρευνας -είναι ετήσια- κρίνεται ασφαλές καθώς περιλάμβανε περισσότερα από 500 επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων. Ήτοι: θεσμικούς επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζικά στελέχη, αλλά και στελέχη εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, άρα ανθρώπων που μπορούν να εκτιμήσουν εις βάθος τις προοπτικές στον τομέα του real estate.

Η Αθήνα ξαναμπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων και μάλιστα πραγματοποιεί ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με πέρυσι. Στην αντίστοιχη έρευνα για το 2014, η ελληνική πρωτεύουσα είχε καταποντιστεί στην 28η θέση από άποψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι που σημαίνει ότι για το 2015 οι εκτιμήσεις είναι απείρως πιο αισιόδοξες, εξ ου και η άνοδος 23 θέσεων στη σχετική κατάταξη.

Αυτό που απάντησαν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα αποτελέσει «μαγνήτη» επενδύσεων ακινήτων, παρότι όπως επισημαίνουν αρκετοί ερωτηθέντες, η αγορά βρίσκεται ακόμη στον «προθάλαμο» της ανάκαμψης. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, δηλαδή πριν γίνει γνωστή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εξέλιξη που αναμφίβολα θα οδηγούσε σε πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ULI Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Καμπουρόπουλος, σημειώνει πως η κατάταξη της Αθήνας στην πέμπτη θέση συνιστά ένα πρώτης τάξεως δείγμα των δυνατοτήτων που έχει η αγορά να προσελκύσει ξένους επενδυτές, «αρκεί να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, αντίστοιχο με την υψηλή θέση που μπορεί να έχει η αθηναϊκή αγορά στο διεθνές στερέωμα».

Με βάση μια κλίμακα βαθμολόγησης από το 1 έως το 5 (5 = άριστα), η αγορά ακινήτων της Αθήνας βαθμολογείται με 3,71 αναφορικά με την ελκυστικότητα που προσφέρει ως προορισμός για απόκτηση ακινήτων και με 3,07 βαθμούς με βάση την ελκυστικότητά της για την ανάπτυξη ακινήτων. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται φέτος το Βερολίνο, ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και το Αμβούργο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ULI, η έξοδος της Ελλάδας από την ύφεση ύστερα από έξι χρόνια, η πραγματοποίηση μιας σειράς επενδυτικών κινήσεων το 2014, κυρίως όσον αφορά την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) και η στροφή των επενδυτών σε αγορές που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις αποτελούν τους βασικότερους λόγους που ανέβασαν την αγορά της Αθήνας στην πέμπτη θέση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κτηματαγορά Αθήνα ξένοι επενδυτές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ