Ας μιλήσουν οι εκδότες: Ο Θανάσης Καστανιώτης κάνει έναν απολογισμό του 2014 για τις εκδόσεις - iefimerida.gr

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Ο Θανάσης Καστανιώτης κάνει έναν απολογισμό του 2014 για τις εκδόσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο απολογισμός της εκδοτικής χρονιάς για το 2014. Ποια ήταν τα βιβλία εκείνα που διαβάστηκαν πολύ; Ποια ήταν τα βιβλία που ξεχώρισαν; Ποια ήταν εκείνα που βρήκαν μικρότερη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό; Ρωτήσαμε τους πιο αρμόδιους να απαντήσουν, τους ίδιους τους εκδότες, οι οποίοι με το ένστικτο, την αισθητική και τις επιλογές τους καθορίζουν τα διαβάσματα μας.Στις ερωτήσεις του iefimerida απαντάει ο Θανάσης Καστανιώτης

1. Ποιό ήταν το best seller του εκδοτικού σας οίκου μέσα στο 2014; Που πιστέυετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Το πιο ευπώλητο βιβλίο της φετινής μας παραγωγής ήταν το μυθιστόρημα Το τέλος του γαλάζιου ρόδου της Ελένης Πριοβόλου, τρίτο μέρος της περίφημης «Τριλογίας των Αθηνών». Η επιτυχία του οφείλεται στη συναρπαστική υπόθεσή του που διατρέχει μια μεγάλη περίοδο της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και στα θέματα τα οποία πραγματεύεται: την επανάσταση, την ελπίδα, το πάθος και τον έρωτα. Ας μην ξεχνάμε, επίσης ότι το μυθιστόρημα αυτό, αν και αυτοτελές, αποτελεί συνέχεια δυο άλλων εξαιρετικών βιβλίων, του Όπως ήθελα να ζήσω (που έχει αποσπάσει και το Βραβείο Αναγνωστών) και του Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω.

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Ο Θανάσης Καστανιώτης κάνει έναν απολογισμό του 2014 για τις εκδόσεις | iefimerida.gr 0

2. Ποιό ήταν για εσάς το πιο σημαντικό από τα βιβλία που εκδώσατε την τελευταία χρονιά; Ποιο βιβλίο από όλα όσα επιλέξατε να προτείνετε στο αναγνωστικό κονό ξεχωρίζετε εσείς προσωπικά; Για ποιό λόγο;

Θεωρώ αξιόλογα και άκρως ενδιαφέροντα όλα τα βιβλία που εκδίδουμε, το καθένα για συγκεκριμένους λόγους. Γι’ αυτό θα τα πρότεινα όλα στους αναγνώστες μας. Ωστόσο, για συναισθηματικούς λόγους, δεν μπορώ να μην κάνω ιδιαίτερη μνεία σ’ ένα σημαντικό βιβλίο που μόλις εκδώσαμε. Αναφέρομαι στα Υπεραστικά του αείμνηστου φίλου και συνεργάτη μου Κωστή Παπαγιώργη, αυτού του σπουδαίου στοχαστή που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. «Είναι το πρώτο βιβλίο του Κωστή χωρίς τον Κωστή», είπε χαρακτηριστικά η Ζυράννα Ζατέλη, η οποία έχει γράψει ένα πολύ συγκινητικό κείμενο για το βιβλίο αυτό, προλογίζοντας ιδανικά τον τόμο.

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Ο Θανάσης Καστανιώτης κάνει έναν απολογισμό του 2014 για τις εκδόσεις | iefimerida.gr 1

3. Κυκλοφόρησε κάποιο βιβλίο μέσα στο 2014 το οποίο σας άρεσε αλλά δεν άρεσε το ίδιο πολύ και στους αναγνώστες; Ποιό βιβλίο ήταν αυτό;

Οι αναγνώστες δεν είναι μέλη ομοιογενούς σώματος, δεν έχουν όλοι οι βιβλιόφιλοι τα ίδια κριτήρια. Κάθε αναγνώστης έχει τις δικές του εμμονές και τις δικές του προτιμήσεις, προσλαμβάνει δηλαδή με διαφορετικό τρόπο το κείμενο που διαβάζει, οπότε η απήχηση ενός βιβλίου διαφέρει από αναγνώστη σε αναγνώστη. Άλλος ενθουσιάζεται, σε άλλον αρέσει λιγότερο, δεν είναι δυνατόν ένα βιβλίο που με συγκινεί να αγγίζει με τον ίδιο τρόπο τους πάντες.

4. Ποιό βιβλίο ζηλέψατε φέτος; Ποιο ήταν το βιβλίο εκείνο που θα θέλατε να βρίσκεται στον δικό σας εκδοτικό κατάλογο;

Ζήλεψα τις Ιστορίες του Καντέρμπερυ του Τζέφρυ Τσώσερ, από τις Εκδόσεις Μελάνι. Συγκλονιστικό έργο, από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

5. Ποιο θα είναι το πρώτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό σας οίκο το 2015. Πείτε μας δυο λόγια γι’αυτό.

Θα ξεκινήσουμε με ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό βιβλίο, το Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας – Κριτικές προσεγγίσεις και επιβεβαιώσεις. Πρόκειται για συλλογικό τόμο –σε επιμέλεια του Γιώργου Γεωργή–, στον οποίο συμμετέχουν δεκατέσσερις διαπρεπείς ιστορικοί και νέοι ερευνητές, που επιχειρούν μια επαναξιολόγηση της προσωπικότητας του Καποδίστρια αλλά και του έργου του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ