Irish Times: Πώς ο Ντράγκι μπορεί να γίνει... Τσόρτσιλ και να διώξει τον κομμουνιστικό κίνδυνο από την Ελλάδα - iefimerida.gr

Irish Times: Πώς ο Ντράγκι μπορεί να γίνει... Τσόρτσιλ και να διώξει τον κομμουνιστικό κίνδυνο από την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα στερνά της Ιστορίας τιμούν τα πρώτα, έστω και αν οι συνάφειες είναι προβληματικές και οι καταστάσεις ολότελα διαφορετικές. Κι όμως, οι Irish Times «διαπράττουν» το ιστορικό άλμα θεωρώντας πως η τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει πολύ το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Τότε που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έβαλε σε στοίχημα τη φήμη μου σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να αποδιώξει τον κομμουνιστικό κίνδυνο από την Ελλάδα. Τη στιγμή μάλιστα που το Σιδηρούν Παραπέτασμα άρχισε να καλύπτει μεγάλο μέρος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Σχεδόν 70 χρόνια από εκείνους δραματικούς μήνες του 1945, η Ιστορία εμφανίζεται με άλλο πρόσωπο, διαφορετικούς πρωταγωνιστές και ανόμοια διακυβεύματα. Από την άλλη, βέβαια, η πιθανότητα να αναλάβει τη διακύβερνηση της Ελλάδας ένα αριστερό κόμμα, αίφνης, προκαλεί διάφορους συνειρμούς.

Irish Times: Πώς ο Ντράγκι μπορεί να γίνει... Τσόρτσιλ και να διώξει τον κομμουνιστικό κίνδυνο από την Ελλάδα  | iefimerida.gr 0

Όπως σημειώνει και η Σούζαν Λιντς στους Irish Times, στην παρούσα ιστορική στιγμή δεν υπάρχει κανένας Τσόρτσιλ, αλλά οι οικονομολόγοι και οι απρόσωπες αγορές που προσπαθούν να αποτρέψουν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έχουμε να κάνουμε με την επικράτηση της οικονομίας έναντι της πολιτικής και της διπλωματίας. Εξ ου και η Ελλάδα περιμένει τις κινήσεις του Ντράγκι και την αγορά των κρατικών ομολόγων ως μια κάποια λύση για την κρίση που αντιμετωπίζει.

Irish Times: Πώς ο Ντράγκι μπορεί να γίνει... Τσόρτσιλ και να διώξει τον κομμουνιστικό κίνδυνο από την Ελλάδα  | iefimerida.gr 1

Τα προβλήματα της Ευρώπης

Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει το άρθρο, πως η νέα ηγεσία της Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντί να ασχολούνται με το μακρόπνοο πλάνο ανάπτυξης που ο Γιούνκερ είχε θέσει ως πυλώνα της πολιτικής του, ασχολούνται ξανά με πιο απαιτητικά και άμεσα προβλήματα όπως το περιβόητο Grexit. Στην πραγματικότητα η νέα ελληνική κρίση δείχνει πόσο στενά συνδεδεμένη είναι τα δεινά της Ευρωζώνης με τα οικονομικά ζητήματα. Κι επειδή η συνολική εικόνα της οικονομίας, εντός Ευρωζώνης δεν είναι καλή, θα μπορούσε το ελληνικό πρόβλημα να έχει σοβαρές συνέπειες.

Τα κρίσιμα ζητήματα

Ο αποπληθωρισμός είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς με τα σημερινά αρνητικά δεδομένα το χρέος χωρών όπως η Ελλάδα μεγαλώνει. Από την άλλη, λίγο πριν διεξαχθούν οι ελληνικές εκλογές προηγούνται δύο γεγονότα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας. Την προσεχή Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει σκοπό να κάνει η ΕΚΤ, μια υπόθεση που ανέδειξε ομάδα Γερμανών ακτιβιστών και πολιτικών. Το δικαστικό αποτέλεσμα έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΕΚΤ, αλλά και για τη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση. Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τρεις ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, η συνάντηση των μελών της ΕΚΤ, μπορεί να θέσει σε κίνηση το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με σκοπό να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκής οικονομία που βρίσκεται σε φάση αδράνειας.

Η κριτική στον Ντράγκι

Παρά την έντονη κριτική που δέχεται ο Μάριο Ντράγκι, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, η σκληρή πραγματικότητα της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα στο πλάνο του Ιταλού. Το ξέσπασμα της νέας ελληνικής κρίσης μπορεί να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα τις εξελίξεις. Όπως σημειώνουν οι Irish Times, o αποπληθωρισμός θα μπορούσε να παράσχει κάλυψη στην ΕΚΤ για να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων και να κάμψει την αντίσταση των Γερμανών σκεπτικιστών.

Άμεσα αυτό το πρόγραμμα δεν λύνει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αλλά μπορεί να τη διευκολύνει να ξεπεράσει το επικίνδυνο πέρασμα από τα προγράμματα διάσωσης. Με μια προληπτική πιστωτική γραμμή και επιστροφή στις αγορές, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει βοήθεια από την ΕΚΤ ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας, σημειώνει η Λιντς, ο ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να αναμένει την παρέμβαση της ΕΚΤ στο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ