Ξέσπασμα Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ) για το βιβλίο της Γ' Λυκείου: Γράφει ότι τα Ελγίνεια «μεταφέρθηκαν» και δεν «κλάπηκαν» - iefimerida.gr

Ξέσπασμα Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ) για το βιβλίο της Γ' Λυκείου: Γράφει ότι τα Ελγίνεια «μεταφέρθηκαν» και δεν «κλάπηκαν»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο συντονιστής της επιτροπής ελέγχου του κυβερνητικού έργου παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, σε μια ανακοίνωση του με αυστηρό ύφος, κατήγγειλε το περιεχόμενο σχολικού βιβλίου, που αναφέρει την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα ως «μεταφορά».

Το επίμαχο απόσπασμα, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τάσου Κουράκη, ανήκει στο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ΄Λυκείου. Ανάμεσα σε όσα αναφέρει το βιβλίο, βρίσκεται και η εξής πρόταση: «Ομως με τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από το Λόρδο Έλγιν, το 1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των ευρωπαϊκών χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της ελληνικής γλυπτικής»

Το ρήμα «μεταφέρθησαν» ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε τον Τάσο Κουράκη να συντάξει την ανακοίνωση του. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ρήμα όπως το «εκλάπησαν» ή το «αποσπάστηκαν βιαίως» θα χαρακτήριζε ορθότερα το γεγονός.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ.Κουράκη:

«Α. Το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι "καλύτερα που τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο διότι τα βλέπει περισσότερος κόσμος" υιοθετεί και το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ' Λυκείου.

Β. Είναι αδιανόητο, να διδάσκονται οι μαθητές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα "μεταφέρθηκαν". Τα Γλυπτά του Παρθενώνα -τα οποία δεν είναι σκέτα "μάρμαρα" αλλά έργα γλυπτικής τέχνης ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας- αποσπάστηκαν βιαίως από το Μνημείο τους, καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη "μεταφορά" τους και εν κατακλείδι εκλάπησαν από το Λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα μεταχειρίστηκε σαν προσωπικά του λάφυρα.

Είναι πράγματι αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα διδάξουμε στους μαθητές μας τον σεβασμό στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς; Έτσι θα διαχειριστούμε τον πολιτισμό μας; Με τέτοια κείμενα που διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα και τις παραμέτρους τους θα διεκδικήσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο; Καλούμε τον υπουργό Παιδείας να διορθώσει άμεσα τη συγκεκριμένη παράγραφο, η οποία πληγώνει την ιστορική και πολιτιστική συνείδηση όλων των ελλήνων πολιτών και υπονομεύει σημαντικά το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου πραγματικά ανήκουν».

Ξέσπασμα Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ) για το βιβλίο της Γ' Λυκείου: Γράφει ότι τα Ελγίνεια «μεταφέρθηκαν» και δεν «κλάπηκαν» | iefimerida.gr 0

«Τερατώδη» χαρακτηρίζει την διατύπωση περί «μεταφοράς» των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν, όπως αναγράφεται στο βιβλίο Ιστορίας της Τέχνης που διδάσκεται στη Γ' Λυκείου ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Με ανάρτησή του στο Facebook και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, συμφωνεί επί της ουσίας με τον κ. Κουράκη, χαρακτηρίζοντας ως «τερατώδη» την διατύπωση στο βιβλίο. Ενημερώνει δε ότι έχει δώσει σχετική οδηγία στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας ώστε οι εκπαιδευτικοί να κάνουν την απαραίτητη διευκρίνηση προς τους μαθητές. «Αλλωστε το βιβλίο που εκδόθηκε το 2033, θα αποσυρθεί την επόμενη σχολική χρονιά» σημειώνει.

Δείτε το απόσπασμα του βιβλίου της 3ης Λυκείου που προκάλεσε την αντίδραση των κ.κ. Κουράκη και Λοβέρδου:

Ξέσπασμα Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ) για το βιβλίο της Γ' Λυκείου: Γράφει ότι τα Ελγίνεια «μεταφέρθηκαν» και δεν «κλάπηκαν» | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ