Ο Νίκος Ξυδάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος - iefimerida.gr

Ο Νίκος Ξυδάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με πιθανό ερώτημα εάν οι Ελληνες επιθυμούν να παραμείνουν στη μέγκενη της λιτότητας,-στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα-,άφησε ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον Real fm.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄Αθήνας, απαντώντας στο ερώτημα «τι θα κάνετε στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν πάει καλά», απάντησε: «Θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού», ενώ στην επισήμανση αν εννοεί δημοψήφισμα ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να τεθεί. Το δημοψήφισμα είναι ένας από αυτούς, είναι μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που την εφαρμόζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα πολύ μικρότερης σημασίας από αυτό. Στην Ελλάδα έγινε ένα δημοψήφισμα και σφράγισε τη δημοκρατία στη χώρα, το 1974 για την αλλαγή του πολιτεύματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε: «αυτή η διεθνής σύμβαση η οποία υπεγράφη το 2010 έγινε ακόμη και με μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι’ αυτό χρειάστηκε μετά η κυβέρνηση Παπαδήμου για να υπερψηφίσει την επισφράγιση της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό το οποίο ζητά η Ελλάδα δεν είναι παράλογο, είναι αυτό που αναγνωρίζουν όλα τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οι διεθνείς οργανισμοί. Οι ενδιάμεσες εκθέσεις του ΔΝΤ, που είναι ένας από τους πιστωτές και κατασκευαστές του προγράμματος, έχουν αναγνωρίσει τα λάθη στον σχεδιασμό του προγράμματος. Η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να είχε και σφάλματα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά η ίδια η σχεδίασή του είναι προβληματική».

Στο ερώτημα «ποιο θα είναι το ερώτημα σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα» ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «αυτό θα διατυπωθεί όταν δεν θα υπάρχουν άλλοι όροι διαπραγμάτευσης» και διευκρίνησε πως «το ερώτημα θα είναι αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί να μείνει στη μέγκενη να πληρώνει τόκους περισσότερους από το εισόδημά του και να εξαθλιωθεί πλήρως ή αν θα θέλει μία διαφορετική λύση».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και επισήμανση αν εννοεί ότι η διαφορετική λύση θα είναι εκτός Ευρωζώνης ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθήνας είπε: «Δεν ξέρω. Δεν ξέρω καν αν θα είναι εκτός Ευρωζώνης. Μπορεί η Ευρώπη να έχει μία άλλη πρόταση η οποία θα συζητηθεί και αυτή». Τέλος, απαντώντας στο αν αυτό μπορεί να σημαίνει και ευρώ δύο ταχυτήτων υπογράμμισε: «αν η Ευρώπη επιθυμεί τέτοια πράγματα όλα συζητούνται, αλλά αυτές οι απαντήσεις δεν έχουν δοθεί γιατί δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο ερώτημα από την ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκος Ξιδάκης εκλογές 2015 δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ