Ερντογάν: Αν ο αραβικός κόσμος έχει πολλές πόρτες, η Αίγυπτος η πιο σημαντική - iefimerida.gr

Ερντογάν: Αν ο αραβικός κόσμος έχει πολλές πόρτες, η Αίγυπτος η πιο σημαντική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εμπλακεί η Συρία σε έναν εμφύλιο πόλεμο και ότι επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο.

"Φοβάμαι ότι τα πράγματα θα καταλήξουν σε εμφύλιο μεταξύ των Αλαουϊτών και των Σουνιτών", τονίζει ο Ερντογάν σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Σορούκ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται από χθες το βράδυ το Κάιρο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε αραβικές χώρες με στόχο την ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, τονίζει στη συνέντευξή του ότι επιθυμεί να οικοδομήσει μια στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο και να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές και άλλες σχέσεις. "Εάν ο αραβικός κόσμος έχει πολλές πόρτες, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αίγυπτος είναι η πιο σημαντική", τονίζει.

Σε απόσπασμα της συνέντευξης αυτής που δημοσιεύθηκε χθες στην Αλ-Σορούκ, ο Ερντογάν τονίζει ότι το Ισραήλ "δεν έχει αντιληφθεί πλήρως τις αλλαγές που σημειώνονται στον αραβικό κόσμο".

Η Άγκυρα απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή λόγω της διαμάχης των δυο χωρών για την ισραηλινή επίθεση πέρυσι εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.

"Το Ισραήλ αρνήθηκε ακόμα και να ακούσει τις φωνές της λογικής στη Δύση, που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή και το καλούν να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το θάνατο των πολιτών της", προσθέτει ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν αναμένεται να έχει σήμερα σειρά συνομιλιών στο Κάιρο με επίκεντρο τις στρατιωτικές και διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών. Θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου, τον Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, και με τον αιγύπτιο ομόλογό του Εσάμ Σάραφ. Επίσης θα εκφωνήσει δυο ομιλίες, την πρώτη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και τη δεύτερη σε ομάδα αιγυπτίων πολιτικών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ