Οι Irish Times βρέθηκαν σε ομιλία του Τσίπρα: Πώς βλέπουν οι παλαιοί αριστεροί τον αρχηγό τους - iefimerida.gr

Οι Irish Times βρέθηκαν σε ομιλία του Τσίπρα: Πώς βλέπουν οι παλαιοί αριστεροί τον αρχηγό τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δημοσιογραφος των Irish Times, Damian Mac Con Uladh, βρέθηκε στην πρόσφατη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κόρινθο και συνομίλησε με παλαιούς αριστερούς, που έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα με το πλήθος και τον παλμό της συγκέντρωσης.

Ένας εξ αυτών ήταν ο Σωτήρης Μοσχονάς, ένας δεδηλωμένος μετριοπαθής οπαδός της ελληνικής Αριστεράς που εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει βιώσει με το δικό του τρόπο τα σκαμπανεβάσματά της – τα πάνω και τα κάτω της.

Κοιτώντας τις πίσω σειρές των καθισμάτων στο Δημοτικό Θέατρο της Κορίνθου (εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία), εντυπωσιάζεται από την προσέλευση του κόσμου και αποφαίνεται πως δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Οι Irish Times βρέθηκαν σε ομιλία του Τσίπρα: Πώς βλέπουν οι παλαιοί αριστεροί τον αρχηγό τους  | iefimerida.gr 0

Ανυπομονησία

Αν και η ομιλία άργησε να αρχίσει κατά μία ώρα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε καθυστερημένος, ο κόσμος που γέμισε την αίθουσα δεν έδειξε να δυσανασχετεί. Αντιθέτως, οι περισσότεροι τραγουδούσαν τα «κλασικά» τραγούδια της Αριστεράς βγαλμένα από μια play list του παρελθόντος.

Πρώτη φορά αρχηγός Αριστεράς μιλάει στην Κόρινθο

Ο δημοσιογράφος σημειώνει πως στα πρόσωπα των ανθρώπων έβλεπε την ανυπομονησία. Ο Μοσχονάς του εξήγησε πως το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Η Ελπίδα έρχεται» και του εξήγησε πως: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κόμματος της Αριστεράς έρχεται στην Κόρινθο για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση και καθώς κοιτάζω γύρω μου βλέπω ανθρώπους που ποτέ δεν περίμενα να δω σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Μοσχονάς από τα μέσα της δεκαετίας του '50 είναι υπάλληλους στους σιδηροδρόμους και τον επόμενο μήνα ελπίζει να συνταξιοδοτηθεί. Έχει ακούσει πολλά, έχει δει περισσότερο και τώρα, σε αυτή την ιστορική και πολιτική συγκυρία, είναι και πάλι παρών. Λέει συγκεκριμένα: «Το γεγονός ότι έρχεται κόσμος που δεν ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, πιστεύω, ότι το κόμμα οδεύει προς μια πλειοψηφία. Θα είναι ένα δραματικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αλλάξει πολλά πράγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Τα επτά βήματα

Όταν ο Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι, ενώ αρκετοί άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να τραγουδούν. Στην ομιλία του επανέλαβε τα επτά βασικά βήματα που κάνει η κυβέρνησή του όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, ενώ ανέλυσε τα μέτρα κοινωνικής υφής, δίχως όμως να εξηγήσει -σημειώνει ο Ιρλανδός δημοσιογράφος- πώς θα καταφέρει να συνεννοηθεί με τους πιστωτές της χώρας και τους εταίρους του στην ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει ακολούθως, πως από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατασιγάσει τα ακραία αιτήματά του (όπως το σχίσιμο του μνημονίου), ενώ στην ομιλία του δεν ανέφερε καν το όνομα της Μέρκελ. Αντίθετα ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν φοράει ποτέ γραβάτα και αθλητικά, θέλησε να διαβεβαιώσει το κοινό του ότι οι προτάσεις του κόμματός του για διαγραφή μέρους του χρέους, υποστηρίζονται από επιφανείς οικονομολόγους και διανοούμενους της Ευρώπης, ενώ διεθνή ΜΜΕ και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα απορρίπτουν την πιθανότητα ενός Grexit. Κατά τον δημοσιογράφο, αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει την καρδιά και το μυαλό των ψηφοφόρων στην πορεία προς την αυτοδυναμία που όμως δεν είναι πιθανή.

Η ισορροπία που διαταράχθηκε

Η Κόρινθος ταλαντεύτηκε τα τελευταία 40 χρόνια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνει με νόημα. Η ισορροπία ανατράπηκε όταν στις εκλογές του 2012 εξελέγη και ένας υποψήφιος από τη Χρυσή Αυγή με το κόμμα να πετυχαίνει θαυμαστά ποσοστά στην περιοχή. Λίγο πριν τελειώσει ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του, ο κόσμος δεν σταματούσε να χειροκροτεί και να ζητωκραυγάζει. Και τότε ο δημοσιογράφος απευθύνθηκε στον κ. Μοσχονά που του είπε με περισσή φυσικότητα: «Τις τρεις από τις δέκα υποσχέσεις του να πραγματοποιήσει, ο κόσμος θα είναι ικανοποιημένος. Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι να υφίσταται ο κόσμος ένα κλίμα εκφοβισμού και προειδοποίησης με σκοπό να μην ψηφίσει τον Τσίπρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογές 2015 Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ