Telegraph: Μην πιστεύετε στην κινδυνολογία -Το Grexit θα κάνει καλό στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Telegraph: Μην πιστεύετε στην κινδυνολογία -Το Grexit θα κάνει καλό στην Ελλάδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κάθε ευκαιρία οι Βρετανοί δείχνουν ξανά και ξανά πόσο ευρωσκεπτικιστές είναι. Αλλωστε, εξ αρχής ήταν αντίθετοι στην προοπτική της Νομισματικής Ενωσης.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία για επιθυμία ακόμα και διάλυσης της ευρωζώνης είναι το άρθρο του οικονομολόγου του City Ρότζερ Μπουτλ στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Telegraph».

Καλύτερο για την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει το ευρώ παρά να παραμείνει

Εκεί, προτρέπει τους Βρετανούς και συνολικά τους Ευρωπαίους να μην πιστέψουν στην κινδυνολογία που θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη να είναι καταστροφική. Για τον Μπουτλ, η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μιας χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, πολύ καλύτερα από τον δρόμο που έχει πάρει σήμερα.

Ο αποπληθωρισμός ευθύνεται που οι Ελληνες πρέπει να σφίξουν πάλι το ζωνάρι

Ο Μπουτλ αν και παραδέχεται ότι σε σχέση με το 2009 και το 2012, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, ιδίως στα μακροοικονομικά στοιχεία, ωστόσο τονίζει ότι η ευημερία των αριθμών δεν περνά στην κοινωνία και πως μπορεί η ανεργία να έχει μειωθεί αλλά παραμένει στο 25%. Επιπλέον, ένα καθοριστικό για τον οικονομολόγο του City στοιχείο είναι ο αποπληθωρισμός. Μόνο πέρυσι, οι τιμές έπεσαν κατά 1,2%, γράφει ο Μπουτλ, και σύμφωνα με τα όσα διαφαίνονται στην αγορά, θα πέσουν κι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το ΑΕΠ αυξάνεται έστω και λίγο, το χρηματικό σύνολο όλων των προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλαδα θα μειώνεται, προκαλώντας την αύξηση του ποσοστού επί του ΑΕΠ. Ετσι, «η Ελλάδα θα πρέπει να σφίξει και πάλι το ζωνάρι» γράφει ο Βρετανός οικονομολόγος.

Κάτω λοιπόν, από αυτές τις συνθήκες, δεν εκπλήσσει τον Μπουτλ, η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τερματισμό της λιτότητας και για μια γερή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά και η προτίμηση των Ελλήνων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Μέρκελ μπορεί να συναινέσει στην αναδιάρθρωση του χρέους όχι όμως και στον τερματισμό της λιτότητας

Ωστόσο, ο Μπουτλ τονίζει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πώς η Μέρκελ θα συναινέσει στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν υπάρχει μια πιθανότητα να δεχθεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σίγουρα δεν πρόκειται να συναινέσει σε τερματισμό των πολιτικών λιτότητας. Γιατί έτσι και η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και κατ' επέκταση και η Γαλλία θα θελήσουν να απαλλαγούν και αυτές από τη λιτότητα. Ετσι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις του, εκτιμά ο Μπουτλ, η Μέρκελ μάλλον θα υποκινήσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Δύο παράγοντες-κλειδιά κάνουν το Grexit καλή επιλογή

Και αν για κάποιους αυτό είναι μια επανάληψη της κρίσης του 2012, για τον Μπουτλ υπάρχουν δύο παράγοντες-κλειδιά που κάνουν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπωη του 2015 να διαφέρει από εκείνη του 2012 κι έτσι να κάνει ένα Grexit πιο «εύπεπτο» σε όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Ο πρώτος είναι ότι με εξαίρεση τις πληρωμές των τοκοχρεολυσίων, η Ελλάδα έχει τώρα πια πλεόνασμα. Ετσι, αν χρεοκοπήσει και παγώσει ή καθυστερήσει τις αποπληρωμές των των, θα έχει κάποια χρήματα για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της.

Οσο για το επιχείρημα ότι κανένας δεν πρόκειται να δανείσει στους Ελληνες έπειτα από μια χρεοκοπία. Ο Μπουτλ το χαρακτηρίζει «ανοησία», γιατί όπως υποστηρίζει, η ιστορία δείχνει ότι έπειτα από μερικούς μήνες οι διεθνείς επενδυτές και τραπεζίτες θα ξαναχτυπήσουν την πόρτα της Ελλάδας, γιατί στατιστικά όταν μια χώρα χρεοκοπήσει μία φορά, η προοπτική για νέα χρεοκοπία μέσα στα επόμενα 1 με 2 χρόνια είναι πάρα πολύ μικρή.

Ο δεύτερος παράγοντας-κλειδί που διαφοροποιεί τις σημερινές συνθήκες από το 2012, είναι κατά τον οικονομολόγο του City, ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πλέον ότι η ευρωζώνη διαθέτει πλέον τα μέσα για να ανταποκριθεί σε ένα ενδεχόμενο Grexit χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης της μόλυνσης, όπως φοβούνταν το 2012 ότι θα γινόταν σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Αν μια χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ προκαλέσει χάος και καταστροφή στην Ελλάδα, τότε τα άλλα ευάλωτα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα είναι τουλάχιστον για την ώρα, ασφαλή, κατά τον Βρετανό αναλυτή.

Ο πραγματικός κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι η Ελλάδα να πετύχει εκτός ευρώ

Μάλιστα, για τον Μπουτλ, ο πραγματικός κίνδυνος για την ευρωζώνη δεν είναι η μετάδοση της μόλυνσης, αλλά τι θα γίνει έναν χρόνο μετά, αν όντως η Ελλάδα έχει καταφέρει όχι απλώς να σταθεί έπειτα από μια χρεοκοπία, αλλά και να ξαναμπεί σε τροχιά πλεονασμάτων και ανάπτυξης, μέσω της εκμετάλλευσης της αδύναμης δραχμής της. Γιατί τότε, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα κι άλλες χώρες σε κρίση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία να θελήσουν και αυτές να αφήσουν το σκληρό ευρώ. Τότε, λοιπόν, η ευρωζώνη θα σπάσει σε κομμάτια και εν τέλει θα διαλυθεί κατά τον Μπουτλ.

Η Ελλάδα πάσχει από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης για το ευρώ που την καταδυναστεύει

Βέβαια, επισημαίνει ο Βρετανός οικονομολόγος στην Telegraph, ότι ιδανικά κανένας στην Ελλάδα δεν θέλει η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. «Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική ανάπτυξη και εν τέλει, ο τερματισμός της λιτότητας και η ριζική αναδιάρθρωση του χρέους θα κάνει τη μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και το να το καταφέρει αυτό μέσω του αποπληθωρισμού θα είναι μια αργή κι επίπονη διαδικασία, και θα εντείνει ξανά το πρόβλημα του χρέους».

Σε αυτό το σημείο, ο Μπουτλ παρομοιάζει τις ελληνικές κυβερνήσεις με τους κρατουμένους απαγωγέων που πάσχουν από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Οπως οι κρατούμενοι δεν ξεφεύγουν από τους απαγωγείς τους παρά τις ευκαιρίες που μπορεί να τους παρουσιαστούν, επειδή εξαρτώνται συναισθηματικά από τους δυνάστες τους, έτσι και η Ελλάδα δεν θέλει να απαλλαγεί από το ευρώ που την καταδυναστεύει.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, εγκαταλείψει το ευρώ και προχωρήσει σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, τότε ο αναλυτής του City εμφανίζεται βέβαιος ότι αυτό θα παρουσιαστεί ως μια ολοκληρωτική καταστροφή για τη χώρα. Ομως, για τον Μπουτλ το να συνεχίσει να βαδίζει στον ίδιο δρόμο θα είναι η πραγματική καταστροφή, γιατί στην ουσία θα κάνει συνεχώς κύκλους γύρω από τη λιτότητα, τα ελλείμματα και τη μιζέρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit εκλογές 2015 Ελλάδα ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ