WSJ: Τράπεζες και εταιρείες της ΕΕ προετοιμάζονται για ένα πιθανό Grexit - iefimerida.gr

WSJ: Τράπεζες και εταιρείες της ΕΕ προετοιμάζονται για ένα πιθανό Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λάδι στη φωτιά της συζήτησης περί Grexit, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, ρίχνει η Wall Street Journal υποστηρίζοντας ότι τράπεζες και εταιρείες ανά την Ευρώπη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να βγει εκτός ευρώ η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την WSJ τράπεζες και άλλοι οικονομικοί οργανισμοί όπως η Citigroup, η Goldman Sachs και η ICAP, κάνουν stress-test και προσομοιώσεις στα εσωτερικά τους συστήματα προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή νομισματική Ένωση μετά το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα, κατά την αμερικανική εφημερίδα, καταρτίζονται λεπτομερείς αναφορές και σχέδια, υπολογίζοντας την πιστωτική έκθεσή τους σε ενδεχόμενο Grexit και αξιολογούν πώς θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν από το εξωτερικό τοπικές επιχειρήσεις.
Κάποιες από τις εταιρείες προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν πιθανές εξελίξεις στα συστήματα πληρωμών και διεξάγουν δοκιμές για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την προσθήκη ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.
«Ελπίζουμε για το καλύτερο, σχεδιάζουμε το χειρότερο» είπε στη Wall Street Journal ο Frederic Ponzo, της εταιρείας συμβούλων Grey Spark.

Πάντως η πλειοψηφία των αναλυτών υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας είναι εξαιρετικά χαμηλές. Οι οικονομολόγοι της Commerzbank υπολογίζουν ότι οι πιθανότητες εξόδου είναι κάτω από 25%. Σημειώνεται δε πως αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν συχνά τα συστήματά τους για έκτακτα γεγονότα, όπως η ταχεία μεταβολή των τιμών του πετρελαίου, η πιθανότητα αποχώρησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Wall Streer Journal grexit τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ