Το Charlie Hebdo εγκαταστάθηκε στη Liberation: Λοιπόν; Πότε θα βγάλουμε το περιοδικό; [εικόνες] - iefimerida.gr

Το Charlie Hebdo εγκαταστάθηκε στη Liberation: Λοιπόν; Πότε θα βγάλουμε το περιοδικό; [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα γραφεία της Liberation έστησε το νέο της «αρχηγείο» η εφημερίδα Charlie Hebdo, που δέχθηκε το πιο ισχυρό πλήγμα σε αυτές τις τρεις ημέρες πανικού στο Παρίσι.

Οι δημοσιογράφοι που επέζησαν της επίθεσης άρχισαν ξανά δουλειά την Παρασκευή με το μυαλό στους νεκρούς και τραυματίες και στόχο να κυκλοφορήσει η εφημερίδα την Τετάρτη.

Ενα εξαιρετικό κείμενο στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας περιγράφει τις πυρετώδεις ετοιμασίες:

Η σύσκεψη της συντακτικής ομάδας διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, καθώς, πέρα από τα θέματα και τις προθεσμίες έπρεπε να μιλήσουν και για τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους επικήδειους και τα αφιερώματα.

Το Charlie Hebdo εγκαταστάθηκε στη Liberation: Λοιπόν; Πότε θα βγάλουμε το περιοδικό; [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το δωμάτιο, που συνήθως η Liberation κάνει την καθημερινή της σύσκεψη, είναι κατηλλειμμένο από την ομάδα του Hebdo. Το δωμάτιο που φωτίζεται από ένα στρογγυλό παράθυρο έχει ταυτόχρονα πολλή θέρμανση, αλλά είναι ανοικτό ώστε να «εξαφανιστεί» το σύννεφο του καπνού.

Τοποθετημένοι πάνω στο στρογγυλό τραπέζι είναι οι υπολογιστές που έχει δανείσει η Le Monde. Καθισμένοι γύρω οι Willem, Luz, Coco, Babouse, Sigolène Vinson, Antonio Fischetti, Zineb El Rhazoui, Laurent Lége. Στο σύνολο παραπάνω από 25 άτομα με μάτια πρησμένα, ο «σκληρός πυρήνας», αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες είναι εκεί για να ετοιμάσουν το επόμενο τεύχος του Charlie Hebdo.

Θα κυκλοφορήσει την προσεχή Τετάρτη σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, είκοσι φορές περισσότερες από το συνηθισμένο τιράζ.

«Πήγα να τους δω όλους στο νοσοκομείο» λέει ο Gerard Biard και συνεχίζει «Ο Riss τραυματίστηκε στον δεξί ώμο, αλλά το νεύρο δεν έχει επηρεαστεί. Ηταν όμως πολύ άσχημα. Το πρώτο πράγμα που είπε ήταν πως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την εφημερίδα. Ο Fabrice Nicolino δέχθηκε αρκετά χτυπήματα στην επίυεση αλλά πάει καλύτερα. Ο Patrick Pelloux, εξωτερικός συνεργάτης, περιγράφει τα τραύματα στο σαγόνι, ενός άλλου θύματος, του Philippe Lancon». Ο Simon Fieschi, o webmaster, βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Μια νεαρή γυναίκα καταρρέτει. «Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι» την παρηγορεί ο Biard. Ολοι σκύβουν το κεφάλι τους. Η γυναίκα που κλαίει είναι η Sigolène Vinson, παρούσα στο γραφείο τη στιγμή της επίθεσης, αλλά κατάφερε να γλιτώσει.

O Biard σκέφτεται τους νεκρούς «Πως θα οργανωθούν οι επικήδειοι; Και ο εθνικός φόρος τιμή; Με ποια μουσική; Δεν θα πρέπει να είναι κάτι συμβολικό που οι ίδιοι θα σιχαινόντουσαν. Σκότωσαν ανθρώπους που ζωγράφιζαν σκίτσα. Ούτε πρέπει να υπάρχουν πανό. Πρέπει να θυμηθούμε την απλότητα αυτών των ανθρώπων και της δουλειάς τους. Οι φίλοι μας έχουν πεθάνει, αλλά, εμείς δεν πρέπει να τους εκθέσουμε δημοσίως». Ολοι γνέφουν καταφατικά.

Το Charlie Hebdo εγκαταστάθηκε στη Liberation: Λοιπόν; Πότε θα βγάλουμε το περιοδικό; [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η βοήθεια από τις μαζικές συνδρομές

Ενας δημοσιογράφος μιλάει για ένα «ταμείο» που δημιουργήθηκε αυθόρμητα στο Διαδίκτυο από αγνώστους και μέσα σε 24 ώρες έχει συγκεντρώσει 98.000 ευρώ. Οι επιζώντες από την επίθεση στο Charlie Hebdo δέχονται πλέον τόσες πολλές αιτήσεις για συνδρομές τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν, ωστόσο, σύντομα θα πρέπει να λάβουν βοήθεια από τον οίκο Lagardère.

Ο δικηγόρος του περιοδικού, Richard Malka, παίρνει τον λόγο «Υπάρχουν χρήματα που έρχονται από παντού. Από βοηθούς, από συνεργάτες από το προσωπικό».

«Εχουμε λάβει υποστήριξη από πολλά ΜΜΕ» ανέφερε ο Christophe Thevenet, ένας άλλος δικηγόρος του περιοδικού. «Υπάρχουν δωρεές μέσω της Ενωσης Τύπου που φθάνουν τις 250.000 ευρώ, το ένα εκατομμύριο ευρώ που υποσχέθηκε η Fleur Pellerin. Θα έχετε χρήματα που δεν είχε ποτέ το Charlie».

«Λοιπόν θα βγάλουμε την εφημερίδα;»

«Λοιπόν θα βγάλουμε την εφημερίδα;» αναρωτιέται ο Biard, ο οποίος είναι εμφανώς ανυπόμονος. «Τι θα βάλουμε στις σελίδες; Δεν υπάρχουν ειδήσεις» λέει ο Patrick Pelloux. Γελάνε νευρικά. Ο Biard δηλώνει «Εγώ θα κάνω ένα σκίτσο “κανονικό”. Ωστε οι αναγνώστες να αναγνωρίσουν το Charlie».

«Δεν είναι κακό» λέει κάποιος από το τραπέζι. Αλλοι προτείνουν να υπάρχει κενό εκεί που θα έγραφαν οι νεκροί της Τετάρτης. Τελικά η συντακτική ομάδα δεν συμφωνεί με αυτή την πρόταση. «Δεν θέλω να υπάρχει τίποτα άδειο. Πρέπει να είναι όλοι στις σελίδες. Ακόμη και ο Mustapha» επισημαίνει ο Biard.

Ο Mustapha Ourrad, ο διορθωτής, ήταν ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας. «Αφήστε τα λάθη μου» αστειεύεται ο Patrick Pelloux...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ