Η Γερμανία μας ανοίγει την πόρτα της χρεοκοπίας - iefimerida.gr

Η Γερμανία μας ανοίγει την πόρτα της χρεοκοπίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Διαρκή γραμμή επικοινωνίας με Βερολίνο και Βρυξέλλες, υποχρεώθηκε να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας έντρομο ότι οι χειρισμοί των τελευταίων εβδομάδων- όταν επιχειρήθηκε δηλαδή πολιτική διαπραγμάτευση για το Έλλειμμα- έχουν φέρει τη χώρα σε χειρότερο σημείο από τότε που υπογράφηκε το Μνημόνιο, καθώς η Γερμανία σηκώνοντας το γάντι που πέταξε η ελληνική πλευρά έχει ανοίξει διάπλατα τη πόρτα της χρεοκοπίας αν όχι της εξόδου από την Ευρωζώνη!

Οι εξελίξεις πλέον χωρίς υπερβολή θα κριθούν από λεπτομέρειες και γι' αυτό ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε να συνομιλήσει με τον Β. Σόιμπλε, με απώτερο στόχο να χαμηλώσουν οι τόνοι εν όψει της επιστροφής της Τρόικας, η οποία έχει λάβει οδηγίες να μην επιδείξει τη παραμικρή ελαστικότητα. Ενδεικτικό της κατάστασης και του κλίματος που επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία 24ωρα, είναι ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται κατ΄αρχήν σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος όλες τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τον Όλι Ρεν.

Έτσι εξηγείται και η αμηχανία αν όχι άγνοια, ακόμα και πρωτοκλασάτων υπουργών αλλά και μελών του οικονομικού επιτελείου, για βασικές παραμέτρους των μέτρων που ανακοινώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και νωρίτερα, με αποτέλεσμα οι τρεις βασικές παρεμβάσεις που θα συγκρατήσουν το Έλλειμμα στα επίπεδα που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο, να αποτελούν επί της ουσίας προσωπική υπόθεση του Ε. Βενιζέλου και των στενών συνεργατών του.

Το νέο χαράτσι στα ακίνητα θα περάσει από έντονο φιλτράρισμα πριν κατατεθεί η σχετική τροπολογία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και οι υπηρεσιακοί που εισηγήθηκαν το μέτρο δεν γνωρίζουν τη τελική του μορφή, αναμένοντας τις σχετικές εντολές από τον Ε. Βενιζέλο. Τα ίδια ισχύουν και για το Μισθολόγιο, το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά ο συναρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα, ενώ όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, από τη χθεσινή εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ, που έφυγε κατόπιν εντολής Βενιζέλου, προκύπτει ότι το ρυθμό των αποχωρήσεων θα τον ορίσει αποκλειστικά και μόνο ο υπουργός Οικονομικών...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ