Τσίπρας: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ευρώ - iefimerida.gr

Τσίπρας: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ευρώ

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε δεύτερες κάλπες -σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία ή ψήφο ανοχής- άφησε ο Αλέξης Τσίπρας σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Star και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον ενικό», ενώ προσδιόρισε για πρώτη φορά ότι το κόμμα του μιλά για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (πάνω από το 50%), ξεκαθαρίζοντας για το νόμισμα ότι «δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος από το ευρώ».

«Αδιανόητο να μη δώσει ψήφο ανοχής το ΚΚΕ»

Με ορίζοντα την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου αλλά και την πιθανότητα η χώρα να προσφύγει σε δεύτερες εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε εν πρώτοις κάθετος: "Δε θέλω ούτε να το σκέπτομαι", είπε.
Εξέφρασε την άποψη ότι του είναι αδιανόητο "αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί ψήφος ανοχής από το ΚΚΕ να αρνηθεί. Είναι αδιανόητο το ΚΚΕ να σφυρίζει κλέφτικα και να απέχει", είπε, για να ζητήσει για πολλοστή φορά αυτοδυναμία.
"Ο λαός έχει και την παρρησία και τη γνώση και τη σοφία, να επιλέξει σταθερή κυβέρνηση και να δώσει αυτοδυναμία για να έχει (ο ΣΥΡΙΖΑ) τα χέρια του λυμένα", σημείωσε, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι αν μια τέτοια λύση δεν ευοδωθεί, τότε "η πολιτική έχει διλήμματα και αυτά πρέπει να είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Η πραγματικότητα λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολίγον μνημόνιο. Ή κάποιος συμφωνεί με πρόγραμμα της ΔΕΘ και τον ΣΥΡΙΖΑ ή πάμε στον κ. Σαμαρά", είπε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είναι… καλοδεχούμενοι σύμμαχοι όσοι εγκρίνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καμιά συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ

Αναφερόμενος στο "καυτό" θέμα των συνεργασιών και απαντώντας στο επίμαχο ερώτημα εάν θα συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του ΓΑΠ ή το ΠΟΤΑΜΙ, απάντησε κατηγορηματικά "όχι".
Δριμεία κριτική ωστόσο, επιφύλαξε κυρίως για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη- λέγοντας πως "δεν μπορείς να αναζητήσεις το καινούργιο με τα παλιά υλικά".

«Ξαναζεσταμένο φαγητό το Grexit»

Με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο από τη ΝΔ αλλά και από μερίδα του ξένου Τύπου περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε υψηλούς τόνους. "Το περιβόητο Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποίησαν κάποιοι για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και το διαψεύδουν οι ίδιοι οι εταίροι", διεμήνυσε.
Επιβεβαιώνοντας μάλιστα, το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα "έπρεπε να ήμασταν παρανοϊκοί να θέλουμε να φύγουμε από την ΕΕ. Δεν έχουμε ούτε κρυφή ατζέντα, ούτε Plan B, τα ψέματα τελειώνουν και δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από απειλές".

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα - Όχι μνημονιακό

Περνώντας στα ενδότερα της διαπραγμάτευσης, ο ίδιος εκτίμησε πως τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και οι άλλοι θα επιχειρήσουν να καρπωθούν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως δική τους επιτυχία για την έξοδο από την κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως "ούτε μία στο εκατομμύριο η κ. Μέρκελ δεν θα πει όχι" και επέμεινε πως "αν ακουστεί το 'όχι', θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της ΔΕΘ. Κανένα δημοψήφισμα, καμία κρυφή ατζέντα".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ εκλογές 2015
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ